Hirdetés

A Vajna-média megeszi reggelire a debreceni rádiót

civishir.hu

2017.04.10. 12:21

A Vajna-média megeszi reggelire a debreceni rádiót

Ráadásul teljesen bizarr módon támad a kormánypropaganda a cívisvárosban.

Hirdetés

A Cívishír információi szerint az önkormányzati tulajdonú Debrecen Rádió FM95 rövid időn belül betagozódik az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos érdekeltségébe tartozó Rádió 1-be.

Bár a rádiót működtető médiacentrum vezetése ellenállt a megkeresésnek, úgy tudjuk, felsőbb szinten születt meg a döntés a rádió hálózatba kapcsolásáról. Jellemző a teljes fejetlenségre, hogy a múlt hét végén megjelent Korzó nevű PR-kiadványukban a lakájmédium főszerkesztője még lelkesen ír a médiacentrum, ezen belül a rádió megújulásáról.

Információink szerint a Rádió 1-et üzemeltető Rádió Plus Kft. a hálózatba kapcsolási szerződéssel teljesen átveszi az FM95 működését:

a debreceniek kezelésében óránként mindössze néhány perces hírblokk-készítés marad, ez nyilván kell a helyi propagandára.

A név is változik: Rádió 1 lesz az FM95-ből, míg a töredékére csökkenő műsoridő miatt egyelőre kérdéses, hogy a rádió kötelékébe tartozó dolgozóknak mi lesz a sorsuk.

Vajna lépett Simicska helyére

A vidéki rádiós piac letarolásáról március végén a 444.hu közölt hosszabb cikket.

A portál többek között arról ír, hogy mióta Andy Vajna megszerezte a budapesti Rádió 1-et, látszik, hogy a Fidesznek komoly tervei vannak a rádiós piacon is. Vajnára azért volt szükség, mert korábban a fideszes médiabirodalom rádiós pillérét Simicska Lajos Class FM-je adta, Simicska pedig 2015 elején végleg "szakított" Orbán Viktorral. De Orbán nem sokat kesergett: 2015 nyarán már kész volt Andy Vajna rádiós cége, a Radio Plus, ami hamar behúzta a Rádió 1-et.

A cikkben megjegyzik: a 2018-as választási kampányra a fideszesek már mindenképp országos elérésű kereskedelmi rádióval akarnak ráfordulni, és mivel addigra a Class FM frekvenciáját nem tudják megszerezni, helyi frekvenciákra kell lecsapniuk, hogy elérjék az országos lefedettséget.

De ez sem megy olyan egyszerűen, a médiatörvény ugyanis előírja, hogy a rádiók egyszerre
- egy országos,
- vagy két körzeti és négy helyi,
- vagy 12 helyi frekvenciát birtokolhatnak.

A 444.hu írásása felhívja a figyelmet arra, hogy a Rádió 1 körzeti szolgáltatónak minősül (mert a vételkörzete meghaladja a helyi méretet, de nem esik bele a magyar lakosság 50 százaléka), ezért nem szerezhet korlátlan számban vidéki frekvenciákat.

A médiatörvény azonban hagy egy kiskaput: a Rádió 1, mint körzeti szolgáltató megkötés nélkül hálózatba kapcsolódhat akármennyi helyi frekvencián, maximum napi 20 órára. Ez azt jelenti, hogy ha sikerül elég frekvenciát elnyeretni strómancégekkel, akkor azok a cégek megállapodhatnak a Rádió 1-gyel arról, hogy napi 20 órában a Rádió 1 műsora szóljon az adott helyi frekvenciákon is.

Csak a maradék 4 órát kell feltöltenie a helyi szolgáltatónak, de az a négy óra lehet hajnalban is, és játszhat az adó kizárólag zenét is ebben a négy órában, hiszen erre vonatkozó tartalmi megkötés nincsen – írja a portál.

