Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a fiatalokat, akik rendőrökre támadtak Polgáron

| 2020. 10. 27. | 17:02:00
Az ítélet jogerős.
Elítélték a fiatalokat, akik rendőrökre támadtak Polgáron
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Törvényszék, mint másodfokú bíróság az október 7-én tartott tanácsülésén helybenhagyta annak a két férfinak az elsőfokú ítéletét, akiket társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt ítélt el a Hajdúböszörményi Járásbíróság. Az elsőfokú bíróság ítéletében a két vádlottat, akik Polgáron rátámadtak a velük szemben intézkedő rendőrökre, bűnösnek mondta ki, ezért őket 1 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A bíróság a 18 éves elsőrendű vádlott vonatkozásában a büntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette és elrendelte pártfogó felügyeletét. A döntés akkor nem emelkedett jogerőre, mivel az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést, míg a vádlottak és védőik az ítéletet tudomásul vették.

A jogerősen megállapított tényállás szerint a 18 éves B. Gy. és testvére, a 20 éves B. J. július 6-án polgári otthonukban tartózkodtak, amikor 15 óra körül megjelent náluk két rendőr, akik a vádlottak édesapjával szemben akartak intézkedni. Az apa nem működött együtt a rendőrökkel, az intézkedésnek ellenszegült, ezért a rendőrök kényszerítő eszközt alkalmaztak vele szemben a ház egyik szobájában.

Ekkor az elsőrendű vádlott édesapja védelmére kelt, odalépett az egyik járőrhöz, akinek a vállát megragadta és a ruházatánál fogva el akarta őt húzni.

Ez nem sikerült neki, a rendőrök meg tudták bilincselni a vádlottak édesapját, akit kivittek a ház teraszára, közben B. Gy. folyamatosan kiabált és próbálta kihúzni édesapját az egyenruhások fogásából. A rendőrök többször felszólították az elsőrendű vádlottat, hagyjon fel cselekményével, azonban a 18 éves fiú az egyik rendőr hátát megütötte, majd odalépett a járőr társához, akit két kézzel a mellkasánál meglökött. A rendőrök ezután testi kényszert alkalmaztak az elsőrendű vádlottal szemben, amely során a fiú dulakodni kezdett velük, egyiküket meg is akarta ütni. Ezt látva a fiú testvére, a másodrendű B. J. is kiabálni kezdett a rendőrökkel, és egyiküket el is akarta lökni a testvére közeléből.

Az egyik járőr megpróbálta eltolni a vádlottat az intézkedéstől, azonban B. J. dulakodni kezdett és meglökte az egyenruhást, később azonban felhagyott az agresszív magatartásával, és nem akadályozta tovább az intézkedést. 

A másodfokon eljáró törvényszék korlátozott felülbírálat keretében vizsgálta felül az elsőfokú ítéletet, amely során megállapította, hogy a járásbíróság nem követett el abszolút eljárási szabálysértést. A feltárt büntetéskiszabási körülmények mindkét vádlott esetében azzal lettek kiegészítve, hogy fiatal felnőttek, hiszen az elsőrendű vádlott a bűncselekmény elkövetésekor alig töltötte be a 18. életévét, míg testvére akkor csupán 19 és fél éves volt. Ennek súlyát azonban az a tény csökkentette, hogy mindketten már korábban is többször álltak bíróság előtt, az elsőrendű vádlott pedig a bűncselekményt büntetőeljárás hatálya alatt követte el. A büntetőtanács a döntés meghozatalakor figyelembe vette a vádlottak bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását, továbbá a megbánó magatartásukat. Ezek eredményeként elsőfokon bíróság elé állítás keretében történt az ítélethozatal már a bűncselekmény elkövetését követő második napon. A vádlottak esetében a bíróság szerint a kiszabott büntetés neme és mértéke elegendő az egyéni és a generális prevenció elveinek érvényesüléséhez.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Sikeres Városok Kulcsa díjat nyert Debrecen is
Sikeres Városok Kulcsa díjat nyert Debrecen is
Gazdaságösztönző hatású beruházások, fenntartható fejlődés.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Életműdíjat kapott Dr. Ábrahám László
Szívügye a jövő mérnökeinek támogatása.
Díjeső a hajdúnánási struccfarmnak
Az ebesi Szender Kert különdíjas.
Értelmetlenül szórják meg idegméreggel Debrecent?
A deltametrint a szúnyogoknak szánják, de szinte az összes repülő rovarban kárt tesznek vele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
4000 négyzetméteres rendezvénysátor várja idén is a gasztronómia szerelmeseit és a bulizni vágyókat az ősz legnagyobb gasztroeseményén a cívisvárosban.
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
A gasztronómia és a zene szerelmeseinek idén is felejthetetlen élményt ígér a Debreceni Zamat Fesztivál.
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
A debreceni biotechnológiai üzem a jövő szempontjából a Richter számára a legfontosabb terület.
Miért szükséges a fugázás?
Miért szükséges a fugázás?
Milyen funkciója van ennek az anyagnak?
Hirdetés