Hirdetés

Hirdetés

Indul a debreceni gazdaságfejlesztés 2.0

Cívishír

2019.10.02. 11:10

Indul a debreceni gazdaságfejlesztés 2.0
Indul a Debreceni Városi Tőkealap, jelentették be (Fotó: Cívishír)

A következő években a helyi kkv-szektort segítenék a növekedésben.

Hirdetés

Hirdetés

Az országban egyelőre egyedül álló kezdeményezésként elindul a Debreceni Városi Tőkealap, amely összesen 10 milliárd forintos összeggel, 12 éves futamidővel finanszírozná a jövőben a növekedési potenciállal bíró cívisvárosi és Hajdú-Bihar megyei kis- és középvállalati szektort.

Papp László, Debrecen polgármestere az erről szóló október 2-i sajtótájékoztatón azt mondta, a város gazdaságfejlesztési programja ezzel az 1.0-s verzióból (mely fő célja a multicégek Debrecenbe vonzása volt) átlép a 2.0-ba. Törekvésük, hogy ne csak európai uniós, illetve kormányzati támogatásokra építve, hanem azoktól függetlenül, piacról elérhető banki, kockázati tőke források bevonásával is tudják biztosítani a kkv-szektor növekedését. Ebben a Magyar Fejlesztési Bank lesz a partner.

– Az MFB Invest Zrt-vel közösen létrehoztuk a Debreceni Városi Tőkealapot, melynek 10 milliárd forintos programja az alap kihasználtságától függően a jövőben növelhető. Célja a helyi sokrétű gazdaság azon növekedési potenciállal bíró cégeinek, szegmenseinek erősítése, amelyek Debrecen gazdasági működésének gerincét, gazdaságfejlesztésének alapját képezhetik. Az elmúlt években érkezett multicégek letelepítése ugyanis csak akkor igazán sikeres Debrecen számára, ha a helyi kkv-k bekapcsolódnak a nagyvállalatok termelési láncaiba. A tőkealap ezt segíti, hiszen egy ilyen termelési lánc számunkra akkor válik teljessé, tökéletessé és zárttá, ha a kis- és középvállalataink képesek részt venni e termelési folyamatokban – hangsúlyozta Papp László.  

Kósa Lajos országgyűlési képviselő kiemelte: vannak olyan, a város szempontjából hasznos tevékenységek, melyek esetében egy-egy cég nehezebben jutna finanszírozáshoz a magas hozamkövetelmények miatt. Ez a pénzügyi eszköz mind az ilyen kis- és középvállalatok, mind a város számára különösen fontos lehet. – Debrecen ennek a tőkealapnak az elindításával ismét innovatív, űttőrő szerepet vállalt – tette hozzá.
Kósa LajosDebrecenPapp LászlóKKVgazdaságfejlesztés

Szóljon hozzá!

.