Hirdetés

A titkos Kósa-Bajnai-Orbán telefonbeszélgetés egy debreceni ügyért

index.hu

2019.04.11. 10:44

A titkos Kósa-Bajnai-Orbán telefonbeszélgetés egy debreceni ügyért
Bajnai Gordon (Fotó: mti)

Az álom végül nem vált valóra.

Hirdetés

Hirdetés

Tíz éve választotta kormányfőnek a parlament Bajnai Gordont, ennek alkalmából a 168 Óra könyvvel jelentkezik Frontsebészet – A köztársaság utolsó kormánya címmel. A kötetből a lap legfrissebb száma közölt részletet – szemlézi az Index.

Bajnai felelevenített egy telefonbeszélgetést, amelyet meglehetősen furcsa szituációban folytatott Orbánnal. Amikor Debrecen egy nukleáris fizikai kutatóközpont létesítésére pályázott, Kósa Lajos akkori fideszes polgármester tőle kért támogatást a projekthez. Bajnai azzal a feltétellel szívesen támogatta, ha a Fidesz nem csinál ebből politikai ügyet, és nem támadja majd a kormányt, ha esetleg mégsem sikerül nyerni. Bajnai így emlékezett vissza:

„Kósa felhívott Rómából, a BL-döntőről, és azt mondta, átadná a telefont annak, aki ezt a megerősítést meg tudja adni. Ekkor beszéltem Orbánnal néhány mondatot.”

Tehát a miniszterelnök végre beszélhetett a Fidesz elnökével. Orbán pedig Bajnai emlékei szerint azt mondta:

Nálunk a Fideszben úgy működnek a dolgok, hogy minden témának felelőse van: ha sikerül az adott projekt, jó, ha nem, ő a hibás.

És mivel Kósa volt a projekt fideszes felelőse, Így Orbán szerint Kósa viseli a felelősséget akkor is, ha nem jön össze.

Nos, nem jött össze. A világ legnagyobb és legfejlettebb neutronkutató intézetének helyszíneként három európai város pályázott: Bilbao, Lund és Debrecen. A 17 partnerország többsége a kezdettől a svéd helyszín mellett foglalt állást; 2009-ben Magyarország is visszavonta a debreceni jelölést.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.