Hirdetés

Hirdetés

Villamosbaleset Debrecenben: vádat emelt az ügyészség

civishir.hu

2019.09.05. 08:16

Villamosbaleset Debrecenben: vádat emelt az ügyészség
Fotó: Ratalics László, Cívishír

Nem adott elsőbbséget a busznak a vezető; ő maga is megsérült.

Hirdetés

Hirdetés

A vádlott villamosvezetőként állt alkalmazásban a helyi közlekedési vállalatnál, 2018. június 6-án, a bűncselekmény elkövetésének időpontjában szolgálatot látott el. 17:20 perc körüli időben az egyik 1-es járatszámú villamossal haladt Debrecenben a Piac utcán a Kálvin tér felől a Miklós utca irányába. A fenti helyen és időpontban ideális időjárási és látási viszonyok voltak, a sínpálya és az úttest száraz felületű volt.

A szerelvény a Piac utca – Széchenyi utca – Kossuth utcák kereszteződése előtti megállóhelyre 17:22 perckor érkezett, majd az utasok le- és felszállását követően a vádlott a villamossal 12 másodperccel korábban indult el a megállóhelyről, mint ahogyan azt részére a fényjelző készülék lehetővé tette volna.

A vádlott a szerelvénnyel közel 20 km/h sebességre gyorsult, és az útkereszteződésbe behaladva a szabálytalan elindulása és a nagyfokú figyelmetlensége folytán nem biztosított elhaladási elsőbbséget a neki jobbról érkező egyik helyi járatú autóbusznak. A villamos emiatt fékezés nélkül, haladási sebességével nekiütközött az autóbusz bal oldali középső-hátsó részének.

Az ütközés hatására a villamos a sínpályáról kimozdult és kisiklott, míg az autóbusz hátsó része jobbra sodródott, majd a kereszteződésből áttért a Kossuth utca bal oldali forgalmi sávjába, ahol az intenzív fékezés eredményeként megállt.

A balesettel érintett járműveken több utas tartózkodott, többségük az üléseken foglalt helyet. Az ütközés következtében a villamoson és az autóbuszon utazók közül 11 személy sérült meg, közülük négyen 8 napon túl gyógyuló csonttöréses, míg további hét utas 8 napon belül gyógyuló könnyű vágott, illetve zúzódásos sérüléseket szenvedett. Az autóbuszban utazó egyik sértett 8 napon túl gyógyuló sérülése maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyult.

A baleset során megsérült a vádlott is, 8 napon túl gyógyuló bordatörései keletkeztek.

A vádlott KRESZ szabályszegő magatartásának eredményeként következett be a baleset és keletkeztek a sértettek sérülései.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen maradandó fogyatékosságot, tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban felfüggesztett fogházbüntetés és vasúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta. A járási ügyészség a vádiratban a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Szóljon hozzá!

.