Hirdetés

Kártevő rablók garázdálkodnak Tiszacsegén. Több százan!

khesz.hu

2019.01.18. 12:00

Kártevő rablók garázdálkodnak Tiszacsegén. Több százan!
(Fotó: Fajta János)

A tiszai hős lencsevégre kapta.

Hirdetés

Hirdetés

Fajta János, a tiszacsegei komp elszabadulásakor országos hírnevet szerző révész természetfotósként is tündököl. A közösségi portálon rendszerint csodálatos fotókkal számol be a Tisza változatos élővilágáról, a hobbijáról pedig külön interjúban is mesélt nekünk.

Ezúttal azt örökítette meg, amint egy nagy csapat szemtelen kárókatona támadta meg a Tiszát Csegénél. A kárókatona (vagy más néven kormorán) „hivatásos halpusztító” madár, és jellemzően télen garázdálkodik a folyókon nagy kolóniákban. Korábban, a kilencvenes évekig a veszélyeztetett fajok kategóriájába tartozott, mára azonban már nincs veszélyben a kihalása, a Balaton, a Duna és a Tisza a kedvenc élőhelye.

A horgászok legnagyobb ellensége, mert az evolúció egyik „csúcsterméke”.

A Körösvidéki Horgászok Egyesületének honlapja így jellemzi: kitűnőek a légi képességei, akár 60-70 kilométert is könnyedén végighasít, a vízben pedig egyenesen bámulatra méltó. Ragadozó halakat megszégyenítő gyorsasággal és manőverezéssel úszik a víz alatt, ahol meglepően sokáig képes tartózkodni és nagy mélységekbe is lemerül. Főként a nyúlánk alkatú halakat (kecsege, süllő, csuka, márna) kedveli, a halállományaiban természetes vízen irtózatos pusztítást képes végezni.

Nos, ezért írta a Fajta János a Facebookon az egyébként kiváló képek mellé, hogy „Nem igazán örültünk neki”.

TiszacsegeFajta János

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.