Hirdetés

Hirdetés

Körforgásos gazdaság: egyedülálló monstrumot adtak át Debrecenben

Cívishír

2019.09.12. 11:30

Körforgásos gazdaság: egyedülálló monstrumot adtak át Debrecenben
A berendezés segítségével sokkal több szemetet tudnak újrahasznosítani Fotó: Ratalics László, Cívishír)

Sokkal hatékonyabbá válik a szemétfeldolgozás a cívisvárosban, ahol elektromos kukásautók is csatasorba állnak.

Hirdetés

Hirdetés

Átadták az AKSD Kft. korszerűsített optikai válogatórendszerét szeptember 12-én a részben önkormányzati tulajdonú cég Vértesi úti hulladékkezelő központjában. A mintegy nettó 800 millió forintos, több emelet magas berendezés a maga automatizált működése révén sokkal hatékonyabban válogatja szét a szemetet a korábbi kézi szelekciónál. A hatalmas gép jelenleg egyedülálló a magyarországi gyakorlatban.

E műszaki fejlesztés az AKSD történetében is nagy jelentőségű a hulladékgazdálkodás szakterületén, s alappillérként szolgál ahhoz, hogy a város megfeleljen a körforgásos gazdaság európai uniós és kormányzati elvárásának.

Vagyis jóval több szemét kerüljön újrafeldolgozásra és jóval kevesebb a földbe eltemetve.

Az átadáson Papp László, Debrecen polgármestere bejelentette, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal való együttműködés eredményeként már szeptemberben négy elektromos „kukásautó” áll üzembe a cívisvárosban. Továbbá hamarosan megkezdődik 55 ezer új hulladéktároló edény kihelyezése.

A polgármester arról is beszélt, hogy az önkormányzatnál évekkel ezelőtt megkezdődött a hulladékgazdálkodás jövőjéről, a környezettudatos technológiák beépítéséről való gondolkodás a Debreceni Agglomeráció Hulladékgazdálkodási Társulás (Dahut) és a kormányzat közötti együttműködés jegyében. Így 2017-ben írták alá azt a 6,3 milliárd forintos támogatási szerződést, amely egy komplex, megújuló hulladékgazdálkodási rendszert hivatott életre hívni a cívisvárosban. 

– Az említett összegből egy jelentős, évi 110 ezer tonna hulladék szétválogatására alkalmas mű megépítésére törekszünk. Ennek azért van nagy szerepe, mert a jövőben kénytelenek leszünk szakítani azzal a szemlélettel, miszerint a szemet elásva „jó helyen van”. A városban immár sokéves múltra visszatekintő szelektív hulladékgyűjtésnek, az AKSD most átadott berendezésének, továbbá a kormányzati támogatással megvalósuló rendszernek egyaránt alapvető célja a szemét újrahasznosítása – mondta.
Emlékeztette arra is, hogy míg 2014-ben 2,5 ezer tonna szelektíven gyűjtött hulladék került a rendszerbe, addig ez mára meghaladja a 7 ezer tonnát.

– Az AKSD kezdeményező, előretekintő üzletpolitikája Debrecen regionális törekvéseit is erősíti – méltatta a céget Papp László, hozzátéve, az átadott berendezés a bekerülő anyagok 90 százalékát képes szétválogatni, csak az utóellenőrzéshez kell munkaerő (az élőmunka-megtakarítás manapság, ugye, nagyon fontos szempont).

Kardos Marianna ügyvezető igazgató hangsúlyozta, az 1992 óta működő AKSD Kft. a környezetvédelem iránt elkötelezett cégként mindig élen akart járni a hulladékgazdálkodás korszerűsítésében. 

– Ennek érdekében 1993-ban országosan is az első között adtuk át a kombinált szigetelésű hulladéklerakónkat, büszkén hirdetve, hogy a Debrecenben kezelt szemét immár nem szennyezi tovább a környezetet – emlékeztetett, arra is kitérve, hogy a Tócóskertben már 2002-ben elkezdték a szelektív hulladékgyűjtést 8 darab szigettel. Ezek száma később városszerte 220 fölé kúszott, majd később a „házhoz menő” (sárga kukás) szelektív gyűjtés vált meghatározóvá. Megjegyezte: rengetegen használják az István úti lakossági hulladékudvart, amiből többre volna szükség a városban.

– A most átadott berendezés egy ötéves álom beteljesülése, folyamatosan felszínen tartottuk a cég taggyűlésein, s a kezdeményezés két éve kapott „zöld lámpát” a cégnél – közölte, hozzátéve: látható volt, hogy a kézi válogatással nem győzik a válogatást.

RaL

Galéria

Debrecenhulladékszemétszelektív hulladékgyűjtésPapp LászlóAKSD

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.