Hirdetés

A debreceni doktornő rendelője előtt olykor ma is az utcán áll a sor

civishir.hu

2019.05.17. 10:39

A debreceni doktornő rendelője előtt olykor ma is az utcán áll a sor
Fotók: Fogarasi Renáta

Pólik Teréz szemész szerint a gyermekkori szűrés az egész életre hatással van.

Hirdetés

Hatévesen eldöntötte, hogy orvos lesz. Akkor még nem tudta, hogy végül szemészként dolgozza végig az életét, de abban biztos volt már az általános iskola megkezdésekor, hogy segíteni akar az embereken. A rendszerváltást követően szinte azonnal megnyitotta magánrendelőjét, majd mellette egy optikai szaküzletet, a Junior Optikát. Elmúlt 71 éves, de még nem akarja a munkát abbahagyni, a szakmájáról pedig most is olyan lelkesen beszél, mintha pár éve végzett volna az egyetemen. Talán éppen ez a titka, hogy rendelőjében egymásnak adják a kilincset a páciensek, a váróteremben szinte mindig ki lehetne tenni a „megtelt” táblát. Cívishír-interjú Pólik Teréz szemésszel a gyermekkori vizsgálat, szűrés fontosságáról, kontaktlencséről, szemüvegről, a szemet irritáló allergiáról, és arról, hogy milyen természetesnek vesszük a látást, miközben nagyon sokan semmit sem teszünk szemünk egészségéért.

Cívishír: Hetvenegy évesen akár élvezhetné a nyugdíjas életet is… Kell ez még?
Pólik Teréz: Hogyne kellene! Ez éltet! Olyan rövid az élet, ha teljesen leállnék, nem tenne jót sem lelkileg, sem fizikailag. A múltkor kérdezte egy ismerősöm, hogy gondolkodtam-e már azon, hogy ki fog itt dolgozni, ha abbahagyom. Nem nagyon értettem a kérdést, hiszen úgy vagyok vele, ráérek még ezen meditálni. Amíg az egészségem engedi, dolgozni szeretnék. Akármennyire fáradt is vagyok, ha bejövök a rendelőbe, rajtam senki sem látja ezt. Olyankor eltűnik minden fáradtság, csak a munkára, a betegekre koncentrálok. El sem tudom képzelni jelenleg, hogy nem csinálhatom. Jó érzés, hogy tudok segíteni, tényleg örülök neki, ha a páciensek megelégedve távoznak a rendelőből.

Cívishír: Debrecenben végzett az orvosi egyetemen. Mikor kezdett dolgozni?
Pólik Teréz: A diploma megszerzése után szerettem volna gyerekekkel foglalkozni. A gyermekszemészeten és a szemklinikán meghirdetett állásra is jelentkeztem, végül azonban szerencsére a szemklinikán kezdtem el dolgozni 1974. szeptember elsején, és 18 évet ott töltöttem el. Ezután a gyermekszemészetre kerültem, ahol csaknem 20 évet dolgoztam, egészen a nyugdíjazásomig, 2010-ig. A magánpraxist azonban nem adtam fel, hetente háromszor rendelek jelenleg is. Gyermekeket és felnőtteket igyekszem gyógyítani.

Cívishír: Általában tele a váróterem. Mi a titok?
Pólik Teréz: Talán az, hogy szeretettel foglalkozom a betegekkel és igyekszem segíteni a problémájukon. Annak idején, mikor a klinikán dolgoztam, sokszor reggel nyolctól délután háromig a műtőben voltam, azután viziteltem, utána pedig még meg kellett vizsgálni azokat a betegeket, akik reggel óta arra vártak, hogy az orvos végre velük is foglalkozzon. Most jól esik, hogy mindenkivel akkor és annyit foglalkozom, amennyire szüksége van. Örülök, hogy gyermekek is eljutnak hozzám, mert nagyon fontos, hogy időben kiderüljön, ha nem látnak jól, mert ellenkező esetben tompalátóvá válhatnak, és egész életüket egy szemmel kell leélniük. A gyerek viszont magától nem fog szólni, hogy nem lát rendesen, mert úgy ismerte meg a világot, ezért van óriási jelentősége a szűrésnek, amit 3 és 6 éves korban is el kellene végezni. Ha a vizsgálat kimutatja a problémát, megfelelő szemüveggel, az erősebbik szem takarásával, különböző gyakorlatokkal erősíthető a gyengébbik szem, és 12-14 éves korára meg is gyógyulhat a beteg. Arra törekszem, hogy mindig pontosan, gondosan megvizsgáljam a pácienseket. Megnézem a látóélességet, hogy van-e gyulladás a kötőhártyán, a szem belsejében, kezdődő szürkehályogra, és negyven év felett zöldhályogra is elvégzem a szűrést. A zöldhályogról tudni kell, hogy egy lappangó betegség, nem lehet észrevenni, mert a szemnyomás először csak kicsit emelkedik, ami tönkreteszi a szemideget, és a folyamat onnantól kezdve már nem visszafordítható. A szemfenék vizsgálatával az esetleges cukorbetegségről, a magas vérnyomásról lehet információt szerezni. Volt olyan betegem, akinél így derült ki, hogy súlyos cukorbeteg.

Cívishír: Sokat hallani arról, hogy a számítógépek, mobiltelefonok komoly ellenségei a szemnek…
Pólik Teréz: Amikor elkezdtem a szakmát, a fiatalok 2-4 százaléka volt rövidlátó, ez az arány most 30-40 százalék között van. A számítógép és a mobil használatakor szinte állandóan egy helyre nézünk, begörcsölnek a szemizmok, így nem tud normálisan fejlődni a szem. Negyvenéves kor felett egyébként is természetes, hogy a szemlencse kezd öregedni, megkeményedik és ezért már nem tud úgy alkalmazkodni, mint korábban. Ilyenkor már szükség van a szemüvegre. Nagyjából húsz éve Magyarországon is megjelent a multifokális szemüveg lencse, amelyen a korábbi bifokális lencsével ellentétben nincs vágás, hanem a lencsébe csiszolják be a távolságoknak megfelelő dioptriákat, így a szemüveg használója bárhova néz, mindig élesen lát. Ez szinte forradalmi újdonság volt, a szemüvegesek úgy érezhették, mintha egy addig ismeretlen új világ nyílt volna ki előttük.

Cívishír: Itt a pollenekre érzékenyek rémálma, az allergiaszezon…
Pólik Teréz: Régebben nagyon kevés allergiás volt, mostanában azonban rengeteg embert érint ez a probléma. Emlékszem, annak idején, amikor Albert Béla professzor volt a szemészeti klinika igazgatója, bevezette az egyforintos diagnózist. Ez azt jelentette, hogy ha egy nagyon ritka kórképről valaki megmondta, hogy mi is lehet az, akkor kapott egy forintot a professzortól. Az egyik ilyen az allergiás szemgyulladás volt akkoriban. Körülálltuk a beteget, és csodálkozva néztük a szemét, mert előtte még sose láttunk ilyet.

Debrecen lakosságának ma már a 75-80 százaléka allergiás, ennek egyik oka az immunrendszer gyengesége, a másik a stressz, valamint, hogy a városban nagyon magas a pollenszint.

Az allergiásoknak egész nyáron gyógyszert kell szedniük, hogy kordában tartsák a betegséget, amely sokaknál a szemet is irritálja. Tünetei a pirosodó szem, a könnyezés, az idegentest-érzés és a viszketés. Vannak nagyon jó szemcseppek is, amelyek használatával átvészelhető ez az időszak.

Cívishír: Divat még a kontaktlencse?
Pólik Teréz: Hogyne! 1993 óta illesztek lágy lencsét, és azóta folyamatosan egyre jobb minőségűek jelennek meg a piacon. Főleg a fiatalok hordják. Olyan kontaktlencsék is vannak már, amelyiket viselője reggel beteszi, este pedig kidobja. Ez a leghigiénikusabb, legbiztonságosabb a szem számára. Elsősorban a rövidlátóknak ajánlom, mert a szemüvegnél nagyobb látóteret, kényelmesebb, természetesebb látást biztosít. Korábban a félkemény lencsék sok kellemetlenséget okoztak, nem illeszkedtek megfelelően, könnyen elmozdultak, irritálták a szemet. A lágy lencséknél ilyen problémák nincsenek, sportoláshoz, táncoláshoz is biztonságosan használhatók.

