Hirdetés

Hirdetés

Újabb Bihar megyei településeken jelent meg az afrikai sertéspestis

civishir.hu

2018.11.20. 16:05

Újabb Bihar megyei településeken jelent meg az afrikai sertéspestis
A kép illusztráció.

Létavértestől 15 kilométerre terjed a kór.

Hirdetés

Hirdetés

A magyar-román államhatártól mintegy 15 kilométerre mutatták ki ismét az afrikai sertéspestis (ASP) kórokozóját a hét elején – adta hírül az agrarszektor.hu.

A romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság munkatársai ezúttal Érköbölkúton azonosítottak négy fertőzésgócot.

Az elmúlt héten a határ melletti 25 kilométeres sávban, 14 településen összesen 39 fertőzésgócban pusztították el a sertéseket. Az ottani magángazdaságokban összesen 406 házi sertést és egy vaddisznót pusztítottak el, hogy megakadályozzák a kór továbbterjedését.

A román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság szerint a kór az ősz beköszöntével jelent meg ismét a térségben, és feltételezhetően a vaddisznók terjesztették el, amelyek a learatott kukoricatáblákban keresnek maguknak élelmet. Az öt nappal ezelőtti országos összesítések szerint Romániában a kór megjelenése óta 360 800 sertést kellett elpusztítani.

A sorozatos fertőzések miatt a román hatóság eddig összesen több mint 13 milliárd forint kártérítést fizetett ki az állattartóknak.
RomániaLétavértesafrikai sertéspestis

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.