Hirdetés

Hirdetés

Szabó Magda-tízparancsolat

civishir.hu

2017.10.05. 10:15

Szabó Magda-tízparancsolat
mti.hu, Oláh Tibor

Kapaszkodó a bajban, csitító higgadtság az örömben, józan igazság kioktatás, ítélkezés nélkül.

Hirdetés

Hirdetés

Szabó Magdát olvasni nem pusztán élvezet – ennél sokkal több, maga a túlélés. Nő, akinek tartása van, feleség, akinek a hitvesi eskü nem közhelygyűjtemény, hanem az élet maga, író, aki akkor is őszinte, ha az fáj. 

Embernek lenni mindennél nagyobb ajándék, a gödör széle mindig közelebb van, mint gondolnánk, a fájdalommal együtt lehet élni, az emberség az igazán nagyok gesztusa – tanítja itthon és külföldön. 
A lányom a 18. születésnapjára Szabó Magda-összest fog kapni. Mert azt akarom, hogy soha ne kergessen rózsaszín felhőket, de boldog legyen, lássa, hogy a világ érdekes és gyönyörű. 

A legnagyobbtól tanuljon:
- Mindenkinek joga van a boldogtalansághoz...(Megmaradt Szobotkának)
- A nőnek nem szabad a tenyerén hordani a szívét, hogy mindenki belepillanthasson.(Régimódi történet)
- Semmi az, kicsim, minden előhalál hasznodra van, az utolsó már olyan könnyű lesz, hogy észre sem veszed. Csak a legelső olyan, hogy azt hiszed, belepusztulsz. (Für Elise)
- Ismerj mértéket és alázatot! (Für Elise)
- Az élet túl rövid, hogy sokáig haragudjunk benne. (A szemlélők)
- A szülői szeretet valutája csak a gyermeki szeretet valutájával egyenlíthető, ami nem váltható át sem öregek otthonára, sem luxuskörülmények közt biztosított magányélményre, szeretetre csak szeretet felelhet, s ha nem teszi, a gyermek karrierestül megbukott, mint ember. (Pilátus) 
- Mindenki mindenkiért felelős. És az élet egyetlen élet! Mindenkié csak egyetlenegy. (Születésnap))
- Voltaképpen elég, ha egyetlenegy valaki tudja az emberről az igazságot. Elég ahhoz, hogy az ember élni tudjon. (Születésnap)
- Az élet rossz, kegyetlen, igazságtalan, mégis kötelességem, hogy jót, irgalmasságot és igazságtételt valósítsak meg benne. (Merszi, Möszjő) 
- A szeretet, amivel szeretnek bennünket, mindig valamifajta kegyelem. (Katalin utca)
- Te nem tudsz veszteni (...), pedig hozzátartozik a jólneveltséghez, hogy ne tedd nehézzé a győztes győzelmét a bús képeddel. Tessék megtanulni szépen veszteni. (Abigél)
- Nincs szebb és ártatlanabb valami, mint az első harmatos szerelem, amelynek emléke akkor is mindennél fényesebb marad, ha nem lesz belőle házasság."- (Abigél)
- Tanulja meg, akinek lepergett a homok, azt ne marasztalja, mert nem tud az élet helyett adni neki semmit. (...) A szeretethez tudni kell ölni is. (Az ajtó)

Gulyás-Czibere Anikó

születésnapSzabó Magda

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.