Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Teljesen átrendeződött Debrecenben az albérletpiac

| 2020. 04. 07. | 15:16:00
A járvány mindenre kihat.
Teljesen átrendeződött Debrecenben az albérletpiac
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átlagosan 3 000 forintot kérnek egy négyzetméterért a budapesti albérletpiacon, vidéken ennél valamivel kedvezőbb az ár: a járványhelyzet azonban átrendezi a szektort, egyre több a kiadó lakás, ami máris majdnem 8 százalékos árcsökkenést generált, derült ki az Otthon Centrum legfrissebb kimutatásából.

Amíg Buda népszerű területein (a III. és XI. kerületekben) 2800 Ft/m2-ért lehetett bérelni, addig a belvárosban (a VI. és IX. kerületben) ez az összeg már 3100 forint volt. A centrum másik szektorában (a VII. kerületben) 3200 forintot kértek egy négyzetméterért, míg a fővárosi csúcstartó ismét Angyalföld (a XIII. kerület) lett a maga 3300 Ft/m2 árával. – Ezek az összegek a 2019. évi átlagárnál 7,5 százalékkal alacsonyabbak voltak, ami egyértelműen összefüggésbe hozható a koronavírus-járvány következményeivel – összegezte az Otthon Centrum által közvetített albérletekről készült legfrissebb felmérést Soóki-Tóth Gábor.

A vezető elemző elmondta, hogy a vidéki régióközpontokban a fővárosi átlagérték kétharmadáért lehetett bérelni az első negyedévben.

A legmagasabb bérleti díjat Székesfehérváron és Debrecenben kérték (2300 Ft/m²),

ezután következett Győr (2200 Ft/m²), majd Sopron (2100 Ft/m²). A többi régió központban 2000 Ft/m2 alatt volt a havi fajlagos bérleti díj átlagértéke. A legolcsóbban Kecskeméten lehetett bérelni (1600 Ft/m²). „A vidéki albérletpiacon is megfigyelhető a bérleti díj csökkenése, de ez a fővárosi értékhez képest mérsékeltebb volt” – ismertette a vidéki adatokat Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum tapasztalata szerint a kiadó lakóingatlanok száma nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A legtöbb albérletet Budán és a belvárosban (a II. és XIII., valamint az V. kerületekben), míg vidéken Debrecenben, Kecskemét és Nyíregyháza hirdették meg.

– A már érzékelhető árcsökkenés egyértelműen a járványnak tudható be, és a következő hónapokban várhatóan tovább folytatódik az albérletárak mérséklődése. Ennek mértéke a járványhelyzet súlyosságától és hosszától függ – mutatta be a legvalószínűbb forgatókönyvet Soóki-Tóth Gábor, aki szerint a keresleti oldalon a fővárosban és vidéken egyaránt az egyetemek bezárása érezteti hatását az albérletpiacon.

Keresletcsökkenés

De az idegenforgalom és az ehhez kapcsolódó vállalkozások leállása miatt is csökkenő kereslettel számolhat a piac: a diákok kiköltözése után az átmenetileg munkanélkülivé vált albérlők távozása is keresletcsökkenést jelez. Ugyanakkor a piac reagál a változásra, az eddig jellemzően turisztikai célú bérletek egy része megjelenhet a hosszú távú bérbeadásban, ami főleg Budapesten és a régióközpontokban jelenthet kínálat bővülést. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bezárta magát a kocsiba egy gyerek Debrecenben
Bezárta magát a kocsiba egy gyerek Debrecenben
A tűzoltók szabadították ki.
Állami kitüntetést kapott a debreceni fizikus
Állami kitüntetést kapott a debreceni fizikus
Krasznahorkay Attila János világszínvonalú eredményeket ért el.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés