Hirdetés

Félelmükben vonatra szálltak a kutyák

hvg.hu

2018.01.02. 19:18

Félelmükben vonatra szálltak a kutyák
Bodrit még mindig hazavárják (fotó: Nyíregyházi Állatbarát Alapítvány)

A szilveszteri fények és hangok miatt megzavarodtak.

Hirdetés

Több ebet is vonatról kellett leszedni idén, volt olyan vidéki gazdi, aki el sem akarta hinni, hogy Budapestről kell hazahozni az odáig menekülő állatát. Összességében viszont valamivel jobban alakult az év utolsó napja, az állattartók talán kezdenek végre tudatosabban gondoskodni kedvenceikről - írja a hvg.hu.

"Meglepődtünk, mert

ilyen év még nem volt, egymás után 3 kutyát is a vonatról kellett leszedni egy nap alatt" – mondta a hvg.hu-nak Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője. Ez a szervezet látta le az ügyeletet a főváros jelentős részén, mivel a rendőrségi riasztások is hozzájuk futottak be.

Az óév utolsó napján sajnos szokás szerint akadt is dolguk a durrogástól-tűzijátéktól megijedő, elszökő kutyák miatt. Újdonság volt viszont, hogy több rettegő állat felkeveredett valamilyen vonatra. Pataki ezt azzal magyarázta, hogy

az állatok szinte pánikban menekülhettek, amikor a vonat elindult, ösztönlényként csak azt érzékelték, hogy távolodnak a zajtól. Csakhogy utána leszállni már nyilván nem tudtak.

Szilveszter első vonatozó kutyája egy dunakeszi állat volt, szerencsére már két megálló után feltűnt, és a benne lévő chip adatai alapján a liga hamar hazajuttatta.

Egy Bogi nevű puli Érdről egészen a Déli pályaudvarig utazott. „Az érdi gazdi többször is visszakérdezett, mikor felhívtuk, nem akarta elhinni, hogy a kutyája Újpesten van”

– mondta a liga vezetője. Itt van ugyanis a szervezet központja, alapesetben mindig megpróbálják maguk hazavinni a mentett állatokat, de az ünnep miatti ügyelet idején Bogiért a gazdi jött el.

A harmadik eset volt a legbonyolultabb: a sülysápi kutya a Keleti pályaudvarra érkezett vonaton, ami alig 20 perccel később már indult is vissza. "Azt mondták, fel és le rohangál, nyilván nem maradhatott a vonaton, rohantunk érte, és pár perccel a vonat visszaindulása előtt leszedtük. Volt benn chip, de telefonszámot nem adott ki, így a Pest megyei rendőrség járőrei segítettek be, kimentek a regisztrált sülysápi lakcímre” – mesélte Pataki Gábor. Szerinte összességében így is kevesebb állatot kellett menteni a fővárosban december 31. – január 1-én, két tucat állatról kellett gondoskodniuk. „Talán egy kicsit kezdenek az állattartók felelősebben hozzáállni” – jegyezte meg.

Sokan talán nem is tudják, hogy még jogszabály is kimondja: "az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek, időjárási jelenségek teljes időtartama alatt” – különösen szilveszterkor, amikor engedélyezettek a pirotechnikai tevékenységek – „az állat tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról, és törekednie kell az állat megnyugtatására"

 

szilveszter

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.