Hirdetés

A Pornó, a disznótor és a többi - a DESZKA ezreket vonzott

2018.04.17. 17:11

A Pornó, a disznótor és a többi - a DESZKA ezreket vonzott
Edyta Łukaszewska a Pornó című előadásban (Fotó: Csokonai Színház)

Huszonhat előadást láthatott a debreceni közönség.

Hirdetés

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a Nyári Mozi Színházi Közösség Karton és karfiol című koprodukciójával szombaton véget ért a XII. DESZKA Fesztivál a Csokonai Színházban. A kortárs magyar drámák több mint egyhetes seregszemléjének csaknem négyezer látogatója volt, ami kiemelkedő, 94 százalékos nézettséget jelent. A produkciók jelentős részére, főképp a stúdió, illetve az épített nézőterű előadásokra már a fesztivál programjának meghirdetését követő pár napban elfogytak a jegyek.

A DESZKA legnépszerűbb előadásai a Pintér Béla és Társulata és a Katona József Színház koprodukciójában készült Ascher Tamás Háromszéken, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Háy János-darabja, a Kemping, a Szegedi Nemzeti Színház Utánképzése, a Stúdió K Színház Horváth Csaba rendezte Szürke galambja és a Látókép Ensemble Kálmán-napja voltak.

A DESZKA házi bölcseinek szakmai elismerését a poznani Új Színházból érkező Pornó című előadás, a Sajátszínház Produkció Éljen soká Regina! dokumentumszínháza, valamint az Ascher Tamás Háromszéken című produkció kapta. A szakmai programok közül kiemelkedtek a Nyílt Fórum felolvasószínházi bemutatói, amelyeken a nézők születőben lévő drámákkal ismerkedhettek meg. A XII. DESZKA Fesztiválon huszonhat előadást láthatott a kortárs magyar drámák seregszemléjének közönsége április 6. és 14. között. 

Mivel a válogatás ismét kiterjedt a teljes Kárpát-medencére, három romániai (Hatházi András-Tom Dugdale: Tizenöt próbálkozás a színészetre; Körmöczi-Kriván Péter: Kapufa és öngól;  Vakok) két szerbiai (Háy János művei alapján: Kemping, Tolnai Ottó művei alapján: Karton és karfiol) és egy szlovákiai (Soóky László: Egy disznótor pontos leírása) kortárs magyar szerzőjű előadás volt látható a fesztiválon az anyaországból érkező tizenkét vidéki és hét fővárosi produkció mellett. Az utóbbi évek során igen népszerűvé vált, kortárs magyar szerzőjű gyermek- és ifjúsági előadásokat felvonultató GÖRDESZKA programfelületen az idén kilenc előadással találkozhattak a nézők.

Háy Jánossal, a fesztivál díszvendégével, Kiss Csaba drámaíróval és a Karton és karfiol alkotóival az Alföld folyóirat főszerkesztője, Szirák Péter beszélgetett.

színházDESZKA Fesztivál

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

.