Rövid életű lett a rádiós kaland

A debreceni önkormányzat tévés cége az akkori igazgató Széles Tamás kezdeményezésére 2013-ban vágott bele a rádiós kalandba. A városi tévé szándékai komoly megütközést keltettek akkor a tulajdonos vagyonkezelő igazgatóságában. A televízió vezetése ugyanis a nyertes frekvenciapályázat után kész helyzet elé állította az igazgatóságot, ami nem is tudott a rádió indításának szándékáról. Kiverte a biztosítékot az is, hogy Széles Tamás DTV-vezér mintegy 8 millió forintos éves médiaszolgáltatási díjat vállalt a volt FM95 Rádió frekvenciájáért  A DTV vezetése azzal szerelte le az igazgatóságot, hogy garantálta a rádió nyereséges üzemeltetését. Mint ismert, a városi tévét, online portált és nyomtatott újságot is üzemeltető tagvállalat évről évre százmilliós veszteségeket könyvel el, dacára a bőkezű önkormányzati támogatásnak. Ráadásul Széles és a frekvenciapályázat teljes mértékben élvezte az akkori polgármester, Kósa Lajos támogatását, így abszurd módon kereskedelmi rádiózásba kezdett az önkormányzat.

Azóta tudjuk, ez is egy lufi volt: a rádió nemhogy javította az önkormányzati cég anyagi helyzetét, de még rontotta is. 2016-ban rekordveszteséget hozott össze a médiacentrum. Ráadásul már Széles Tamás sincs, és hamarosan rádió sem lesz...

Jól emlékeznek: volt már Debrecenben Rádió 1

Tisztán üzleti struktúrában korábban a 92,3 MHz-en szólt a Rádió 1, ám az azt üzemeltető Varage Network Kft. többszöri hosszabbítást követően 2012 év végén elvesztette a sávszélességet. A médiatanács akkori pályázati felhívására egyedül a Magyar Katolikus Rádió Zrt. jelentkezett, ez persze érthető is, hiszen közösségi, és nem kereskedelmi jellegű rádiózásra írták ki a pályázatot. Azóta vallási rádió szól a 92,3 MHz-en.

Nagy túlélő?

Az FM95-öt is elvették akkori üzemeltetőjétől: a 92,3 MHz-hez hasonlóan, többszöri hosszabbítás után a Lokál-Média Kft-től is megvonta a frekvenciát a médiatanács 2012-ben. Így tudott rá lecsapni akkor az önkormányzati médiacsoport.

Az FM95 akkori tulajdonosa, Szombati Béla előrelátó volt, és rádióját azonnal átköltöztette a 104,6 MHz-re, ahol azóta már BestFM-ként szól a hallgatókhoz; a debreceni székhelyű Kredit Holding Kft. birtokolja a frekvenciát. Jelen helyzetben ők lehetnek a nagy nyertesi az erővel átalakított helyi rádiós piacnak, ám ez év végén a 104,6 MHz frekvenciája is lejár, és nem vennénk rá mérget, hogy azt a Médiatanács meghosszabbítja.

Érkeznek Sebestyénék - így a vagyonkezelő

Kedden közleményben reagált a tulajdonos Debreceni Vagyonkezelő Zrt. cikkünkre: 

2017. június elsejétől az országos hálózattal rendelkező Rádió 1-hez csatlakozik a Debrecen Rádió FM 95.  Így másfél hónap múlva Sebestyén Balázs és csapata, azaz a népszerű Reggeli show ébreszti a hallgatókat a 95 MHz-en

- írják.

Azt is hozzáteszik, hogy félóránként a legfontosabb debreceni hírekkel jelentkezik a rádió. Délelőtt 10 és 12 óra között pedig helyi műsorok és műsorvezetők várják a hallgatókat játékokkal, hírekkel, információkkal, programajánlatokkal.

Az együttműködés kölcsönösen előnyös mindkét fél számára - írja a vagyonkezelő.

dtvmédiacentrumDebrecen Rádió FM95Rádió 1

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.