Hirdetés

Nagy dobás készülődik Debrecen belvárosában

Cívishír

2020.01.21. 21:30

Nagy dobás készülődik Debrecen belvárosában
A Cívis Ház 235 millió forint plusz áfáért adta el a belvárosi parkolónak helyet adó telket, és magáningatlanokat is felvásárolt a vevő (Fotók: Ratalics László)

Több szomszédos ingatlant megvettek, bontanak, terveznek, előkészítenek, miközben jönne a Hilton.

Hirdetés

A múlt év végén megszűnt a Cívis Ház Zrt. által üzemeltetett Bajcsy-Zsilinszky utcai parkoló, majd bontani kezdték a szomszédos magánházakat. A munkagépek jelenleg is dolgoznak. A több ezer négyzetméternyi összefüggő földterület nagy dobást sejtet, főleg, hogy az ingatlant a régió egyik legnagyobb építőipari cégének, a HUNÉP-nek a kordonjaival vették körbe. Ehhez a társasághoz olyan debreceni beruházások kötődnek az elmúlt időszakból, mint a Forest Offices, a Debreceni Nemzetközi Iskola, vagy például az Aquaticum Strandfürdő kivititelezője is ez a társaság.

A már említett Cívis Ház az önkormányzat ingatlankezelő cége, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tagvállalata. Érdeklődésünkre Kocsik-Marossy Virág, a vagyonkezelő vezérigazgatója elmondta, az említett parkolót a Cívis Ház kétfordulós, nyílt pályázat keretében értékesítette 2019 májusában. A Bajcsy-Zsilinszky utca 11-13. szám alatti, 1764 négyzetméter alapterületű ingatlant 235 millió forint plusz áfa összegért vásárolta meg a Bajcsy Invest Kft. (a cégé volt a legmagasabb árajánlat).

A Bajcsy Invest Kft. egy projektcég, amelyet a Szinorg-cégcsoport hozott létre. A HUNÉP pedig a Szinorg-csoport legerősebb, legnagyobb árbevétellel rendelkező tagja. A projektcégek határozott építési feladatra alakulnak, de a felépült létesítmények műszaki átadása után vagy a jogi eljárások végével megszűnnek. Általánosságban az az előnyük, hogy az adott projekthez (beruházáshoz) kapcsolódó valamennyi munkafolyamat egy kézben összpontosul, és a különböző garanciák érvényesítése során is helytállnak.

Megkerestük a HUNÉP-et, hogy érdeklődjünk a beruházás részleteiről. Szűcs Gyula igazgatósági elnök közölte: összesen három ingatlant vásároltak meg a területen, ahol „ingatlanfejlesztést terveznek”. Ez egyelőre a tervezés és az engedélybeszerzések fázisában van. – A területen jelenleg előkészítési munka zajlik. Amint az ingatlanfejlesztési folyamat a megfelelő fázisba ér, részletesebb tájékoztatást adunk – mondta.

A városban már hosszabb ideje rebesgetik egy-két nagy szállodaipari szereplő érkezését. Papp László polgármester tavaly maga is beszélt arról, hogy 2019 meghozhatja az első nemzetközi szállodalánc-beruházást Debrecenben. S bár nem jelentettek be ilyesmit, a Hilton európai, közel-keleti és afrikai régióvezetője, Simon Vincent elismerte: Budapest után Debrecenben és Szegeden terjeszkednének. 

Az bizonyos, hogy szállodaipari szakemberek az elmúlt időszakban széltében, hosszában felmérték a belvárost. Erről árulkodik, hogy Papp László az egyik közgyűlésen úgy fogalmazott, nem könnyű egyszerűen beépíthető helyet találni és közben a város építészeti értékeit is figyelembe venni.

Azt, hogy a Bajcsy-Zsilinszky utcán szálloda épül, több különböző forrásból hallani. Hogy egy Hilton-beruházást készít-e elő a HUNÉP, avagy mást, egyelőre nyitott kérdés. De nem volna meglepő, ha az amerikai Blackstone kockázati tőke társaság által tulajdonolt, tavaly éppen 100 éves Hilton rendezkedne csöndben a patinás, de halványuló fényű Aranybika közelében.

Ratalics László

Galéria

DebrecenberuházásPapp LászlószállodaHUNÉPHilton

Szóljon hozzá!

Hirdetés