Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy újításra készülnek a debreceni tömegközlekedésben

| 2019. 05. 30. | 14:37:00
A pilot program célja az utazási igények magas színvonalú kiszolgálása.
Nagy újításra készülnek a debreceni tömegközlekedésben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a debreceni önkormányzat, a Máv Zrt., a MÁV-Start Zrt. és az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. annak érdekében, hogy összehangolják a Debrecen térségét érintő közösségi közlekedési infrastruktúra- és szolgáltatásfejlesztést.

A megállapodás fontos célkitűzése a térségben tervezett közlekedési hálózat- és infrastruktúrafejlesztésről szóló folyamatos egyeztetés és az egységes integrált menetrendi javaslatok kidolgozása. A résztvevők az ehhez kapcsolódó tarifás együttműködési lehetőségeket előkészítik a közlekedési módok közötti átjárhatóság érdekében– hangzott el a május 30-i sajtótájékoztatón.

Tóth Péter

Tóth Péter közlekedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint fontos mérföldkőhöz érkeztek a közösségi közlekedésben, hiszen Budapest után Debrecenben indítják el azt a pilot projektet, ami megteremti annak az alapját, hogy a régióban hatékonyabban lehessen igénybe venni a közösségi közlekedést. – Ezen együttműködési megállapodás aláírásával egy olyan munka kezdődik, ahol a szakértők ki fogják dolgozni, hogyan tudják az utasok akadálymentesen igénybe venni a szolgáltatásokat anélkül, hogy oda kellene figyelniük, milyen bérletük van. Egy olyan átlátható rendszer fog létrejönni, ami mind az utasok, mind a szolgáltatók számára kedvező lesz – tette hozzá.

Az együttműködés kiemelt célja Debrecen közösségi közlekedéssel való távolsági elérhetőségének fejlesztése, a városban és a térségben megjelenő utazási igények magas színvonalú kiszolgálása a közösségi közlekedés támogatásával.

Ennek érdekében a felek kölcsönösen támogatják egymás munkáját, különös tekintettel a vasúti, a helyközi közúti és a helyi személyszállításai közszolgáltatók közötti hálózati, menetrendi és tarifális együttműködés kialakításában.

Barcsa Lajos

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere elmondta, az elmúlt 15 évben nagyságrendekkel nőtt az egyéni gépjárművekkel közlekedők száma, hiszen 55 ezerről 90 ezerrel emelkedett a helyi járművek mennyisége ezen időszak alatt, az agglomerációból érkező munkavállalók pedig csak növelik azt a számot. Ezt a problémát kezelni kell, hiszen az utakat nem lehet mindenhol szélesíteni.
– Aktuális kérdés, hogy Debrecenben óriási mértékű gazdaságfejlesztés indult el az elmúlt években, aminek talán a tetőfoka a BMW-gyár létrehozása, de előtte is fontos ipari szereplők jelentek meg a városban. Az új gazdasági övezetekben több mint 10 ezren fognak dolgozni, az ő közlekedésüket is meg kell oldani. Emellett 53 városi csomópontot alakítottunk át, melyet terveink szerint újabbak fognak követni, de ezek csak rövid távú megoldások lehetnek – fogalmazott.

Hozzátette: a város lakossága növekedni fog az elkövetkezendő évtizedekben, új városrészt kell majd megnyitni úgy, hogy a tömegközlekedés ott se jelentsen problémát.

Az alpolgármester szerint a kerékpáros közlekedést is figyelembe kell venni, az ehhez szükséges infrastruktúrát az emberek rendelkezésére kell bocsátani a fenntartható közlekedés reményében.  – Az utasokat az érdekli, minél olcsóbban és minél gyorsabban eljussanak egy adott helyre, és ezt az igényt az államnak és az önkormányzati szereplőknek kell megoldaniuk. Közös tarifarendszerrel, közösen kialakított hálózati rendszerrel, hálózati munkával lehet kialakítani ezt az elvárást – zárta szavait.

Az együttműködés keretében nem csak rövid távú megoldásokat keresnek a résztvevő felek, de feladataik között szerepel a térségi közösségi közlekedési hálózat és szolgáltatásfejlesztési koncepció kidolgozása a 2020-2023, sőt, a 2023-at követő időszakra is. A hosszú távú célok között szerepel például a debreceni gazdaságfejlesztő beruházások – különösen az autóipari központ – miatti növekvő utazási igények kiszolgálása a közösségi közösségi közlekedési eszközök használatával. A megállapodásban rögzített célok elérése érdekében a felek operatív munkacsoportokat hoztak létre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.