Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A konyhán fertőződött meg a hajdúsámsoniak ebédje

| 2019. 10. 16. | 11:44:00
De azt még nem tudják, hogy a baktérium miként került a majonézes kukoricába.
A konyhán fertőződött meg a hajdúsámsoniak ebédje
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Immár bizonyos, hogy a halrudakkal felszolgált majonézes kukorica okozta a szalmonellafertőzést a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc iskola menzáján szeptember 18-án – erősítették meg a Cívishírnek a megyei kormányhivatalnál. Az is tény, hogy az ételt a tanintézmény főzőkonyháján készítették el, ám a beszállítók által vitt alapanyagokból vett termékminták laborvizsgálati eredményei negatívnak bizonyultak. Vagyis a több mint 300 megbetegedést okozó szalmonellabaktérium a konyhán került az ételbe annak elkészítése során.

Ám azt egyelőre nem tudják, hogy ki vagy mi által.

Mint a kormányhivataltól megtudtuk, jelenleg a tisztítószerek, fertőtlenítőszerek vizsgálata zajlik, aminek a célja kideríteni, megfelelő hatásfokúak voltak-e a konyhán alkalmazott anyagok. Ez azért is fontos, mert a tojások héján gyakran található szalmonellamaradvány, ezért a kézmosás kulcsfontosságú egy konyhán. Azt már említettük, hogy a beszállító vállalkozásokat nem terheli felelősség, s megtörtént a főzőkonyha általános és személyi higiéniájának, valamint a felületi tisztasági minták vizsgálata is. A személyi felelősség megállapításáról csak az összes eredmény birtokában döntenek, erre még valamennyi időt várni kell.

[Beillesztett cikk: Szalmonella Hajdúsámsonban: még vannak kórházi kezeltek]

A szalmonellás majonézes kukorica szerdai napon (szeptember 18.) került felszolgálásra, a megbetegedések pedig szeptember 19-én, csütörtökön kezdődtek el (a lappangási idő 4-48 óra, átlagosan egy nap). Aznap egy gyermekorvos jelzésére a kormányhivatal intézkedett: étel- és tisztasági, valamint járványügyi diagnosztikai vizsgálatokat rendeltek el. Ekkor fertőtlenítették a főzőkonyhát, de annak bezárásáról majd szeptember 24-én (kedden) döntöttek, amikor is a kormányhivatal laboreredményei a szalmonella élelmiszer-eredetűségét igazolták. Érdekesség: a kórházba került betegek (közel 100 gyerek, felnőtt szorult kórházi ellátására) székletmintáiban a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának szakemberei már egy nappal korábban, szeptember 23-án kimutatták a szalmonellát.

Nem kaptunk viszont megnyugtató választ arra a kérdésre, miszerint lehetséges-e, hogy a főzőkonyhán nem vagy nemcsak a beszállítóktól érkezett alapanyagokat használták fel, hanem mást is. Mire gondolunk? Arra, hogy beszállított termékeket nem helyettesíthettek-e esetlegesen házival? Efféle „nyomozás” azonban tudomásunk szerint nem zajlott, mivel az ügyben eljáró népegészségügyi és élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek meghatározott protokoll szerint dolgoznak. Az pedig közvetlen nyom hiányában nem feltétlenül mélyül el ilyen irányban.

Szintén ismert, hogy a nem megfelelően megmosott, majd a hűtőben, a konyhában ugyancsak nem megfelelően tárolt tojás héjáról is könnyen bekerülhet a szalmonella más ételbe. Ahogy a majonézről az is köztudott, hogy szobahőmérsékleten néhány órán belül elszaporodhatnak benne a fertőzésveszélyes baktériumok.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
További híreink
Orvosok tettek esküt Debrecenben
Orvosok tettek esküt Debrecenben
Ötvenkilencen vették át diplomájukat.
Megsüllyedt a burkolat az Egyetem sugárúton
Megsüllyedt a burkolat az Egyetem sugárúton
Már dolgoznak a debreceni útszakaszon.
Fellobbant a remény lángja Debrecenben
Fellobbant a remény lángja Debrecenben
Barcsa Lajos szerint a közös adventi gyertyagyújtás nem csupán hagyomány, hanem üzenet.
Internetes csalót fogtak a debreceni rendőrök
Internetes csalót fogtak a debreceni rendőrök
Több embert is megkárosított az elkövető.
Balesetben gyulladt ki egy autó a Kassai úton
Balesetben gyulladt ki egy autó a Kassai úton
A debreceni tűzoltók és rendőrök a helyszínen.
Ismert debreceni fideszeseknek szólt be Magyar Péter
Ismert debreceni fideszeseknek szólt be Magyar Péter
A TISZA elengedné a közlekedési múzeumot, inkább a Nagyállomást venné „kezelésbe”.
Debreceni piac: bőség és óvatos vevők
Debreceni piac: bőség és óvatos vevők
Ön kiszámolta már, mennyit költ a karácsonyi menüre?
Mentőautóval érkezett a Télapó Debrecenbe
Mentőautóval érkezett a Télapó Debrecenbe
Minden gyermeket külön köszöntött.
Kötélen lógva érkezett a Mikulás a debreceni klinikára
Kötélen lógva érkezett a Mikulás a debreceni klinikára
Mosolyt csaltak a beteg gyerekek arcára.
Új helyre költözött a kondoroskerti népkonyha
Új helyre költözött a kondoroskerti népkonyha
Negyvenhárom Ételpont működik Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vereséggel zárta az évet a Debrecen
Vereséggel zárta az évet a Debrecen
A DEAC a 4. helyről várja a folytatást.
Hirdetés
Hirdetés
A csendes technológia
A csendes technológia
Hogyan változtatják meg a modern fűtési rendszerek az akusztikus komfortot?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Egyre több a megrendelés?
Így támogathatod a növekedést a cég pénzügyeiben.
Megvalósultak az infrastrukturális fejlesztések Görbeházán
Megújult közösségi terek és bővülő szolgáltatások a településen
Debreceni piac: bőség és óvatos vevők
Ön kiszámolta már, mennyit költ a karácsonyi menüre?
Számos kihívással néztek szembe a magyar gazdák
Fagy, ragadós száj- és körömfájás, aranyszínű sárgaság is volt 2025-ben.
Eladnák a DVSC egykori sporttelepét
Új lakóövezet jönne létre a debreceni rozsdaövezetben.
Támogatott tartalom
Fedezze fel Hajdúszoboszló adventi meglepetéseit!
Fedezze fel Hajdúszoboszló adventi meglepetéseit!
Szálláskedvezmények, gasztronómiai ajánlatok, családi és baráti kikapcsolódást kínáló programok.
Kihívást jelent az online marketing?
Kihívást jelent az online marketing?
Egy SEO ügynökség lehet a megoldás.
Szárítógépek és panelélet
Szárítógépek és panelélet
Így oldható meg a teregetés erkély nélkül is.
Ünnepi jókívánságok a Gulyás Tüzéptől
Ünnepi jókívánságok a Gulyás Tüzéptől
2026-ban is várja Önöket a Gulyás Tüzép csapata!