Hirdetés

Hirdetés

Debrecen köszöni a kormánynak, és fordítva

2018.06.28. 15:14

Debrecen köszöni a kormánynak, és fordítva
A pályakerékpár az egyik leglátványosabb teremsport (Fotó: illusztráció)

Ha minden jól megy, 2021-ben velodrommal gazdagszik a cívisváros.

Hirdetés

Hirdetés

A férfi nem 100 kilónál kezdődik, hanem ott, hogy le tud futni tíz kilométert, azaz aktívan sportol, kerékpározik – mondta Révész Máriusz csütörtökön Debrecenben. A kerékpározásért felelős kormánybiztos abból az alkalomból járt a cívisvárosban, hogy a kormány zöld utat adott három magyarországi velodrom, azaz a pályakerékpározásnak otthont adó fedett csarnok megépítésének. A világversenyek lebonyolítására is alkalmas pálya Budapesten épül meg, a dunántúli, illetve a kelet-magyarországi létesítmény edzőközpontként funkcionál majd. Keleten Debrecenre esett a választás, de a nyugat-magyarországi helyszínt is kiválasztották, és hamarosan bejelentik, hogy melyik városban épülhet fel.

Révész Máriusz a velodromok szükségessége mellett érvelve fejtette ki: egy ország, egy nemzet társadalmi fejlettségének a fokmérője az, hogy milyen a kerékpáros kultúrája. A politikus szerint szemlélet- és életmódváltás zajlik Magyarországon, a kormány éppen ezért költötte arányaiban a legtöbbet a kerékpáros úthálózat fejlesztésére az összes EU-tagállam közül, és a továbbiakban is ez a szándéka. Révész szerint egy biciklis társadalom igényli, kívánja a versenysportot, pályakerékpározás pedig egy rendkívül látványos sport, és szegénységi bizonyítvány, hogy jelenleg Magyarországon nincs erre alkalmas létesítmény.

Balról: Bács Zoltán, Révész Máriusz, Princzinger Pétter és Papp László
 

Papp László megköszönte a kormánynak, hogy ezúttal is régióközpontként tekint Debrecenre, és amiért ezzel a beruházással tovább gyarapítja a város egyébként is rendkívül gazdag sportinfrastruktúráját. Révész Máriusz pedig megköszönte Debrecennek, hogy harcba szállt a velodromért, és befogadja a pályakerékpározást. A város első embere a lehetséges helyszínek között említette az egyetemi campust, az Oláh Gábor utcai sportcentrumot, illetve a pallagi futballakadémia melletti területet.

Az Magyar Kerékpáros Szövetség feladata a leendő két regionális kerékpáros központnak megfelelő helyszínek meghatározása, az alkalmas ingatlanok felkutatása, megvalósíthatósági tanulmány és hatástanulmány elkészítése június 30-ig. A hatástanulmányok és helyszínvizsgálatok ismeretében augusztus 31-ig kell elkészíteni azt az előterjesztést a kormány részére, amely már a kerékpáros edzőcsarnokok megvalósításáról, a helyszínek pontos megjelöléséről, valamint az engedélyes és kiviteli tervek forrásigényéről, ütemezéséről szól. A tervek szerint 2020-ban kezdődhet meg a velodromok kivitelezése. 

Bács Zoltán kancellár a kormánybiztost és a polgármester is biztosította afelől, hogy a Debreceni Egyetem minden segítséget megad a velodrom megépüléséhez, annak előkészületeihez és a majdani üzemeltetéshez egyaránt, hiszen a továbbiakban is hathatós támogatást nyújt a város sportéletéhez, másrészt egy újabb sportágban kínálhat lehetőséget az élversenyzőknek a továbbtanulásra.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke arra világított rá, hogy egy velodrom a város idegenforgalmi bevételeinek jelentős növekedését is eredményezheti, hiszen a edzőtáborozásokból mindig a helyi vendéglátás aratja le a babérokat. Márpedig a kerékpársport drága sport, tehetős emberekkel – tette hozzá a sportági elnök, aki szerint a leendő debreceni velodrom kihasználtságáért fölösleges aggódni, hiszen hasonló létesítmény legközelebb Bécsben, illetve a Varsóhoz közeli Pruszkow-ban van, így a Debrecen nyújtotta lehetőségek iránt minden bizonnyal komoly érdeklődés mutatkozik majd a külföldi csapatok részéről.

A polgármester a sajtótájékoztató végén a Cívishírnek címezve jegyezte meg, hogy a városvezetés kiharcolta a nagy lehetőséget Debrecennek. Még januárban ugyanis a témával foglalkozó egyik cikkünkben ezt az elvárást fogalmaztuk meg vele szemben, és lám, a polgármester nem felejt!

BeA

kerékpárVelodrom

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.