Hirdetés

Hirdetés

Nem csak kézifegyvereket gyártana a magyar hadiipar  

civishir.hu

2019.05.25. 19:36

Nem csak kézifegyvereket gyártana a magyar hadiipar  
A vezérezredes a kétezres évek első felében Debrecenben szolgált dandárparancsnokként (Fotók: Cívishír)

A honvédelmi minisztert kérdezte a Cívishír a debreceni járműipari fesztiválon.

Hirdetés

Hirdetés

Benkő Tibor honvédelmi miniszter is a május 25-én megnyílt Debreceni Drive vendége volt. A tárcavezetőt, aki 2001-től 2005-ig a Bocskai-lövészdandár vezetőjeként is szolgált, egyebek mellett arról kérdeztük, hogy a sokmilliárdos beszerzések során milyen súllyal esnek latba a katonai érdekek a gazdasági, politikai tényezők mellett.

Cívishír: Kézifegyverek sorozatgyártása kezdődik cseh licensz alapján Kiskunfélegyházán az év második felében. De a lőfegyverek mellett teremhet-e babér a hazai járműiparnak?
Benkő Tibor: A járműipar esetében is rendkívül fontos, hogy a termék, a technológia megfeleljen a katonai elvárásoknak. A Debrecen Drive-on is láthatunk Rábákat, amelyek korszerű, terepjáró gépjárművek, a cég mindig nyitott volt a honvédségi igények követésére. Ugyanakkor a járműipari fejlesztések a katona nélküli robotok, távolról irányított eszközök alkalmazását is jelentik, amelyek szerepe rendkívül fontos és szorosan összefügg az új technológiákkal, az innovációval.

Cívishír: Reális, hogy ilyen robotokat, eszközöket a magyarországi járműipar állítson elő?
Benkő Tibor: Reális. De nem szükséges mindig mindent önállóan előállítanunk, miközben egy katonai szövetségi rendszer tagjai vagyunk. Nem kell, hogy minden ország csináljon magának harckocsit, radarrendszert. Sokkal fontosabb együttműködni, amelyben Magyarországnak is meg kell találni a helyét, a lehetőségeit, a feladatait. Azt a terméket, amelyet közös elgondolással, fejlesztéssel valósítunk meg. Ettől még lehetnek olyan eszközök, amelyek kapcsán azt mondjuk, nem szabad közösködni, hiszen adott a magyar érdek, a magyar érték, amit a lehető legjobban érvényesíten kell.

Cívishír: Milyen fő stratégiai szempontok alapján döntötték el, hogy új életet lehelnek a magyar hadiiparba? Miben lehet versenyképes az ország?
Benkő Tibor: Amilyen irányban elindultunk, az nem rossz. A könnyűiparral kezdtük, a katonák ruházatát mi szabjuk-varrjuk, a feladatra varrodákat hoztunk létre magyar munkaerővel. A magyarországi kézifegyver-gyártást lőszer- és lőporgyártással kívánjuk folytatni. Előbbiekhez hasonlóan az optikai műszerek, a távcsövek gyártásának szintén komoly múltja volt Magyarországon, e téren is dolgozunk az előrelépésen, miként híradástechnikai informatikai és a lokátortechnológia eszközökben szintén gondolkodunk. 

Cívishír: Sokmilliárdos beszerzések zajlanak, milyen sikerrel hangolják össze a gazdasági, politikai érdekeket a katonai célokkal? 
Benkő Tibor: Az első a katonai követelmény. A politika, a külpolitika, a biztonságpolitika felveti a kihívásokat, a katona pedig elmondja, milyen formában, milyen eszközzel képes azokat kezelni. A katona nem típust, termékcsaládot, hanem képességeket jelöl meg. Azt követően jöhet a piackutatás, a szóba jöhető eszközök felmérése. Majd megvizsgáljuk, hogy mely gyártók, országok akarnak, tudnak hozzájárulni a beszerzés révén a magyar gazdaság fejlesztéséhez. Ezt követően kezdődhet a végső döntés összehangolása.

Cívishír: Az új beszerzések révén a debreceni székhelyű Bocskai-lövészdandárhoz milyen fegyverek, hadi eszközök érkeznek?
Benkő Tibor: Elsősorban egyéni fegyverzet és felszerelés, másodsorban felderítő eszközök, vezetés-irányítási eszközrendszerek. Az új haditechnikai eszközök, gépjárművek 2023-2025 között várhatóak.

Cívishír: Többnemzeti parancsnokságot hoznak létre Székesfehérváron közép-európai országok részvételével. Mi indokolja?
Benkő Tibor: A biztonsági kihívások változása. A NATO által is meghatározott déli, illetve keleti fenyegettség kapcsán úgy gondoljuk, Magyarországnak szerepe van ezen a téren. Ezért egy általunk szervezett és vezetett, a NATO vezetési struktúrájába tartozó hadosztályszintű parancsnokságot tervezünk létrehozni. Szlovákia, Szlovénia és Horvátország részvételére számítunk, a horvátokkal már aláírtuk az erről szóló partneri szerződést. Természetesen más NATO-tagállamok is csatlakozhatnak. A parancsnokság teljes műveleti készenlétét 2025-re tervezzük elérni. Szintén fontosnak tartjuk egy, a regionális különleges műveleti erőket összefogó központ létrehozását (Regional Special Operations Component Command, R-SOCC). Ennek előrehaladottságát jelzi, hogy már öt ország írta alá a részvételét. Érdekesség: Horvátország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia mellett a nem NATO-tag Ausztria is csatlakozott. A központ Szolnokon létesül, a különleges műveleti erők vezetését, módszereit, alkalmazását hivatott majd biztosítani.

Ratalics László

interjúBenkő TiborhonvédelemDebrecen Drive

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.