Hirdetés

A debreceni BMW-beruházás minden részlete nyilvános lesz

mti.hu

2018.09.21. 19:58

A debreceni BMW-beruházás minden részlete nyilvános lesz

Megállapodtak a pénzügyi támogatás részleteiről.

Hirdetés

Magyarország soha nem fog olyan javaslatot támogatni Brüsszelben, amely rontaná a német, és ezen belül a bajor autóipar helyzetét – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szeptember 21-én Münchenben.

A miniszter a bajor fővárosban folytatott tárgyalásairól a közmédiának elmondta, biztosította az Audi és BMW vezetőit arról, hogy a magyar kormány Brüsszelben mindig a magyar érdekeknek megfelelő álláspontot képvisel, a magyar érdek és a bajor érdek pedig „maximálisan egybeesik” abban, hogy el kell utasítani a klímapolitika területén 2030-ra kitűzött európai uniós célok megváltoztatására irányuló brüsszeli törekvéseket.

Brüsszel szerint szigorítani kell a károsanyag-kibocsátási célkitűzéseket, amivel azonban „drámai pofont adnánk a német, és ezen belül a bajor autóipar versenyképességének”, és ez „a magyar gazdaság számára is komoly károkat jelentene”, ezért ezt a kezdeményezést nem támogatja Magyarország - fejtette ki Szijjártó Péter.

Arról is szólt, megállapodtak a BMW vezetőivel a debreceni gyárberuházáshoz nyújtandó magyar kormányzati pénzügyi támogatás részleteiről, így október 12-én alá lehet írni a bajor autógyártó társasággal a támogatásról szóló szerződést.

Kiemelte, hogy  a szerződés minden egyes elemét nyilvánosságra hozzák majd, a kormány által biztosított összeggel együtt.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy Magyarország legfontosabb gazdasági partnere Németország, Németországon belül pedig Bajorország tartománnyal alakult ki a legszorosabb gazdasági és befektetési együttműködés. Így a Németországból Magyarországra irányuló befektetések több mint egynegyede Bajorországból érkezik, és Németországba irányuló magyar export 35 százaléka oda érkezik.

Hozzátette, hogy a bajor cégek már 45 ezer embernek adnak munkát Magyarországon, több mint 10 milliárd euró értékben hajtottak végre beruházásokat, és 130 olyan jelentősnek számító társaság van, amely rendelkezik Magyarországon gyárral vagy kereskedelmi egységgel.

Szijjártó Péter müncheni látogatásán vállalati vezetők mellett megbeszélést folytatott Franz Josef Pschierer bajor gazdasági miniszterrel, Georg Eisenreich digitális-, média- és Európa-ügyi miniszterrel és Edmund Stoiber volt tartományi miniszterelnökkel.

Emellett találkozott a Bajorországot kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) tiszteletbeli elnökével is.
BMWDebrecenSzijjártó Péter

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.