Hirdetés

Kétmilliárdból építenek irodát Debrecenben

Cívishír

2018.10.19. 13:19

Kétmilliárdból építenek irodát Debrecenben
Papp László, Kósa Lajos és Bogsch Erik (Fotók: Cívishír)

Tovább bővít a Richter.

Hirdetés

Hirdetés

Közösségi funkciókkal is bíró irodaház épül a Richter debreceni üzeme területén, az alapkőletételi ceremónia október 19-én zajlott Bogsch Erik, a hazai vállalatóriás elnöke, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Papp László, Debrecen polgármestere részvételével.

Bogsch Erik köszöntőjében felidézte azt a 2007-es pillanatot, amikor Kósa Lajos polgármesteri irodájában eldőlt, a megfelelő szakember-utánpótlásra tekintettel Debrecenben a legmegfelelőbb helyszín a biotechnológiai üzem létrehozására.

– A 25 milliárd forintos beruházás 2012-re készült el, 2016-ban pedig újabb gyártósor létesült a kapcsolódó létesítményekkel 15 milliárd forintból (idén márciusban molekuláris biológiai labort is avattak). Az ország gazdasági teljesítménye, a versenyképesség szempontjából a legfontosabb az, hogy sikerüljön itthon tartani a tehetséges szakembereket. Jelenleg  a környező országok hasonló kihívással küzdenek –  mondta a Richter Gedeon Nyrt. elnöke.

Külön megköszönte Kósa Lajosnak, hogy támogatta a Richter-részvények 25 százalékának állami kézben maradását, ami egy esetleges ellenséges kivásárlás elé is gátat emel. 

Kijut a jóból Debrecennek az elmúlt időszakban – utalt a multik felpörgő cívisvárosi beruházásaira Papp László, aki ezzel együtt kiemelten fontos partnernek nevezte a Richtert.

– Tradicionális helyi iparág fejlődését látjuk a Richter üzemében, mondhatnánk, a jövő gyógyszeripara Debrecenben épül, hiszen ezek a fejlesztések is ezt szolgálják. Sosem fogom elfelejteni Bogsch Erik azon kijelentését, mely szerint amit nálunk csinálnak, abba bő tíz évig csak beruházni kell, termőre csak azután fordul – jegyezte meg a polgármester, emlékeztetve arra, hogy a Richter olyan időszakban (a 2008-as válság idején) döntött Debrecen mellett, amikor nem jutott minden napra egy-egy alapkőletétel. 

Fontosnak nevezte a gazdasági diverzifikáltság (gyógyszer-, élelmiszer-, jármű-, gépipar) megtartását és a különböző területek fejlődését, ezáltal a város válságtűrő képességének erősödését. Megígérte továbbá, hogy a szakember-utánpótlás biztosítása érdekében elkötelezettek maradnak a közép- és felsőfokú oktatás összehangolása és jelentős, a kormány támogatását is bíró fejlesztése mellett. A Richter egyébként 38 országban van jelen, s 5 gyártóhelye közül az egyik Debrecen. 

– Debrecen számára különösen fontosak az olyan magas szellemi hozzáadott értékkel bíró ipari beruházások, amelyet a Richter is hozott a városba. A felmerülő munkaerőpiaci igények kielégítésére a helyi felsőoktatás és szakképzési rendszer magasan képzett munkaerőt tud biztosítani, így az ilyen beruházásoknak az is az előnye, hogy az itt tanuló fiatalok helyben kezdhetik meg szakmai pályafutásukat – hangsúlyozta Kósa Lajos.

A Richter 2012 óta van jelen Debrecen gazdaságában, biotechnológiai üzemük a Határ úti Ipari Parkban épült fel hat évvel ezelőtt. A cég eddig több mint 40 milliárd forint értékben ruházott be a hajdúsági megyeszékhelyen, így 2016-ban a bioszimiláris készítményeket fejlesztő és gyártó részleg tovább bővült, 2018 márciusában pedig molekuláris biológiai labort adtak át. A kutatói és gyártói kapacitás bővítése ugyanakkor magával vonja az irodai kapacitás fejlesztését is, ezt szolgálja a 2 milliárd forintból megvalósítandó modern épületkomplexum.

A 3500 négyzetméter alapterületű, többszintes épületkomplexumban a 72 új irodai munkaállomás mellett étteremet, konferenciatermet, üzemorvosi rendelőt, gépészeti- és elektromos rendszerekhez szükséges helyiségeket, valamint szervertermet alakítanak ki. A munkával előreláthatóan 2019 végére készülnek el.

Galéria

DebrecenberuházásRichter

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.