Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rajt utáni lökdösődés a hajdúsági gokartháromszögben

| 2022. 06. 30. | 18:58:00
Bocskaikerti aláírások egy hajdúhadházi versenypálya zaja ellen.
Rajt utáni lökdösődés a hajdúsági gokartháromszögben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy évvel a hajdúhadházi Dakar Ring nevű versenypálya (autó, motor, gokart) megnyitása után, június végén aláírásgyűjtés zajlott Bocskaikertben azért, hogy az illetékes hatóság a „legszigorúbban” járjon el a zajcsökkentés érdekében. Elöljáróban tudni érdemes: a pálya a nagykállói bejegyzésű „MÁRKUSZ ÉPÍTŐ-KER” Kft. beruházásban épült a 4-es főút Hajdúhadházat elkerülő részén, a 12 ezres város délnyugati szélén, a 4 ezres Bocskaikerttől északra. Érdekesség: a térségben néhány éven belül három versenypálya létesült egy körülbelül 5 kilométer sugarú körben (Debrecen-Pallagnál, Hajdúhadházon és Tégláson).

A június 28-án zárult aláírásgyűjtés után egy nappal – a Cívishír érdeklődésére – Tarcali Gábor bocskaikerti alpolgármester azt mondta, 100-200-an csatlakoztak a kezdeményezéshez, de még nem készültek el az összesítéssel. Arra a kérdésre, hogy mennyi aláírásra számítottak, úgy reagált, számukra a legfontosabb a tömeges elégedetlenség kinyilvánítása volt.

– Azt a közösségi elvárást szerettük volna jelezni, hogy a hatóság mentesítse a zajtól Bocskaikertet a törvényi kereteken belül. Ennek előzménye, hogy tudomásunk szerint a versenypálya a szükséges környezetvédelmi engedély hiányában működik. Ezzel összefüggően a közelmúltban bejelentés érkezett a kormányhivatalhoz, ezért hatósági környezetvédelmi vizsgálat indult. Ebben az eljárásban a társadalmi szervezetek, önkormányzatok június végéig tehetnek észrevételt. Az aláírásgyűjtéssel a kormányhivatal figyelmét szeretnénk nyomatékosan felhívni a zajra, remélve, hogy a hatósági intézkedés súlya arányos lesz a közakarattal

– világította meg az aláírásgyűjtés hátterét annak főszervezője. Felvetésünkre, hogy kapcsolatba lépett-e a pálya üzemeltetőjével, Tarcali Gábor nemmel felelt, hangsúlyozva, véleménye szerint az ő feladata a hatóság segítségül hívása, hiszen változtatást kikényszeríteni a kormányhivatal képes, nem a bocskaikerti önkormányzat, még kevésbé magánszemélyek.

Egyébként pedig – jegyezte meg – szerencsésebb lett volna, ha a tulajdonos beszél először a beruházással érintett felekkel, valamint a pálya kifogásmentesen épül meg mind a bocskaikertiek, mind a hajdúhadháziak számára. Elégedetlenkedőkről ugyanis Hajdúhadházon is hallani, a városból húszan az aláírásgyűjtéshez is csatlakoztak, bár a kormányhivatali beadványban velük nem számolnak, hiszen nem bocskaikerti lakosok.

Ami a motorbőgést és a gumicsikorgást illeti, Tarcali Gábor közlése szerint ezek áthallatszódása a széltől és a légköri viszonyoktól is függ; húsvétkor például olyan volt, tette hozzá, mintha a szomszédból jött volna, ráadásul egész nap. A pályához legközelebb lakó Teleki útiakat kifejezetten zavarja a zaj – tette hozzá. Végezetül kiemelte: nem a Dakar Ring ellehetetlenítése a céljuk, ha a beruházó például a hatósági intézkedés nyomán zajvédő fallal megszünteti a problémát, akkor szerinte „Bocskaikert részéről sem lesz további kifogás”.

Nem érti…

Június 28-án magunk is ellátogattunk a versenypályára, ahol a tulajdonos-üzemeltető Markos Zsolttal beszélgettünk a helyzetről. Odafelé igyekeztünk fülelni, de lehúzott ablakok mellett sem érzékeltünk semmi rendkívülit az amúgy is forgalmas 4-es főúton. Holott érkezésünk idején két motoros is körözött az aszfaltcsíkon. Ezzel természetesen egyáltalán nem azt kívánjuk sugallni, hogy a Bocskaikert északi felén lakók túldramatizálják a dolgot.

A vállalkozó nem igazán érti a szomszédos reakciót, mondván, egy ilyen versenypályával a közeli település is jól jár, munkahelyek jönnek létre, a vendégek pedig szívesen költenek pénzt szolgáltatásokra, üzletekben, szálláshelyeken.

Ha az amerikai Miami városa örömmel vállalt Formula-1-es nagydíjat, akkor nem inkább szállodákat kellene építeni helyben?

– fejezte ki csalódottságát, egyben a pálya területén látható földmunkák nyomaira mutatva jelezte: zajvédő falakat építenek, és hajlandóak elvégezni mindazokat a fejlesztéseket, amelyeket hatóságilag előírnak a számukra. Nyilatkozata szerint ez a bizonyos fal körülbelül hat hónap alatt megépülhet. Arra is felhívta a figyelmünket, hogy 19 órakor minden este zárnak, továbbá olyan berendezést telepítenek, amely azonnal jelzi, ha egy-egy jármű zajkibocsátása átlépi a megengedett határértéket. Olyankor pedig azonnal közbeavatkoznak majd.

A földmunkák már elkezdődtek a zajvédő fal érdekében

Kérdésünkre leszögezte: a versenypályát a szükséges engedélyek birtokban nyitották meg, ugyanakkor Bocskaikertben is partnerre szeretnének találni, nem céljuk az ellenségeskedés. Markos Zsolt emiatt külön fájlalta, hogy a nézeteltérést nem személyesen, hanem hatósági úton, a nyilvánosság előtt kell rendezniük. A hajdúhadházi önkormányzattól nem érkezett hasonló jelzés – fűzte hozzá puhatolózásunkra. Markos Zsoltéknak nincs más hasonló profilú beruházása, ez viszont annyira ígéretes, hogy Magyarország távolabbi részről is érkeznek hozzájuk vendégek.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Hirdetés
Hirdetés
Seicentós rablás: enyhébb büntetést akar a szerb testvérpár
Seicentós rablás: enyhébb büntetést akar a szerb testvérpár
A Debreceni Ítélőtáblán tárgyalják az ügyet.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
A Bem tér megújítására is pályázik Debrecen
A közgyűlés igent mondott, jöhet a papírmunka.
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.