Hirdetés

Hirdetés

Bérbe adták a legelőket, ahol meghalt négy tűzszerész

MTI, Cívishír

2019.06.17. 15:19

Bérbe adták a legelőket, ahol meghalt négy tűzszerész
Bombázólőtér helyett legelő (Illusztráció: Pixabay)

Négyezer hektárnyi területet ártalmatlanítottak a Hortobágyon.

Hirdetés

Hirdetés

Az egykori bombázólőtér tájrehabilitációjának köszönhetően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) területén csaknem 4000 hektár legelőterület bérbe adása vált lehetővé a helyben lakó, állattartással foglalkozó gazdák számára – nyilatkozta Nagy István agrárminiszter az MTI-nek június 17-én. A lőszermentesített területeket a telekalakítást követően vonhatták művelésbe; a haszonbérbe adás folyamata pedig csak ezután indulhatott el. Az erről szóló pályázatot április 5-én hirdette meg a HNPI – ismertette.

Nagy István kiemelte, hogy az új területekre rendkívül nagy volt az érdeklődés, egyes birtoktestekre több mint húszszoros volt a túljelentkezés. Arra törekedtek, hogy az ésszerűen megosztható telkeken minél több nyertest hirdethessen ki. Ezzel a gyakorlattal azt kívánták elősegíteni, hogy minél több gazdálkodó kaphasson legelőterületet állatai számára tartósan, 10 éves időtartamra.

A tárcavezető elmondta, hogy a folyamat eredményeként 29 birtoktestre 54 nyertest hirdettek ki, közülük sokan polgári jogi társasági formában pályáztak, így egyesítve az eredményes gazdálkodáshoz szükséges erőforrásaikat.

Ez az a Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras és Karcag közé eső terület, mely lőszermentesítése során életét vesztette négy tűzszerész, egy pedig súlyosan megsérült 2016 júliusában. A tűzszerészeket egy 250 kilogrammos bomba ölte meg a hatástalanítás során. Az ügyben indított vizsgálat semmilyen mulasztást, hibát, vétséget, elővigyázatlanságot nem állapított meg.

hortobágytűzszerészlegelő

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.