Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben elítélték a milliókat zsákmányoló bűnbandát

| 2019. 01. 22. | 15:56:00
Még a hamu alatt is pénzt rejtegettek.
Debrecenben elítélték a milliókat zsákmányoló bűnbandát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Járásbíróság január 22-én előkészítő ülésen ítéletet hirdetett annak a négy vádlottnak az ügyében, akik több debreceni ingatlanba is betörtek, ahonnan több millió forint készpénzzel, ékszerekkel és más értéktárgyakkal távoztak.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2017. második felében G. L. megállapodott J. B.-vel arról, hogy J. B. által előre megnevezett személyektől készpénzt, ékszereket, értéktárgyakat fognak eltulajdonítani. A bűncselekmények elkövetésébe eseti jelleggel beszerveztek két férfit is, akikkel a megállapodás szerint egyenlő arányban akartak osztozkodni. Rájuk azért is volt szükség, mert az első és másodrendű vádlott vezetői engedéllyel nem rendelkezett, viszont a bűncselekmények elkövetéséhez gépjármű is kellett.

G. L. és J. B. 2018. január 27-én 5 óra 35 perc körül Debrecen, Lőrinc pap utcában – miután kifigyelték, hogy az ott lakók napok óta nincsenek otthon – megjelentek S. S. harmadrendű vádlott által vezetett személygépkocsival, majd betörték a ház utcafronti ablakát. S. S. kint várakozott az autóban és figyelt, míg társai bemásztak házba, ahonnan elloptak egy páncélszekrényt.

Később kifeszítették és a benne lévő közel 34 millió forintot, és 500 ezer forint értékű különböző valutát, arany ékszereket magukhoz vették, majd egyenlő arányban elosztották.

A széfet egy Nyíradony-Aradványpuszta mellett lévő mocsárba dobták, a bűncselekmény elkövetése során viselt ruházatukat elégették.

[Beillesztett cikk: Hamu alá rejtette a milliókat egy nyíradonyi betörő]

A nyomozó hatóság 2018. január 28-án házkutatást tartott a szökésben lévő elsőrendű vádlott hajdúsámsoni lakhelyén, ahol a bűncselekményből származó készpénzt és egy abból vett okostelefont lefoglaltak. A harmadrendű vádlottnál aznap a rendőrök szintén megjelentek, majd a garázsa előtt elásva megtaláltak 12 millió forintot és 150 000 forint értékű valutát. A rendőrség a másodrendű vádlottnál 2018. január 31-én tartott házkutatást Nyíradonyban, ahol az eltulajdonított készpénz egy részét – közel 155 000 forint értékű valutát és több mint 11 és fél millió forintot – az udvaron egy hamukupac alá rejtve megtalálták és lefoglalták. Elsőrendű vádlott ellen országos elfogatóparancsot adott ki a nyomozó hatóság, őt 2018. február 16-án debreceni búvóhelyén fogták el.

Korábbi lopásaikra is fény derült

Első- és másodrendű vádlott I. J. negyedrendű vádlottal közösen 2017. november 2-án egy debreceni családi házhoz mentek. Negyedrendű vádlott a gépkocsiban várakozott, míg két társa a kerítésen átmászott, a házba a nyitott hátsó bejárati ajtón keresztül bement és onnan eltulajdonított egy pénzkazettát benne 270 000 forinttal, továbbá egyéb értéktárgyakat.

Egy debreceni családi háznál 2017. december 23-án este jelent meg első-, másod- és negyedrendű vádlott. Negyedrendű vádlott ekkor is a gépkocsiban várakozott és figyelt, míg társai a ház ablakát befeszítették és onnan közel 200 000 forint értékű valutát, arany ékszereket és szerszámgépeket loptak el. 2018. január 11-én egy debreceni, Kishegyes úti cég irodájába tört be első-,másod- és harmadrendű vádlott, ahonnan egy üres pénzkazettát loptak el.

Sal Ildikó bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte elsőrendű vádlott vonatkozásában, hogy többszörös visszaeső, mind a négy vádlott esetében pedig az üzletszerű elkövetést, a többszörös halmazatot, valamint az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodottságát. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy másod-, harmad- és negyedrendű vádlott büntetlen előéletű, mindannyian beismerő vallomást tettek, harmad-és negyedrendű vádlott a bűncselekményt bűnsegédként követték el, míg elsőrendű vádlott vonatkozásában azt, hogy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia, az egészségi állapotát, valamint azt, hogy más bűncselekményekre kiterjedő beismerő vallomást tett.

Mind a négy vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését elismerték. A bíróság első- és másodrendű vádlottat 4 rendbeli társtettesként elkövetett lopás bűntettében és társtettesként elkövetett lopás vétségében mondta ki bűnösnek. 

Ítéletek:

  • G. L. 5 év fegyházbüntetés, feltételes szabadságra nem bocsátható
  • J. B. 2 év 6 hónap börtönbüntetés, a büntetés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható
  • S. S. 2 év börtönbüntetés
  • I. J. 1 év 6 hónap börtönbüntetés, 3 év próbaidőre felfüggesztve
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Jelzett a szén-monoxid-érzékelő.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés