Hirdetés

Szenzáció! Kezdődhetne a mellrák műtét nélküli kezelése

civishir.hu

2017.10.25. 08:24

Szenzáció! Kezdődhetne a mellrák műtét nélküli kezelése
A kép illusztráció

Fájdalommentes és nem marad nyoma.

Hirdetés

A kelet-közép-európai országok közül elsőként Magyarországon vált elérhetővé a jóindulatú emlődaganatok egyik leggyakoribb típusának műtét nélküli eltávolítása fagyasztásos eljárással, krioablációval. Ezt a technológiát évtizedek óta hatékonyan alkalmazzák a prosztata, máj, vese és egyéb szervek jóindulatú és rákos daganatainak kezelése során az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, azonban Magyarországon eddig nem volt elérhető. A szakértők szerint a jóindulatú emlődaganatok kezelésével nem csak bevezetjük, hanem el is terjesztjük a krioablációt Magyarországon, és az egész régióban, ami sok betegnek nyújthat majd megoldást fájdalommentesen, bőrheg nélkül.

Deák Pál Ákos, a Semmelweis Egyetem és a Premier Med Egészségközpont intervenciós radiológusa szerint jelentős előrelépést jelent a magyar orvoslásban a fagyasztásos eljárás megjelenése, amellyel a jóindulatú emlődaganatok közül a fibroadenomák eltávolításakor elkerülhető a műtét, és az ezzel járó szövődmények, pszichés terhek is. Ugyancsak hatalmas jelentőségűnek nevezte az eljárás magyarországi megjelenését Forrai Gábor radiológus, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság elnöke is.

Hazánkban eddig két megoldás adódott a kezelésre. Az egyik a rendszeres kontroll melletti várakozás, amely során 6-12 havonta képalkotó eljárással ellenőrzik, hogy a csomó mutat-e szerkezeti vagy méretbeli változást. A másik lehetőség pedig (bizonyos méret felett) kizárólag a nyitott műtéttel való eltávolítás.

Az eljárás lényege

Forrai Gábor és Deák Pál Ákos egyaránt forradalmi újdonságnak tartja a krioablációt, amely teljes értékű módszerként nagyon alacsony hőmérsékleten, célzottan pusztítja el a kóros elváltozást, nem érintve az egészséges szöveteket, a nyitott műtétre jellemző visszamaradó hegek nélkül. A krioablációs technológiát évtizedek óta hatékonyan alkalmazzák a prosztata, máj, vese és egyéb szervek jóindulatú és rákos daganatainak kezelése során az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, azonban Magyarországon eddig nem volt elérhető.

– A technológiát és a fájdalommentes, ambulánsan elvégezhető eljárást az elmúlt években a jóindulatú emlődaganatok kezelésére is optimalizálták. A fagyasztást követően ezek a daganatok körülbelül fél év alatt felszívódnak. A kontrollvizsgálatok eredményei átlagosan azt mutatják, hogy a kezelést követő egy hónapon belül már 30 százalékkal csökken a fibroadenomák (jóindulatú csomók az emlőben) mérete – tette hozzá Deák Pál Ákos. Reményei szerint az eljárás gyorsan elterjed a hazai egészségügyben, akárcsak a nyugat-európai országokban.

Magyarországon az eljárást a társadalombiztosítás egyelőre nem finanszírozza.

A százmillió forintos beruházás révén elsőként a Premier Med Egészségközpontban végzik majd a beavatkozást, és a tapasztalatok függvényében hosszú távon megfontolják kiterjesztését egyéb daganatos megbetegedések kezelésére is.  A Németországban már rutinszerűen használt eljárás számos daganattípus esetén alkalmazható, ezért vélhetően a kezelési repertoár Magyarországon is bővülni fog. A szolgáltató nem csak a magyar, hanem a régió más országaiból érkező betegek ellátásával is számol. A szakemberek szerint évről-évre nő majd azoknak a betegeknek a száma, akik igénybe veszik a módszert, amely kiválthatja a hagyományos műtéti technikákat.        

A krioablációról

A krioablációs (fagyasztásos) kezelést egy erre szakosodott munkacsoport végzi; intervenciós radiológus szakorvos vezetésével (olyan radiológus, aki beavatkozásokat is végez). A kezelés megtervezésében Komplex Emlődiagnosztikai licencvizsgával rendelkező szakorvos is részt vesz. Szükség esetén aneszteziológus szakorvos (altatóorvos) is biztosított. A krioablációs kezelést steril körülmények között végzik. A kezelőorvos a helyi érzéstelenítést követően ultrahangos vezérlés mellett a fibroadenomába irányítja a kis szondát (vékony, üreges tű).  Az igen alacsony hőmérséklet elpusztítja (ablálja) a megcélzott fibroadenomát. Az előkészületekkel és utómunkálatokkal együtt a páciensnek körülbelül egy órát kell a kezelőhelyiségben töltenie.
mellrák

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.