Hirdetés

Nagyváradon terjeszkedik a Debreceni Egyetem

2019.07.12. 14:54

Nagyváradon terjeszkedik a Debreceni Egyetem
(Fotó: unideb.hu)

Kihelyezett mérnökképzést indítanak.

Hirdetés

Kihelyezett gépészmérnök és vidékfejlesztési agrármérnök alapszakokon, illetve szakirányú továbbképzési szakokon indít kihelyezett képzést a Debreceni Egyetem (DE) a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen, a képzés támogatásáról az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társasággal (EMT) kötött megállapodást pénteken írták alá Debrecenben.

Csernoch László, a DE rektorhelyettese az aláírás után azt mondta, intézményük az alapszakoktól a posztgraduális oktatásig valamennyi képzési szinten tervez közös munkát: a debreceni oktatók a képzések megszervezésében, lebonyolításában és az oktatók tapasztalatcseréjének elősegítésében is közreműködnek. 

 A tervek szerint jövő szeptemberben indul a kihelyezett képzés Nagyváradon gépészmérnök és vidékfejlesztési agrármérnöki alapszakokon, valamit térségturisztikai menedzsment és magyar nemzeti örökség szakirányú továbbképzési szakokon - fűzte hozzá.

Pálfi József, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem rektora mérföldkőnek nevezte a mérnökképzésben való együttműködést, eddig ugyanis csak a bölcsészet- és a gazdaságtudományi, illetve a művészeti oktatásban volt kapcsolat a két intézmény között. Hiánypótló kurzusokról van szó, az erdélyi fiatalok jelenleg nem tudnak ilyen műszaki és természettudományi szakokon magyarul tanulni - jegyezte meg a rektor. 

A megállapodás célja a műszaki és természettudományos alap-, mester- és doktori képzés elősegítése, közös tudományos és kutatási célok meghatározása, tudományos és szakmai információk cseréje, megosztása, oktatási anyagok közös kidolgozása, konferenciák közös rendezése, diplomamunkák, PhD-értekezések elkészültének támogatása, műszaki és természettudományi területen szakemberek nemzetközi versenyképességének elősegítése - olvasható a pénteken aláírt dokumentumban.

Szóljon hozzá!

Hirdetés