Hirdetés

Hajdúsámsoni fertőzés: döntöttek a pénzbeli támogatásról

Cívishír

2019.09.23. 14:23

Hajdúsámsoni fertőzés: döntöttek a pénzbeli támogatásról
A gyanú szerint a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában kaphatták el a betegséget (Forrás: Google)

A Debreceni Egyetem Klinika Központjába már tudják a megbetegedések okát.

Hirdetés

Hirdetés

Szalmonellafertőzés okozta a hajdúsámsoni gyerekek tömeges megbetegedését – közölte a Debreceni Egyetem sajtófőnöke a távirati irodával szeptember 23-án. M. Tóth Ildikó tájékoztatása szerint a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában elvégzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták a szalmonellafertőzést. Ott és a Kenézy Gyula egyetemi kórházban szeptember 19 óta 75 beteget láttak el, közülük 11-en már hazamehettek. Az elmúlt 24 órában 7 felnőtt is érkezett az infektológiára, senki nincs súlyos, életveszélyes állapotban.

A Cívishír időközben megkereste a megyei kormányhivatalt is, mivel az ÁNTSZ szakemberek már szeptember 19-én szintén mintát vettek a laboratóriumi vizsgálatok érdekében. Az étel-, és tisztasági, valamint a járványügyi diagnosztikai laboratóriumi vizsgálatok még zajlanak – közölték. 

Hétfőn Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere portálunknak elmondta: szeptember 23-án soron kívüli testületi ülésen döntöttek arról a rendkívüli élethelyzetre tekintettel 5 ezer forintos támogatást biztosít az önkormányzat a megbetedéssel érintett családok számára. Az összeg többszöröződik annak megfelelően, hogy adott család hány tagja betegedett meg. A jogosultság feltétele a Hajdúsámson közigazgatási területéhez tartozó lakcím, illetve ambuláns lapot vagy orvosi igazolást kell felmutatni a polgármesteri hivatal szociális osztályán. A támogatásért szeptember 24-től lehetséges jelentkezni, a településvezető azt mondta, felkészültek a dömpingszerű ügyintézésre.

Antal Szabolcs úgy tudja, a megbetegedett felnőttek és gyermekek száma meghaladja a 300-at. A fertőzés az ő információi szerint a helyi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából indulhatott ki, ahol már elvégezték a szükséges fertőtlenítéseket. Gondoskodtak arról is, hogy a rászoruló családok fertőtlenítő-egészségügyi csomagot kapjanak.

Kimondható továbbá, hogy a fertőzés miatt orvosi ellátásra szorulók száma csökken, a kórházakból elbocsátottak száma már meghaladja a felvettekét.

Bujdosó Tibor, a tanintézmény igazgatója vasárnap arról osztott meg információkat a közösségi médiában, miszerint a Hit Gyülekezete – fenntartóként – segíteni szeretné a betegséggel összefüggően rászorulókat. Elsősorban a gyerekek teljes felépüléséhez szükséges gyógyhatású készítmények beszerzését támogatnák, de szükség esetén egyéb (nem részletezett) intézkedésekkel is segítenék a családokat.

Ratalics László

Debreceni EgyetemHajdúsámsonfertőzésAntal Szabolcs

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.