Hirdetés

Hirdetés

Özönvíz előtti liftekkel utazunk

Világgazdaság

2019.08.14. 10:12

Özönvíz előtti liftekkel utazunk
A kép illusztráció

Van olyan felvonó az országban, amelyik a második világháború előtti.

Hirdetés

Hirdetés

A magyarországi személyfelvonók húsz százaléka cserére szorul, ez mintegy hatezer liftet jelent - írja a Világgazdaság szerdai számában a Magyar Felvonó Szövetség közlésére hivatkozva.

Kováts Attila, a szövetség elnöke a lapnak elmondta, hogy a statisztikák szerint 30 900 személyfelvonó van Magyarországon. Ezek negyven százaléka szorul javításra, húsz százalékukat pedig cserélni kell.

Kiderült: van olyan lift, amelyet még a második világháború előtt helyeztek üzembe, de a nagyobb lakótelepeken (a budapesti Békásmegyer, a miskolci Avas, a nyíregyházi Örökösföld) tömegével működnek 40-50 éves, Ganz gyártású berendezések.

A szövetség kezdeményezte az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, hogy az állam pályázati formában támogassa a társasházak elöregedett személyfelvonóinak cseréjét. A témában az egyeztetések még kezdeti fázisban vannak - írja a Világgazdaság.

Egy lift cseréjének a költsége minimum 15 millió forint, vagyis a teljes állomány ötödének a modernizálása elérheti a 90 milliárdot.

Miskolclift

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.