Hirdetés

Hirdetés

A 17 éves biharkeresztesi lány az életéért küzd

civishir.hu

2019.10.02. 09:49

A 17 éves biharkeresztesi lány az életéért küzd

Hamar fel kellett nőnie, hogy felvegye a harcot a rákkal.

Hirdetés

Hirdetés

Szilágyi Ivett ugyanúgy élte az életét, mint minden tizenéves lány, aztán egy pillanat alatt megfordult vele a világ: a rák egy agresszív formáját, a Ewing-szarkómát mutatták ki a szervezetében. De ő nem adta fel, mosolyog, folytatja tanulmányait és mindennap szembe néz a rá váró nehéz feladatokkal.

– Tavaly Ewing-szarkómát, azaz csontból kiinduló daganatot diagnosztizáltak nálam. Lassan egy éve kemoterápiás kezeléseket kapok, májusban pedig volt két nagy műtétem: két csigolyámat eltávolították és az egyik bordám egy részét – kezdi történetét a 17 éves Szilágyi Ivett. Telefonbeszélgetésünk alkalmával is kórházban van, Debrecenben kezelik, az onkológián, ismét kemót kap. Ez már a sokadik. Ivett hangja lágy, mégis érezni benne azt az erőt, mely segítségével folytatja a betegségével szemben vívott harcot. Elmondta, 2017-ben kezdődtek panaszai: sokat fájt a háta, de tavaly annyira elhatalmasodott a fájdalom, hogy felkerestek Berettyóújfaluban egy ortopéd szakorvost. Ivett állítása szerint a doktor mindig csak annyit mondott, gerincferdülése van. Felírta a gyógytornát, -úszást, de a torna is akkora kínnal járt, hogy nem tudta csinálni. Édesanyja szólt az orvosnak, hogy keressenek más megoldást. Ám az orvos csak azt mondta, csinálja jobban, keményebben a gyógytornát, az majd segít. – Nagy könyörgések árán írt ki egy MR-vizsgálatot, ami negatív eredményt hozott, pedig tudjuk: akkor már volt „valami”. A doktor a derekamról kért felvételt, pedig a gerincemet fájlaltam. Szeptember közepén begörcsölt a vesém, bekerültem a sürgősségire, ahol fájdalomcsillapítót és infúziót kaptam – eleveníti fel a történteket Ivett.

A tortúra csak itt kezdődött igazán: a kórházban azt mondták, nincs veseköve, majd – mivel nem csillapodott a fájdalom –, készítettek egy CT-t a lány egész hátáról. A röntgenvizsgálat során a tüdőn elváltozást tapasztaltak a szakemberek, elküldték a pulmonológiára, ahol közölték: komolyabb dolog van a háttérben, mint amire számítottak.

Úgynevezett emelt CT-re irányították: a lány egész testéről készült felvétel tükrében közölték a szörnyű hírt: Ewing-szarkómát diagnosztizáltak.

– Nagyon megijedtünk, nem tudtuk, most mi fog rám, ránk várni. Bután hangzik, de valahol örültem is a hírnek, hiszen végre megtudtam, mitől van ilyen borzalmas fájdalmam. Október 9-én kaptam az első kemót, de akkor már az ágyat kapartam – teszi hozzá. A műtét két részletben zajlott: egyik nap az érintett két csigolyát, másnap a bordarészt távolították el.

„Viszonylag jól bírom”

– A beavatkozás után kezdett összeállni a kép: mivel a tüdőmet is műteni kell, így újabb kemoterápiás kezeléseknek kellett alávetni magam. Augusztusig újabb négy kemó ment le, majd a következő CT-vizsgálaton kiderült, hogy az áttét nőtt, és újak is lettek. Emiatt szeptemberben egy újabb kezelést kezdünk, egyelőre nem tudni, mennyi kemóra van szükségem – sorolja Ivett. Arra a kérdésre, hogy hogy érzi most magát gyorsan rávágja: „viszonylag jól bírom”. Kiderül persze, vannak olyan időszakok, amikor kétségbe esik, de csinálja tovább rendületlenül, hiszen az élete a tét. A biharkeresztesi lány a betegsége alatt sem tétlenkedik, magántanulóként folytatja tanulmányait, augusztusban osztályozó vizsgát tett (ugyanabba a berettyóújfalui középiskolába jár, mint eddig).

Édesanyja otthagyta munkahelyét, hogy a nap 24 órájában vele lehessen, kezelésekre szállíthassa; édesapja közalkalmazott. Ivett örömmel és hálával beszél arról, hogy édesapja munkaadója felajánlott egy debreceni lakást az ingázás elkerülése végett. Ivett Miskolcon tanuló és dolgozó nővére szintén szünetelteti munkáját, hogy a családdal lehessen. A rendszeresen szedett gyógyszerek (gyomorvédő, májvédő) támogatottak, de a lánynak speciális - orvostechnikai eszköznek minősülő, 20-30 ezer forintos - szájöblögetőkre van szüksége, ami nagy anyagi terhet ró a családra. – A kezelések során mindig csökken a fehérvérsejtjeim száma, olyankor fogékonyabb vagyok a fertőzésekre, többször kaptam el gombás szájfertőzést. Borzalmas fájdalommal járt, a számat sem tudtam kinyitni, sokszor gyomorszondával etettek – jegyzi meg. Kiderül, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány jóvoltából egy ágykeretet és egy matracot kapott a család, melyért nagyon hálásak.

Aki segíteni szeretne Ivettnek, az alábbi számlaszámra küldheti adományát:
Szilágyi István
11773384-02786979-00000000
Közleménybe írják oda: Adomány

A Ewing-szarkóma a második leggyakoribb csontokból kiinduló, rosszindulatú, elsősorban gyermekkori daganat. A szervezet bármely csontjából kiindulhat. Gyermekkorban Magyarországon évente körülbelül 6-8 új beteget diagnosztizálnak. Leginkább a tizenévesek körében fordul elő, de már 10 éves kor alatt is jelentkezhet. A Ewing-szarkómának nincsen olyan sajátos tünete, amelyről könnyen felismerhető lenne. Leggyakoribb tünetei lehetnek: fájdalom, duzzanat, csonttörés, helyi gyulladás, ritkán láz. A betegséget éppen a nem kirívó tünetek miatt sok esetben csak előrehaladott állapotban ismerik fel, amikor csont-, csontvelői vagy tüdőáttétek alakulnak ki. Bár a gyógyulási esélyeket nagymértékben rontja a betegség előrehaladottsága, intenzívebb kezelés mellett ilyenkor is elérhető végleges gyógyulás.

Fogarasi Renáta

Galéria

BerettyóújfaluBiharkeresztesEwing-szarkómarák

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.