Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milák duplázott a vb-n

| 2022. 06. 24. | 21:04:00
A debreceni Senánszky egyéni csúcsot úszott.
Milák duplázott a vb-n
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Milák Kristóf aranyérmet nyert 100 méter pillangón pénteken a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon. A 22 éves magyar versenyző - aki kedden 200 méteren fantasztikus világcsúccsal védte meg címét - 50.14 másodperces idővel csapott célba, megszerezve ezzel önmaga és a magyar küldöttség második érmét a viadalon.

Virth Balázs tanítványa tavaly a tokiói olimpiai döntőben ebben a számban óriási csatát vívott az amerikai Caeleb Dressellel, aki világcsúccsal utasította maga mögé az Európa-rekordot úszó Milákot, a várva várt visszavágó azonban nem jöhetett létre, mivel a tengerentúli sztár szerdán egészségi okok miatt visszalépett a további küzdelmektől és hazautazott.

Dressel távollétében Milák hasonlóan nagy fölényben volt az előfutamban és az elődöntőben, mint 200-on szokott, második úszására 50.14 másodperces idővel csapott célba, ennél csak a japán fővárosban elért Európa-rekordja (49.68) volt gyorsabb karrierje során.

Milák a döntőben erősebben kezdett, mint az elődöntőben, féltávnál bő három tizeddel volt gyorsabb, ezúttal viszont a második hosszon nagyjából ugyanennyivel lassult, így századra ugyanazzal az idővel, 50.14-gyel ért be, az ezüstérmes japán Mizunoma Naokit nyolc tizeddel előzte meg.

Milák önmaga harmadik, a magyar úszósport történetének 34. világbajnoki aranyát szerezte. Ő a negyedik magyar férfi úszó, aki egy világbajnokságon belül duplázott, Hargitay András 1975-ben Caliban 200 és 400 méter vegyesen nyert, Darnyi Tamás 1986-ban Madridban és 1991-ben Perthben vitte véghez ezt a bravúrt, Rózsa Norbert pedig 100 és 200 méter mellen 1994-ben Rómában állhatott a dobogó tetején.

Milák a harmadik férfi versenyző, aki egy világbajnokságon 100 és 200 méter pillangón is nyert, az amerikai Michael Phelps 2007-ben és 2011-ben, a dél-afrikai Chad Le Clos pedig 2013-ban duplázott, ráadásul ő szerezte meg a vizes sportágak - az öt szakág összesített - történetének 100. magyar világbajnoki érmét, ezek közül ez volt kereken a 40. aranyérem, úszásban peddig a 80. medál.
    
férfi 100 méter pillangó, világbajnok: MILÁK KRISTÓF 50.14 másodperc
2. Mizunoma Naoki (Japán) 50.94
3. Joshua Liendo Edwards (Kanada) 50.97

A debreceni Senánszky Petra nem jutott döntőbe, viszont egyéni csúccsal a 11. helyen zárt 50 méter gyorson pénteken a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

Az uszonyos úszásban kétszeres Világjátékok-győztes, 14-szeres világbajnok magyar versenyző egyéni legjobbját (24.97 másodperc) két századdal megjavítva, 24.95 másodperces idővel csapott célba.

Senánszky, aki mindössze hat századra volt Hosszú Katinka 2014-es országos csúcsától, a vegyes zónában elmondta, a futam előtt kapott egy dedikált sapkát a háromszoros olimpiai bajnoktól, ami rendkívül motiváló volt számára. Hozzátette, nagyon elégedett ezzel a teljesítménnyel, hiszen mivel két hét múlva már a Világjátékokon versenyez, ezért gyakorlatilag pihenés nélkül érkezett a világbajnokságra.

A 28 éves Senánszky ezúttal is kijelentette, fő célja a párizsi olimpia, így az idén Birminghamben sorra kerülő Világjátékok után újra a medencés úszásra koncentrál majd, hogy valóra váltsa álmát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Komoly vevő van a vármegyei napilap debreceni székházára
Április végén lezárulhat az adásvétel.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Sulyok Tamás a holokauszt-emléknapon beszélt apja vitatott múltjáról
Sulyok Tamás a holokauszt-emléknapon beszélt apja vitatott múltjáról
Megrendítette, amit a lassan 40 éve halott apja múltjáról elé tártak a nyilvánosságban.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!