Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mindenre a tudás jelenthet megoldást

| 2019. 04. 16. | 20:27:00
Az agrárminiszter ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Debreceni Egyetem TDK-konferenciáját.
Mindenre a tudás jelenthet megoldást
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizenkét év után újra a Debreceni Egyetem ad otthont az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Agrártudományi Szekciójának. Április 16-a és 18-a között 27 tagozatban minden eddiginél több, csaknem 300 hallgató mutatja be kutatási eredményeit az agrárkaron. A hazai felsőoktatási intézmények mellett Erdélyből, Felvidékről és Délvidékről is nagy számban érkeztek hallgatók, illetve a TDK-mozgalom történetében először a középiskolások is lehetőséget kaptak a megmérettetésre.

- Karunkon hat évtizedes múltra tekint vissza a tudományos diákköri tevékenység, ez idő alatt két és félezer debreceni agráros hallgató gondolta úgy, hogy a kutatásban látja a jövőt - mondta köszöntőjében Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A résztvevőket a Gazdaságtudományi Kar dékánja, Pető Károly és Bartha Elek oktatási rektorhelyettes is köszöntötte. Az egyetemi vezető utalt a debreceni agrárfelsőoktatás 150 éves múltja mellett a jövőre is, mint fogalmazott: az agrárképzés további fejlesztése az egyetem stratégiai céljai között szerepel.

- Példaértékű az OTDK Agrártudományi Szekciója, hiszen a magyar vidék értelmiségét kívánjuk újraépíteni és éppen emiatt rendkívüli jelentőségű az, hogy már a középiskolás korosztályt is ösztönözzük a kutatói pályára. Megnyitjuk előttük ezt a tudományos tehetséggondozó fórumot, ami egyedülálló a világon, tavaly bekerült a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába – hangsúlyozta Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke.

A tehetségek felkutatását Debrecen polgármestere is meghatározónak tekinti, így az OTDK - Papp László szavai szerint - a városnak is óriási lehetőség. Hatékonynak és jövőbemutatónak nevezte az együttműködést az egyetemmel.

Nagy István agrárminiszter az eseményt megnyitó beszédében a fiatal kutatókat a globális kihívásokra adandó válaszok keresésére biztatta, arról beszélt, mindenre a tudás jelenthet megoldást.

- A globális jelenségekből adódó kihívásokra tisztán agrárválasz nem létezik, csak a társtudományokkal együtt tudjuk kidolgozni a szükséges megoldásokat. A Debreceni Egyetemnek ebben van óriási lehetősége és egyben feladata, hiszen valódi universitasként működik.

Mint fogalmazott: a Debreceni Egyetem tevékenysége a régió jelenét és jövőjét is meghatározza. Innovatív fejlesztéseket vár az intézménytől és a kutatói eredmények minél nagyobb mértékű gyakorlati hasznosulását.

Az ünnepség keretében az első hallgatói előadás is elhangzott, az Állatorvostudományi Egyetem doktorjelöltje, Nyerges-Bohák Zsófia nyerte el a jogot arra, hogy elsőként bemutassa kutatását, Roska Tamás–díjazottként.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Több mint 2300-zal kevesebb postás van Magyarországon, mint 2022-ben
Több mint 2300-zal kevesebb postás van Magyarországon, mint 2022-ben
Nagy Márton közölte, a Magyar Postára a jövőben is szükség lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.