Hirdetés

Hirdetés

Debrecen eladta milliárdos tulajdonát

civishir.hu

2019.04.18. 14:40

Debrecen eladta milliárdos tulajdonát
A prémium minőségű épületegyüttes a Tüzér utcán

Megvette a Forest Offices irodaházat egy nagybefektető!

Hirdetés

Hirdetés

Eladta a Forest Offices irodházat a tulajdonjogokat birtokló konzorcium, benne a Debreceni Vagyonkezelő Zrt-vel,  a GARDA Ingatlanfejlesztő Ingatlanbefektetési Alapnak – derül ki a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. április 18-i közléséből.

Mint írják, a városi cég és a SZINORG-Csoport konzorciuma a szerződés révén 2 év alatt elérte azt az ingatlanpiacon szokásosan 15 évre kalkulált célt, hogy megtérült a befektetése. A vevő már át is utalta a vételárat. – A hozam mértékét még befolyásolja az, hogy az eladó és a vevő együttműködésében a következő 2 év során milyen szintre emelhető az irodaház kapacitásának bérlőkkel történő kihasználtsága – olvasható a közleményben.  A vevő egy zártkörű meghívásos pályázat során tett ajánlatot.

– A Forest Offices megtérülése révén felszabaduló forrásnak szinte kijelöli a sorsát a Debrecen önkormányzati vezetése által folytatott város- és gazdaságfejlesztési stratégia. Az önkormányzat kezdeményezője lesz a közeljövőben egy magas minőségi fokozatú, hozzávetőleg 350-400 férőhelyes munkavállalói apartmanház beruházásnak, s folytatódik a további működőtőke-befektetéseknek helyet adó Déli Ipari Övezet fejlesztése is – fogalmaztak.

A levegőben lógott a hír

A legkorszerűbb vidéki irodaháznak számító Forest Offices a Debreceni Vagyonkezelő és a SZINORG-Csoportba tartozó Hunép Zrt. „gyermeke”, a 10 milliárd forintos beruházást az önkormányzati tulajdonú cég 60, az építőipari vállalat 40 százalékban birtokolta.

Magán az épületen kizárólag olyan, az irodaház-üzletben szokásos műveletek vannak hátra, amelyeket egy-egy bérlő konkrét belsőépítészeti és lakberendezési igényei határoznak meg. Egyébként ez utóbbi műveleteket már a vevő, az új tulajdonos finanszírozza – tartalmazza a Debreceni Vagyonkezelő közleménye.
Időközben két nagy márka, a gyárépítését előkészítő BMW-konszern, valamint a számítástechnikai piac kulcsszereplője, az Epam lekötötte a Forest Offices bérbe adható területeinek egy részét. A beruházó konzorcium további öt társasággal folytat irodabérlésről szóló ígéretes tárgyalásokat. Mindezek együtt közel 30 százalékos bérlői jelenlétet biztosítanak.

A Főnix Csarnok mögötti impozáns épületegyüttes alapkövét 2017 őszén rakták le, Papp László polgármester már akkor úgy nyilatkozott, hogy a város elsődleges célja „a helyi irodapiac megmozdítása a magas minőség igényével”. Nem a piac uralása a cél – tette hozzá –, hanem a magánbefektetők terelgetése ilyen típusú irodaházak létrehozása felé. A szándék, hogy ilyen beruházások is induljanak el a cívisvárosban, részben oda vezethető vissza, hogy 2017 körül Debrecen lemaradt olyan, az SSC-szektorban (is) tevékenykedő, többszáz főt foglalkoztatni kívánó befektetőről, amelyik vidéken keresett alkalmas irodaházat.

Arról, hogy a vagyonkezelő kiszállhat a Forest Offices-üzletből, Papp László a Cívishírnek beszélt először a médiában ez év elején.

– Más kihívások is megjelentek, s mivel a beruházási forrásaink végesek, különösen jól kell tudni mozgatni ezeket. Ha jó üzletet tudunk kötni, én híve vagyok újabb és újabb ingatlanfejlesztési lehetőségek keresésének. Ennek jegyében üzletileg is működőképes bérlakásprogram indításában gondolkodunk – fogalmazott akkor.

Ma már azt is tudni, hogy az önkormányzat a lakásárak és az albérleti díjak teljes elszállását megelőzendő tervez lakásokat építeni a Tócóvölgyben, ahol kiterjedt ingatlanokkal rendelkezik. Sőt, ha sikerül nyerni egy állami pályázaton, akár 350-400 férőhelyes munkásszállót (dolgozói apartmanokat) is felhúzhatnak a Jégcsarnok mögötti területen.

Szerettük volna megtudni, hogy a GARDA mennyit fizetett a konzorciumnak, erre a vagyonkezelőnél azt válaszolták, hogy csak annyit közöhetnek az adásvételről, amennyi a tájékoztatóban olvasható.

RaL

DebrecenPapp LászlóForest Offices

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.