Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az átlag dupláját kereshetik a debreceni képviselők

| 2019. 11. 06. | 14:28:00
Huszonöt százalékkal emelnének, negyedmillió forint könnyen összejöhet. A járásközpontokban nagyjából feleennyi jár.
Az átlag dupláját kereshetik a debreceni képviselők
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen polgármestere után Hajdúböszörmény vezetője keres a legjobban a hivatali tisztségéből fakadóan, majd következnek a 10 és 30 ezer közötti városok polgármesterei. Ebben semmi meglepő nincs, a polgármester illetményének összegéről a helyi képviselő-testület érdemben nem dönt, azt a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011-es törvény írja elő. A jogszabály szerint a megyei jogú városok vezetőinek illetménye megegyezik az államtitkárival, azaz bruttó 997 ezer forint, amihez szintén meghatározott arányú költségtérítés (az alapilletmény 15 százaléka) és nyelvvizsgapótlék jár. Így Papp László esetében havi bruttó 1,17 millió forint bérrel lehet számolni.

A tíz hajdú-bihari járásközpont közül – a lakosságszám sorrendjében – Hajdúszoboszló, Balmazújváros, Hajdúnánás, Berettyóújfalu, Püspökladány és Hajdúhadház 10 ezer feletti, de nem éri el a 30 ezret. Ezeknek a városoknak a polgármesterei – Czeglédi Gyula (független), Hegedűs Péter (független), Szólláth Tibor (Fidesz-KDNP), Muraközi István (Fidesz-KDNP), Tóth Lajos (független) és Csáfordi Dénes (Fidesz-KDNP) – az államtitkári illetmény 70 százaléka jogosultak, azaz a költségtérítéssel együtt mintegy 802 ezer forint jár (plusz nyelvvizsgapótlék).

Balmazújváros spórolósabb

Az alpolgármesterek önkormányzattól származó jövedelmére viszont már hatással van a képviselő-testület, az illetményük ugyanis a polgármesterinek a 70-90 százaléka lehet. Debrecennek a korábbi három helyett négy alpolgármestere lesz, és a november 7-én összeülő közgyűlés többsége nem fog ellenvetéssel élni azzal a polgármesteri előterjesztéssel szemben, hogy a maximális összeget kaphassák: a gyakorlatban ez bruttó 1,05 millió forint körüli összeget jelent majd.

[Beillesztett cikk: A lehető legmagasabb fizetést kapják a debreceni alpolgármesterek. Köszönjék Papp Lászlónak!]

Hajdúszoboszlón 361 ezer forintot keresnek a jövőben az alpolgármesterek, annyit, mint berettyóújfalui vagy hajdúhadházi kollégájuk. Balmazújváros alpolgármesterének viszont be kell érnie 280 ezer forinttal, a testület nem emelt az elmúlt ciklusban megállapított díjon.

Mindehhez persze érdemes hozzátenni, hogy némelyik debreceni alpolgármester több feladatot visz, mint egy kisebb város polgármestere.

Hajdúszoboszlón visszavágnak az elnöki díjból

Nagyobb a szórás a képviselői tiszteletdíjak tekintetében, és képlékeny is még a helyzet, lévén, e kérdésben sok helyen csak ezekben a napokban határoznak.

Debrecenben komoly emelés várható: bruttó 135 ezer forintról 170 ezerre változhat az összeg, melyhez egy bizottsági tagság képében 85, bizottsági elnöki tisztség esetében pedig 170 ezer forint adódhat (ha valaki két bizottságnak is tagja, az a 85 ezren felül plusz 15 ezer forint). A tanácsnoki díj 340 ezer forint. A képviselők mobilparkolásra is kapnak 15 ezer forintot.

[Beillesztett cikk: 246 ezer forint volt a nettó átlagkereset – és Hajdú-Biharban?]

Hajdúböszörményben a képviselői alapdíj bruttó 85 ezer forint, melyhez még 42 ezer forint (bizottsági tagság) és 85 ezer forint (bizottsági elnökség) járhat.

Hajdúszoboszlón egy képviselő szintén 85 ezer forint tiszteletdíjra jogosult, a bizottsági tagság után 38 ezer forintot, míg az elnöki pozíció után az eddigi 76 helyett 60 ezer forintot fizetnének.

Hajdúhadházon a képviselői tiszteletdíj alapja bruttó 30 ezer forint. A bizottsági tagoknak azon felül 90, az elnököknek 160 ezer forintot irányoznak elő.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.