Hirdetés

Évi 229 millió forint megy a debreceni közgyűlés javadalmazására – Sok? Kevés? Szavazzon!

Cívishír

2019.11.12. 16:00

Évi 229 millió forint megy a debreceni közgyűlés javadalmazására – Sok? Kevés? Szavazzon!
Béremelés teljes egyetértésben (Fotók: Cívishír)

A bizottságok nem képviselő tagjai is belekerülnek 46 millióba – a demokráciának ára van.

Hirdetés

Hirdetés

Bruttó 19 millió 98 ezer forint: ennyibe kerül Debrecen városának a polgármester, a négy* alpolgármester, a közgyűlés 29 képviselő tagjának és a bizottságok 33 nem képviselő tagjának munkája havonta. Évente ez mintegy 229 millió forintot jelent.

Mint arról írtunk, az október 13-i választások után felálló debreceni közgyűlés a november 7-i ülésén pártszínektől függetlenül, teljes egyetértés mellett bruttó 135 ezerről 195 ezer forintra emelte a képviselői tiszteletdíjat. Megalakult mind a 8 állandó bizottság, és eldőlt az is, hogy mely képviselők és nem képviselők alkotják majd ezeket a döntéselőkészítő, adott esetben döntéshozó testületek. A képviselőket a 195 ezres tiszteletdíjon annak további 60 százaléka illeti meg egy tagságért, 100 százaléka az elnöki pozícióért (csak egyszer duplázódik a tiszteletdíj akkor is, ha több bizottsági elnöki posztot tölt be a képviselő). További 15 ezer forint jár azért, ha valaki két vagy több bizottságban is dolgozik.
A nem képviselő tagok az említett 195 ezer forint 60 százalékára jogosultak (a korábbi ciklusban 50 százalék volt az arány).
Az alakuló ülésen tanácsnokot is választottak az oktatási ügyek menedzselésére, a tanácsnok tiszteletdíja egy bizottsági elnökével megegyező, jelen esetben 195 ezer forint.

A képviselői névsorban egyetlen embert sem találunk, akinek ne jutott volna hely valamelyik bizottságban. A 9 ellenzéki közül Gondola Zsolt (Civil Fórum Debrecen) és Kőszeghy Ábel (Jobbik) 327 ezer forintot vihetnek haza, míg Varga Zoltánt (DK), aki a pénzügyi bizottság elnöke lett, 390 ezer forint illeti meg (a többieket 312 ezer forint).

A közgyűlésben kétharmados többségben lévő Fidesz-KDNP képviselői értelemszerűen a bizottságokban is többségben lesznek. Ugyanakkor a négy alpolgármester közül bár hárman képviselők is (Balázs Ákos, Barcsa Lajos, Széles Diána), előbbi pozíciójukból fakadóan a bizottságokban nem kaphatnak helyet (a közgyűlési határozathozatalban természetesen szavazati joggal bírnak). Az alpolgármesterek ugyan képviselők, de képviselői tiszteletdíjra nem jogosultak, csak az illetményükre.

Bruttó 390 ezer forintot keres az új ciklusban Komolay Szabolcs és Fodor Levente. Előbbi alpolgármesterként nem folytatja, de tanácsnokká és bizottsági elnökké (kulturális és oktatási bizottság) is választatott. Utóbbi két bizottsági elnöki pozícióban is dolgozik (józsai településrészi önkormányzat, ügyrendi bizottság), s egyébként a Fidesz-KDNP egyik frakcióvezető-helyettese.

Bizottsági elnökként szintén 390 ezer forintos tiszteletdíjnak örvendhet még Becsky István (ifjúsági és sportbizottság), Csaholczi Attila (környezetvédelmi és városfejlesztési bizottság), Kiss Sándor (egészségügyi és szociális bizottság) és Papp Viktor (tulajdonosi bizottság) is. Ő a Fidesz-KDNP új frakcióvezetője is Balázs Ákos után.

A közgyűlés havonta egy alkalommal ülésezik, ahogy általában a bizottságok sem ülnek össze ennél sokkal gyakrabban. Mindez persze nem azt jelenti, hogy csak ennyi a munka, hiszen az egyéni önkormányzati körzetekben folyamatosan lehet és kell feladatokat találni. 

Reálisnak tartja a bruttó 195 ezer forintos képviselői tiszteletdíjat?

Miért ne lenne reális az ország második legjelentősebb városában?

0%

Túlzónak gondolom, hiszen ez nem napi munkavégzést jelent a képviselők részéről!

0%

Megalázóan kevés. Örüljünk, hogy ennyiért elvállalják azt a sok nyűgöt, amivel ez jár.

0%

Aki a közért dolgozik, ne fizetésért csinálja. Legyenek politikusok azokból, akiknek ez nem kenyérre kell!

0%

Számokban:

  • a polgármester és a négy alpolgármester illetménye összesen havi 4,2 millió forint (évi mintegy 50 millió forint)

  • a közgyűlés képviselő tagjainak a közgyűlésben és annak bizottságaiban végzett tevékenységéért havi 9 millió 834 ezer forintot fizet ki a város (évi mintegy 118 millió forint)

  • a bizottságok 33 nem képviselő tagjának tiszteletdíja havi 3 millió 861 ezer forintba (évi 46,3 millió forint)

  • a felsorolt tisztségviselők összes havi illetménye 19 millió 84 ezer forint (évi mintegy 229 millió forint)

* Puskás István, Debrecen kulturális ügyeiért felelős külsős alpolgármestere a tervek szerint majd 2020. január 1-től áll munkába

Ratalics László

Megjegyzés: Ezt a cikket eredetileg november 11-én este publikáltuk, de az önkormányzat jelzésére és segítségével pontosítottuk az adatokat. A korrekció elvégzéséig a cikk nem volt elérhető. A debreceni önkormányzatnak köszönet a segítségért, egyben elnézést, ha valakit a helytelen adatok sértettek.

közgyűlésDebrecenpénz

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.