Hirdetés

A nagyerdei útépítés, amibe beletörött Debrecen bicskája

Cívishír

2020.01.13. 13:06

A nagyerdei útépítés, amibe beletörött Debrecen bicskája
Több éve szeretnének már változást, de nem megy (Fotók: Cívishír)

Szinte folyamatos a forgalom a jó alföldi homokon. Hiába aszfaltoznák le, a hivatal megtilthatná rajta a közlekedést.

Hirdetés

Elsőre meghökkentő, de a köztemető északnyugati sarkánál (a TEVA felől) véget ér a Benczúr Gyula utca aszfaltozott része, az autók egy bal kanyar után eltűnnek a Nagyerdő tölgyei között, az út a homokon folytatódik. Több száz méter zötykölődést követően a Móricz Zsigmond és a Pallagi utak kereszteződéséhez jutunk, jobbra a TEVA, balra a Debreceni Vízmű Zrt. víztermelő telepe és központi laboratóriuma, ahol a földút ismét kövesre vált, ha el is használta már az idő.

Eltűnik az aszfaltút is a kanyar után  Forrás: Google

A Benczúr Gyula utca jelentősége az, hogy jelenleg közlekedési lámpa nélkül köti össze a város északkeleti részét az északival. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a köztemető déli kapujától egészen a Móricz Zsigmond út–Kartács utcai csomópontig majdnem végig védett útvonalon juthat el az ember. 3,3 kilométernyi már-már zavarba ejtő akadálytalanság a cívisvárosban. 

Mielőtt bárki újratervezné a napi útvonalait, visszautalnánk a cikk elejére: a Benczúr Gyula utca máig nincs végigaszfaltozva, vagyis az a menet nem lesz annyira gyors…

Hidegzuhany az engedélyeztetéskor

A városházán valójában már sok éve szeretnék megépíttetni ezt a szakaszt. 2013-ban a terveztetés elkészült egy kétszer egysávos útra parkolóhelyekkel, közvilágítással, járdával az egyik oldalon. Maga a munka nem lett volna különösebben költséges (akkori áron mintegy 150 milliósra becsülték), sem bonyolult, lévén közművekből nincs túl sok a földben. Úgy képzelték, buszok és trolik is járnak majd arra, s így csökkentető a parkoló autók okozta zsúfoltság a TEVÁ-nál.

Jobban teszik, ha megszokják…

A debreceni önkormányzat 2014-ben kérelmezte az útépítési engedélyt az illetékes hatóságoknál, ám első fokon nem kaptak engedélyt, mondván, a beruházás természetvédelmi területet érint. A határozatot megfellebbezték, aminek az eredményeként a projekt elvileg zöld utat kapott, de olyan megkötésekkel, amelyek vállalhatatlanná tették a beruházást. 

A Cívishír érdeklődésére a debreceni önkormányzatnál beszéltek a feltételekről, amelyek a következők:

  • az úton kizárólag a köztemető és a Benczúr Gyula utcai ingatlanok megközelítését szolgáló célforgalom megengedett, átmenő forgalom nem, s az üzemeltetőtől elvárták volna ennek betartatását 
  • közvilágítás létesítése tilos
  • a megengedett legnagyobb sebesség 30 kilométer per óra lehet, amit fekvőrendőrökkel is biztosítani kell
  • 3,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű járművek nem közlekedhetnek az útszakaszon
  • reklámtábla, kereskedelmi hirdetés kihelyezése tilos
  • ha a közlekedés a védett természeti területet vagy értékét zavarja, veszélyezteti, károsítja, azt a természetvédelmi hatóság kezdeményezésére az útügyi hatóság korlátozza vagy megtiltja

A pakliba tehát még az is belekerült, hogy idővel megtilthatják a forgalmat a megépült útszakaszon.

A hatósági végzés 3,5 tonnás korlátozása a vízműnek és a TEVÁ-nak egyaránt gondokat okozott volna. Hiszen előbbinek több telephelye és nyersvízkútja van a területen, míg utóbbinak a veszélyes anyagokat kiszolgáló teherkapuja a Benczúr Gyula utcáról nyílik, ott van a fogadó- és kármentesítő állomás, ott parkoltatják lefejtés előtt a nyerges szállítókat. 

– Kizárólag a vízmű, az erdészet és a TEVA 3,5 tonnánál kisebb járművei használhatnák az utat – fogalmaztak a városházán azt, hogy miért állnak el a beruházástól, hozzátéve: a közvilágítás tiltása miatt gyalogátkelő sem volna építhető a Benczúr Gyula utca és a Pallagi út keresztezésében. A debreceni önkormányzat számára fontos a közlekedési feltételek folyamatos fejlesztése és a környezet, kiemelten a Nagyerdő védelme – reagáltak –, de a Benczúr Gyula utcán a felsorolt kritériumok mellett az eredeti szándék nem érvényesülhet, így nincs lehetőség a szilárd burkolatú út megépítésére.

Ratalics László

NagyerdőDebrecenönkormányzatútépítésBenczúr Gyula utca

Szóljon hozzá!

Hirdetés