Éljen a szabadság!

CH

2015.10.23. 08:06

Éljen a szabadság!

A debreceni hősök emlékére.

Hirdetés

Október 23. – a legfontosabb ünnepünk. Azért a legfontosabb, mert a hősök, a szemtanúk közül még sokan itt élnek közöttünk, vagy nemrég mentek el, és beszéltek, elmondták, tudjuk. Azért a legfontosabb, mert az egyetlen nemzeti ünnepünk, melynek az öröksége a veleinkig hat. Mert erre aztán a XX. századi történelmünkből igazán büszkék lehetünk.

Emlékezni ’56-ra egyszerre fájdalmas és felemelő. A bátorság ünnepe. A magyarok bátorságáé. Az elsőként felvonuló debreceni egyetemistáké, a szegedieké, a budapestieké, a Corvin közieké, minden forradalmáré. Mert akadtak olyan bátrak e honban, akik a szabadságért a tettek mezejére léptek, majd vértanúk és áldozatok lettek. Lehetőleg ne vezessük le 1956-ból 1989-et és a kelet-európai rendszerváltást – hagyjuk meg azt a nap folyamán felszólaló politikusainknak –, mert egyrészt súlyos téveszme, azaz történelemhamisítás, másrészt alázzuk vele a saját vérünket, az ötvenhatos hőseinkét. 1989-ben tudniillik különös módon mindenkit utolért a szabadság vágya, de 1956-ban csak a magyarokat! A világtörténelemben ott a bűvös évszám, no meg csak az, hogy MAGYAR!

Fájó is az emlékezés. 1956-ot is leverték – mi már csak így járunk a forradalmainkkal –, majd a barikádokon átmásztak a koncért és bosszúért vonyító vörös kutyák, és ötvenhat után ötvenkilenc évvel sincs egység, zajlik a hideg polgárháború jobb- és baloldal között. Kilenc éve Bejrúttá változott Budapest, nesze nekünk ’56! Pongrácz Gergely és Falábú Jancsi azt hitték volna, megint bejöttek a ruszkik, és fegyvert ragadnak. Gyurcsány még mindig bujkálna. Valahol Timbuktuban.

A mostani ötvenhatunk csendes, mint a hó hullása, se Orbán, se Áder, se Papp László, de talán így van ez jól. Mert ötvenhat szent ünnepén sem tudunk megegyezni, tehát akkor ne feszítsük a húrt. Rendszert kéne csinálni belőle, mindenkori méltóságaink menjenek külföldre, és ne borzolják itthon az idegeket. A lehető legbölcsebb taktika. Mindenki ünnepeljen otthon vagy külföldön, legbelül.

Éljen a magyar szabadság!

Cs. Bereczki Attila

Szóljon hozzá!

Hirdetés