Cívishír: Szemüveget viselni régebben nagyon ciki volt…
Pólik Teréz: Persze, mert csak azokat a ronda SZTK-kereteket lehetett kapni. Ma viszont már akkora a kínálat, hogy nehéz eldönteni, melyiket válasszuk. Divat lett a szemüveg viselése is, van, aki tökéletesen lát, de mégis hordja, mert tetszik neki. Vesz egy szép keretet, és tetet bele egy „ablaküveget”. Nagyon fontos, hogy hozzáértő eladók, látszerészek segítsenek kiválasztani a megfelelő szemüveget, különösen az első vásárláskor. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen lencséhez milyen keretet veszünk. A multifokális szemüveg személyre szabottan készül, ezért a szemüvegkeretet is megfelelő szakmai hozzáértéssel kell kiválasztani. Általánosságban elmondható, hogy a fiataloknál a távollátóknak kicsit nagyobb, rövidlátóknak keskenyebb szemüvegkeret biztosítja a kényelmes látást.

Cívishír: Melyek a leggyakoribb szembetegségek?
Pólik Teréz: Gyermekeknél a különböző gyulladások, allergiás és bakteriális fertőzések. Felnőtteknél idősebb korban a szürkehályog, a zöldhályog különböző formái. Szerencsére ezeket a betegségeket műtéttel, a zöldhályogot pedig megfelelő szemcseppekkel teljesen rendben lehet tartani, és ha időben felfedezzük, akkor a látás is teljes értékű marad. A szembetegség legsúlyosabb formája a makuladegeneráció, mely az éleslátás helyének degeneratív elváltozását jelenti, általában idős korban jelentkezik, és sajnos nem tudjuk még pontosan az okát, emiatt gyógyítani sem lehet minden fajtáját. Ilyenkor tönkremennek az éleslátásért felelős sejtek, egyre nagyobb területet érintve, és a végén már csak perifériásan lát a beteg. A klinikákon vannak makula-szakrendelések, ahova ezzel a problémával fordulhatnak az érintettek, bizonyos esetekben injekciókkal tudják kezelni, karbantartani a szemet, de sajnos egyelőre ezen a téren még nincs olyan megoldás, amely mindenkinél eredményesen alkalmazható lenne. A szárazszem-szindróma is egyre gyakoribb probléma, a számítógép és a mobiltelefon használatakor ugyanis olyan erősen nézzük a monitort, hogy elfelejtünk pislogni. A légkondicionáló berendezések is kiszárítják a szemet. Biztos sokaknak ismerős az érzés, hogy amikor nyáron bemennek egy üzletközpontba, szinte azonnal elkezd fájni a szemük. Vannak már nagyon jó műkönnyek, ezek használatával elkerülhető, hogy olyan gyulladás alakuljon ki a szemben, ami akár a látást is veszélyezteti.

Cívishír: Nagyon sokan talán életükben egyszer sem voltak szemészeti vizsgálaton. Természetesnek vesszük, hogy látunk…
Pólik Teréz: Pedig időnként azoknak is el kellene menniük szűrésre, akiknek semmilyen panaszuk nincs. Negyvenéves kor felett 2-3 évente érdemes lenne felkeresni egy szemészt, míg a gyerekeket 3 és 6 éves korban mindenképpen meg kellene vizsgálnia az orvosnak. Azoknak a fiataloknak pedig, akik rövidlátók, félévente javasolt a kontroll, mert a rövidlátóság 3-4 hónap alatt is fokozódhat. Ha az egyik szem romlik, a gyerek nem veszi észre, mert kompenzál a másik szemével. Amennyiben viszont 50 százaléknál nagyobb mértékű a romlás, már bomlik a kétszemes együttlátás, ami funkcionális zavarokat okozhat.

Takács Tibor

Pólik Terézszemész

Szóljon hozzá!

Hirdetés