Hirdetés

Hirdetés

Történelmi iskolaalapítás Debrecenben + KÉPGALÉRIA!

Cívishír

2018.08.31. 16:22

Történelmi iskolaalapítás Debrecenben + KÉPGALÉRIA!
Az ünnepélyes alapkőletétel Pallagon (Fotók: Ásztai Csaba)

Egy biztos: ilyen intézmény nincs még egy Magyarországon.

Hirdetés

Hirdetés

Elhelyezték a Debreceni Nemzetközi Iskola (International School Debrecen) alapkövét augusztus 31-én Debrecen-Pallagon. A 3,8 milliárd forintos beruházással olyan intézmény jön létre, amelyik az óvodától az érettségiig tartó képzést-nevelést idegen nyelven nyújtja. Az oktatás 2019 szeptemberében kezdődik, tandíj ellenében külföldi és magyar gyerekek egyaránt beirathatóak. 

– Debrecen gazdasági és szellemi központtá válásának története iskolaalapítással kezdődött 1538-ban, ez volt a Református Kollégium. Ma már tudjuk, történelmi pillanat volt, amikor a város magisztrátusa és az egyházi vezetők ezt eldöntötték és hozzáláttak az építkezéshez. Ma, 480 évvel később ugyanaz az ambíció vezet: a város legyen a régió gazdasági és szellemi központja. Mit kell ehhez tenni? Amit elődeink, iskolát alapítani – kezdte köszöntőjét Papp László polgármester. 

Papp László az iskola egyedi karakteréről is szót ejtett

Emlékeztetett, a nemzetközi iskola a kormány által finanszírozott Modern Városok Program egyik fő elemévé vált. – Olyan intézménnyé, amelyik megjelenésében, szellemiségében hosszú távon is egyedi, különleges oktatási lehetőséget biztosít majd a régióban. Vannak pillanatok egy város, egy ember életében, amelyikről később kiderülhet, hogy történelmi jelentősége volt. És vannak olyan momentumok, amelyekről már akkor a bekövetkezéskor tudni lehet, hogy fordulópontként szolgálnak. Ilyen volt a Modern Városok Programra vonatkozó szerződés aláírása, s ilyen ez a nap is – jelentette ki. Mint mondta, a nemzetközi iskola programja az elmúlt időszak egyik legnagyobb városstratégiai jelentőségű döntése volt, még csak a tervezőasztalon létezett, mikor máris fontos üzleti sikerek előremozdítójaként működött, vagyis az elmúlt 3 évben Debrecent választó külföldi vállalatok mindegyikénél fontos szempontként vették számításba.

– Olyan iskolát álmodtunk meg, amelyik az óvodától az érettségéig egy intézményi keretben biztosítja a világszinten versenyképes tudást 500 gyerek számára. A pedagógai programot nem egy meglévő épület adottságaihoz kellett igazítani, hanem fordítva, a képzési igényekhez tervezhetett épületet Bordás Péter. Az iskola körív formája a teljességet, a harmóniát tükrözi egy, a Nagyerdővel érintkező 5 hektáros területen. Az épület megjelenésével, formavilágával komoly vonzerőt jelent majd – emelte ki Pap László.  Mint folytatta, a cél, hogy egy világszerte elfogadott oktatási rendszer meghonosításával Debrecen versenyképesebb legyen, olyan lehetőségeket nyisson meg ezen a területen, amilyenek eddig nem voltak elérhetők a régióban (az iskolában külföldi és magyar gyerekek egyaránt tanulhatnak, a rendszer a magyar oktatás számára is átjárható). – Korszerű oktatás nélkül nincs erős gazdaság, nincs polgárság, nincs városi jólét. Debrecen régen és most is az oktatásba fektet azért, hogy jövőt építsen. Reméljük, ennek a gondolatiságnak a város új iskolája is szimbólumává válik!

Gulyás Gergely humorral indított.

– Debrecen sem a régi már! Az ember reformátusként eljön a kálvinista Rómába, az egyetlen városba, ahol a református középfokú oktatás a kommunizmus idején is működött és két programja van: egy görögkatolikus iskolaavatás és egy nemzetközi iskola alapkőletétele.

– Persze sokkal könnyebb volt a Modern Városok Program gyümölcseit úgy learatni – folytatta –, hogy a javaslattevő a jelenlegi, míg a döntéshozó a korábbi debreceni polgármester volt. De bármilyen református iskolaépítést is örömmel támogatunk! (Derültség a közönség soraiban.)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte, az előkészületekből jól látható, a BMW-beruházásnál már megmutatkozó  gondos tervezés a nemzetközi iskolát is jellemzi. 

– Iskolát alapítani hit kérdése. A jövő megformálását jelenti, azt mutatja, egy városnak komoly elképzelései vannak. Debrecen a megyei jogú városok között elsőként ismerte fel annak jelentőségét, hogy az itt dolgozó külföldiek számára mennyire fontos gyermekeik iskoláztatása. De az is, hogy a debreceni fiatalok számára legyen lehetőség több idegen nyelv tökéletes elsajátítására – közölte, utalva arra, hogy az emelkedő bérek és a bővülő oktatási lehetőségek hatására a magyarok nem elmennek, hanem visszatérnek, itt maradnak.

Gulyás Gergely úgy látja, szinte egyetlen megyei jogú város sincs, amelyiknek olyan arányban újult volna meg a belvárosa, mint Debrecennek, fejlődik az oktatási rendszer, s itt valósul meg a következő évek legyik legjelentősebb gazdasági programja is. Sőt, jegyezte meg, Munkácsy Golgotáját is megveheti az állam néhány héten belül. – Ezzel Debrecen nem csak Hajdú-Bihar, hanem immár a régió központja is a határokra tekintet nélkül. A térségben élők számára érdemes lesz ide jönni, itt élni.

Jövő ilyenkor már a tanénnyitóra készülődnek

Kósa Lajos  országgyűlési képviselő büszkeségének adott hangot. – Mások nem mertek ebbe belevágni. Vágyakoztak rá, voltak kísérletek, de inkább úgy gondolták, járjuk a kitaposott ösvényeket, apró lépésekkel menjünk előre. Debrecenre ez nem jellemző, és őszintén mondom, büszke vagyok Papp Lászlóra és csapatára. Ugyanazt csinálják mint az elődök, mernek belevágni dolgokba, amikről tudni lehet, hogy jó, de azt is, hogy számtalan akadály, nehézség merül fel. 

A politikus emlékeztetett, 2013-ban elindították a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban azt a nemzetközi érettségit biztosító oktatási programot, amelyre az elmúlt években összesen 60 diák jelentkezett. Komoly kihívásként említette az új iskolában megteremtendő magas szintű oktatást, hiszen az nem lehet „prospektus ízű szöveg, kampányduma”.

– Debrecen arra készül fel, hogy mint minden modern, európai középváros ki tudja szolgálni az ott boldogulást kereső állampolgárokat – közölte Kósa Lajos, léptékváltásként, nagy kalandként jellemzve a beruházást.

RaL

Galéria

Kósa LajosPapp LászlóGulyás GergelyDebreceni Nemzetközi Iskola

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.