Hirdetés

Hirdetés

Debreceni kémikusok a neves szaklap címlapján

unideb.hu

2019.05.16. 11:05

Debreceni kémikusok a neves szaklap címlapján

Szénhidrátokat utánzó vegyületeket hoztak létre.

Hirdetés

Hirdetés

A korábbinál egyszerűbb módon előállítható, és hatékonyabban felhasználható glikomimetikumokat hoztak létre a Debreceni Egyetem vegyészei. A gyógyszeriparban is hasznosítható vegyülettípus szintetizálásáról szóló kutatást a neves New Journal of Chemistry a címlapján közölte. A cukorbetegség és egyes neurodegeneratív megbetegedések gyógyításában is fontos szerepük van enzimgátló hatásuk miatt a biológiailag aktív szénhidrátoknak. Ezeknek a kinyerése vagy előállítása azonban nem mindig egyszerű, ezért fordult a kutatók figyelme a glikomimetumok, azaz a szénhidrátokat utánzó vegyületek felé.

– Ezek a mesterségesen előállított vegyületek kiküszöbölik a természetes szénhidrátok gyógyszerkémiai szempontból hátrányos tulajdonságait: stabilabbak, nem bontják őket az enzimek, mielőtt kifejtik a hatásukat – sorolta Somsák László, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Szerves Kémiai Tanszékének egyetemi tanára, a kutatócsoport vezetője.

Az ilyen típusú glikomimetikumok előállításának hatékonyabbá tételére a Debreceni Egyetemen egy korábban más vegyületcsoportnál már bevált módszerhez folyamodtak: fotoreaktor alkalmazásával idézték elő a reakciót, így hozták létre a szénhidrátokat utánzó vegyületeket.

– Az új szintézismódszer lehetővé teszi, hogy a megfelelő térszerkezetű glikomimetikumokat a korábbinál egyszerűbben módon állítsuk elő. A folyamat során fényenergia hatására keletkeznek a gyökök, amelyek elindítják a reakciót. Gyökök keletkezését termikus körülmények között is kiválthatjuk, azonban ezt az új módszert hőérzékeny anyagok esetén is alkalmazhatjuk, és a hőmérséklet csökkentésével a kívánt származékok akár jobb hozammal és szelektivitással kaphatók meg a nemkívánatos mellékreakciók visszaszorítása miatt – mutatott rá Juhász László, a DE TTK Szerves Kémiai Tanszékének egyetemi docense.

Az új technológiáról szóló cikk első szerzője, József János, a DE TTK Szerves Kémiai Tanszék tudományos segédmunkatársa elmondta, a folytatásban egy újabb vegyületcsaládnál, a β-mannozidok előállításánál tervezik alkalmazni ezt a technikát.

A kutatás az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával valósult meg.

Az új módszert bemutató publikáció a kémiai új irányainak helyet adó neves nemzetközi lapban, a New Journal of Chemistry-ben jelent meg.
Debreceni EgyetemNew Yorkkémikus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.