Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 17 éves biharkeresztesi lány az életéért küzd

| 2019. 10. 02. | 11:49:00
Hamar fel kellett nőnie, hogy felvegye a harcot a rákkal.
A 17 éves biharkeresztesi lány az életéért küzd
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szilágyi Ivett ugyanúgy élte az életét, mint minden tizenéves lány, aztán egy pillanat alatt megfordult vele a világ: a rák egy agresszív formáját, a Ewing-szarkómát mutatták ki a szervezetében. De ő nem adta fel, mosolyog, folytatja tanulmányait és mindennap szembe néz a rá váró nehéz feladatokkal.

– Tavaly Ewing-szarkómát, azaz csontból kiinduló daganatot diagnosztizáltak nálam. Lassan egy éve kemoterápiás kezeléseket kapok, májusban pedig volt két nagy műtétem: két csigolyámat eltávolították és az egyik bordám egy részét – kezdi történetét a 17 éves Szilágyi Ivett. Telefonbeszélgetésünk alkalmával is kórházban van, Debrecenben kezelik, az onkológián, ismét kemót kap. Ez már a sokadik. Ivett hangja lágy, mégis érezni benne azt az erőt, mely segítségével folytatja a betegségével szemben vívott harcot. Elmondta, 2017-ben kezdődtek panaszai: sokat fájt a háta, de tavaly annyira elhatalmasodott a fájdalom, hogy felkerestek Berettyóújfaluban egy ortopéd szakorvost. Ivett állítása szerint a doktor mindig csak annyit mondott, gerincferdülése van. Felírta a gyógytornát, -úszást, de a torna is akkora kínnal járt, hogy nem tudta csinálni. Édesanyja szólt az orvosnak, hogy keressenek más megoldást. Ám az orvos csak azt mondta, csinálja jobban, keményebben a gyógytornát, az majd segít. – Nagy könyörgések árán írt ki egy MR-vizsgálatot, ami negatív eredményt hozott, pedig tudjuk: akkor már volt „valami”. A doktor a derekamról kért felvételt, pedig a gerincemet fájlaltam. Szeptember közepén begörcsölt a vesém, bekerültem a sürgősségire, ahol fájdalomcsillapítót és infúziót kaptam – eleveníti fel a történteket Ivett.

A tortúra csak itt kezdődött igazán: a kórházban azt mondták, nincs veseköve, majd – mivel nem csillapodott a fájdalom –, készítettek egy CT-t a lány egész hátáról. A röntgenvizsgálat során a tüdőn elváltozást tapasztaltak a szakemberek, elküldték a pulmonológiára, ahol közölték: komolyabb dolog van a háttérben, mint amire számítottak.

Úgynevezett emelt CT-re irányították: a lány egész testéről készült felvétel tükrében közölték a szörnyű hírt: Ewing-szarkómát diagnosztizáltak.

– Nagyon megijedtünk, nem tudtuk, most mi fog rám, ránk várni. Bután hangzik, de valahol örültem is a hírnek, hiszen végre megtudtam, mitől van ilyen borzalmas fájdalmam. Október 9-én kaptam az első kemót, de akkor már az ágyat kapartam – teszi hozzá. A műtét két részletben zajlott: egyik nap az érintett két csigolyát, másnap a bordarészt távolították el.

„Viszonylag jól bírom”

– A beavatkozás után kezdett összeállni a kép: mivel a tüdőmet is műteni kell, így újabb kemoterápiás kezeléseknek kellett alávetni magam. Augusztusig újabb négy kemó ment le, majd a következő CT-vizsgálaton kiderült, hogy az áttét nőtt, és újak is lettek. Emiatt szeptemberben egy újabb kezelést kezdünk, egyelőre nem tudni, mennyi kemóra van szükségem – sorolja Ivett. Arra a kérdésre, hogy hogy érzi most magát gyorsan rávágja: „viszonylag jól bírom”. Kiderül persze, vannak olyan időszakok, amikor kétségbe esik, de csinálja tovább rendületlenül, hiszen az élete a tét. A biharkeresztesi lány a betegsége alatt sem tétlenkedik, magántanulóként folytatja tanulmányait, augusztusban osztályozó vizsgát tett (ugyanabba a berettyóújfalui középiskolába jár, mint eddig).

Édesanyja otthagyta munkahelyét, hogy a nap 24 órájában vele lehessen, kezelésekre szállíthassa; édesapja közalkalmazott. Ivett örömmel és hálával beszél arról, hogy édesapja munkaadója felajánlott egy debreceni lakást az ingázás elkerülése végett. Ivett Miskolcon tanuló és dolgozó nővére szintén szünetelteti munkáját, hogy a családdal lehessen. A rendszeresen szedett gyógyszerek (gyomorvédő, májvédő) támogatottak, de a lánynak speciális - orvostechnikai eszköznek minősülő, 20-30 ezer forintos - szájöblögetőkre van szüksége, ami nagy anyagi terhet ró a családra. – A kezelések során mindig csökken a fehérvérsejtjeim száma, olyankor fogékonyabb vagyok a fertőzésekre, többször kaptam el gombás szájfertőzést. Borzalmas fájdalommal járt, a számat sem tudtam kinyitni, sokszor gyomorszondával etettek – jegyzi meg. Kiderül, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány jóvoltából egy ágykeretet és egy matracot kapott a család, melyért nagyon hálásak.

Aki segíteni szeretne Ivettnek, az alábbi számlaszámra küldheti adományát:
Szilágyi István
11773384-02786979-00000000
Közleménybe írják oda: Adomány

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mentsük meg Benit! Szoboszlai Dominik által is aláírt mezre lehet licitálni
Mentsük meg Benit! Szoboszlai Dominik által is aláírt mezre lehet licitálni
A négyéves debreceni kisfiú izomsorvadásban szenved; 1,3 milliárd forintba kerül az áhított gyógyszer.
Gazdaság
A kormány is örül az üzemanyagár-csökkenésnek
Újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.
Babaváró: az első igénylők negyedénél még nem született meg a gyermek
A kormányhivatal méltányosságból részletfizetést és halasztást is engedélyezhet.
Gépeket vásárolna a Debreceni Vízmű Zrt.
A selejt eszközöket szeretnék pótolni. Pályázat.
Jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány
Az első negyedéves GDP-adat azt jelzi, hogy a gazdaság újra visszatért a növekedési pályára.
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.