Hirdetés

Négy debreceni egyetemista kap egy éven át havi 70 ezret. Mert megérdemlik!

2019.08.26. 14:24

Négy debreceni egyetemista kap egy éven át havi 70 ezret. Mert megérdemlik!
Négy debreceni egyetemista a sikeres pályázók között: Balogh Zoltán (b), Godó Irén (b3), Szabó Dániel (j2) és Tárkányi Nóra (j)     (Fotó: MTI)

A szakmai zsűri tíz diákot tartott erre érdemesnek.

Hirdetés

Az elmúlt 18 évben mintegy 400 ezer hallgató részére folyósított diákhitelt több mint 400 milliárd forint értékben a Diákhitel Központ Zrt. - közölte a társaság vezérigazgatója a központ idei ösztöndíjpályázatának díjátadóján hétfőn Budapesten. Idén tíz diákot tartott érdemesnek a zrt. ösztöndíjára a szakmai zsűri, közülük négyen a Debreceni Egyetem hallgatói.

Magyar Péter hangsúlyozta: az a céljuk, hogy ne legyen Magyarországon és a Kárpát-medencében olyan magyar diák, aki az anyagi körülményei miatt nem jut hozzá a felsőoktatáshoz. Tevékenységük hatékonyságát bizonyítja, hogy felmérésük szerint az ügyfeleik 52 százaléka azt mondta: a hitel lehetősége nélkül nem szerzett volna diplomát - tette hozzá a vezérigazgató elmondta:

a diákhitelnek is köszönhető, hogy 2010 óta 7 százalékkal nőtt Magyarországon a diplomás fiatalok száma. 

Magyar Péter reményét fejezte ki, hogy nagy segítséget jelent majd sok diáknak az októbertől bevezetendő Diákhitel3, amely nyelvtanulásra vehető fel. Úgy vélekedett, hogy a diákhitelek a jelenlegi kamat- és kereskedelmi banki környezetben már inkább támogatásnak, mint hitelnek minősülnek.

A kormány családpolitikájának elemeként a második gyermek megszületése esetén az állam elengedi az édesanyák diákhitelének 50 százalékát, a harmadik gyermek után pedig a teljes összegét. Az elmúlt másfél évben 2500 nő élt ezzel a lehetőséggel és a központ több mint kétmilliárd forintnyi hitelt engedett el - ismertette a vezérigazgató.

Az idén 170 hallgató pályázott tudományos teljesítményével a Diákhitel Központ ösztöndíjára, amely egy éven keresztül havi 70 ezer forint támogatást jelent. A szakmai zsűri tíz diákot - kémikus-, szobrász-, szociológus-, geográfus-, nyelvész-orientalista-, gépészmérnök- és orvostanhallgatót - tartott érdemesnek a támogatásra, közülük kilencen jelentek meg a rendezvényen.

Debreceni Egyetemösztöndíj

Szóljon hozzá!

Hirdetés