Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hajdúböszörményi Kálvineum: mi lesz veled?

| 2020. 10. 29. | 08:14:00
A szakképző kivonult a málladozó épületből, ahol a havi fűtésköltség elérte a 1,5 millió forintot.
Hajdúböszörményi Kálvineum: mi lesz veled?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szeptemberrel visszaadta a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum a Kálvineum épületét a hajdúböszörményi önkormányzatnak. Ugyanakkor a tankonyhának helyet adó helyiségeket igénybe vennék a tanulóik által végzendő szakmai gyakorlat érdekében. A szakképzési centrum és a város tavaly októberben vagyonkezelési szerződést kötött, mely értelmében előbbi állta az üzemeltetés és a szükséges karbantartás költségeit a hozzájuk tartozó épületrészeknél (az egykori fiúinternátus augusztusig működött a Veress Ferenc Szakképző Iskola telephelyeként).

Maga a Kálvineum jelentős, akár milliárdos összeget is elérő felújításra szorulna (erről korábban beszélt Kiss Attila polgármester). A szakképzővel összefüggő mostani átadás-átvétel során is megállapították a tetőhéjazat helyenkénti hiányát (ezáltal a födém ázik, a szerkezet károsodik), az ereszcsatorna javíthatatlanságát, a homlokzat és a főbejárat körüli díszítő elemek (párkányok, pillérek) mállását. Az épület fűtésével szintén baj van, a két kazán közül csak az egyik működik, így téli napokon legfeljebb 12-14 fok van odabenn – a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum havi fűtésköltsége elérte az 1,5 millió forintot.

Ami az épület rossz állapotát illeti, a képviselő-testület október 28-án döntött arról, hogy a legszükségesebb javításokra 5 millió forintos keretet biztosít. Előkészítik a Berettyóújfalui Szakképzési Centrummal kötendő tankonyhabérleti szerződést (300 ezer forint lehet a rezsi nélküli havidíj), valamint más szervezetek is jelentkeztek hasonló igénnyel, esetükben szintén várható szerződéskötés.

Megvizsgálják továbbá a jelen körülmények között enyészetre ítélt művésztelepi festmények elhelyezését a polgármesteri hivatalban.

Az önkormányzati tulajdonban lévő Kálvineum – amelyet az 1910-es években a református lelkészárvák fiúinternátusának építettek és országos kapcsolatrendszerével fontos szerepet töltött be a város erősségének számító oktatásban – hasznosításával több éve küzd az önkormányzat.

A problémát az jelenti, hogy a műemléki épület állapota leromlott, gépészete korszerűtlen, a teljes rendbe hozása messze meghaladja az önkormányzat anyagi lehetőségeit.

[Beillesztett cikk: Hajdúböszörményi Kálvineum: mi lesz veled?]

A képviselő-testület még tavaly megbízta az egyik önkormányzati céget a hasznosítási lehetőségek felmérésével. Az egyik ilyen irány lehetne, hogy az épületben idősotthont rendezzenek be, hiszen e téren nagy a kereslet De vizsgálták azt is, miszerint a Kálvineumot a Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Kft. telephelyeként gyógyászati szolgáltatásokra használnák, vagyis bentlakásos lehetőséget alakítanának ki az ellátottak számára. 

A legjobb persze az lenne – és ebben egyetértenek a képviselők –, ha piaci cég jelentkezne a jelentős beruházást igénylő épület hasznosítására. 

RaL

Szerkesztői megjegyzés: elnézést Kiss Lászlótól, amiért korábban nem őt, hanem a BÖSZÖRMÉNYBEN HALLOTTAM Facebook-csoportot jelöltük a fénykép forrásaként; javítottuk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Elhunyt András Ferenc, a nemzet művésze
Elhunyt András Ferenc, a nemzet művésze
A magyar film világa kiváló alkotót veszített el.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.