Hirdetés

Napenergiával működő aktív házat épít a Debreceni Egyetem

mti

2018.12.28. 13:25

Napenergiával működő aktív házat épít a Debreceni Egyetem
(Fotó: illusztráció)

Először rendezik kelet-európai országban a Solar Decathlont.

Hirdetés

Hirdetés

A kormány 3 milliárd forinttal támogatja a Solar Decathlon Europe 2019 nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny lebonyolítását.

A Solar Decathlon egy olyan nemzetközi verseny, amelyen egyetemek és főiskolák csapatai indulnak el, feladatuk pedig egy kizárólag napenergiával működő aktív ház megtervezése és megépítése. A megtervezett házakat a verseny kiválasztott helyszínén meg is kell építeni, majd különböző szempontok szerint értékelik ezeket. Jövőre a Solar Decathlon Europe helyszíne Szentendre lesz, vagyis itt fogják felépíteni napelemes házaikat a versenyző csapatok, ráadásul

ez lesz az első alkalom, hogy kelet-európai országban rendezik a 10 napig tartó versenyt, amely számos látogatót is vonz.

A verseny kiírása szerint a 2019-es pályázóknak ügyelniük kell a helyi és újrahasznosított alapanyagok használatára, mind a négy évszakban használható háakat kell tervezniük, amelyek nyáron sem melegednek túl, lehetőség szerint természetes megoldásokat kell alkalmazniuk, valamint csendes, hatékony és irányítható rendszert kell építenük, amely okos megoldásokat is alkalmaz. A magyar helyszín miatt pedig különös hangsúlyt kell fektetniük arra is, hogy meglévő épületekkel kezdjenek valamit.

A versenyen külön indul a Budapesti Műszaki Egyetem mellett a Miskolci Egyetem csapata is (együttműködve többek között a Soproni Egyetemmel), de a brightoni egyetem partnereként a Debreceni Egyetem, az amerikai marylandi egyetem partnereként pedig az Óbudai Egyetem diákjai is részt vesznek majd benne.

A közlöny szerint infrastrukturális beruházásokra 1,545 milliárd forint, a rendezvény előkészítésére és megvalósítására 1,248 milliárd forint, a Nemzeti Mintaházpark és Látogatóközpont jövő évi működtetésére 200 millió forint jut.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.