Hirdetés

Súlyos fegyházbüntetés a debreceni idősotthon rémeinek

Cívishír

2018.09.14. 16:22

Súlyos fegyházbüntetés a debreceni idősotthon rémeinek
Az egyik elkövető elfogása tavaly (Fotó: Rendőrség)

A bíróság kimondta: a tettesek ősi erkölcsi szabályt is megszegtek.

Hirdetés

Nem jogerősen 16, illetve 13 év fegyházbüntetéssel sújtotta a Debreceni Járásbíróság szeptember 14-én azt a két férfit, akik 2017 tavaszán idős embereket raboltak ki egy debreceni nyugdíjasotthonban.  

B. László (38) és R. József (39) az elsőfokú határozat szerint nem bocsátható feltételes szabadságra. Mint arról korábban beszámoltunk, a hajdúhadházi és polgári férfi a bűneseteket megelőzően már a megyeszékhelyen élt.

Késői órák, nyitva hagyott ajtók

Az ítéleti tényállás szerint B. László tavaly áprilisban, az éjszakai órákban átmászott a Thomas Mann utcai idősotthon kerítésén, kihasználta, hogy nyitva hagyták az ajtókat és ellopta egy nő mobiltelefonját. Igaz, észrevették, ezért menekülnie kellett.

Bő három héttel később a férfi visszatért: az ajtó megint csak nem volt bezárva, így a biztonsági láncot kiakasztva bejutott a lakásba. Az éjszakai neszezésre felébredő 95 éves áldozat arcába B. László párnát nyomott, mire a nő kérve kérte, ne bántsa, inkább hajlandó átadni mindent. A rabló gyűrűkkel és 112 ezer forinttal távozott.

Május végén, a hajnali órákban a férfi R. Józseffel érkezett. Az udvarról kilesték, hogy a 84 éves férj és felesége lepihentek. Felfeszítették a lépcsőház bejáratát, kesztyűt, sapkát húztak, majd benyomták a lakás ajtaját. A garzonban az öregeket többször megütötték, mielőtt a laptopjukkal, csokoládéval (!) egy hangszóró szettel és 20 ezer forint készpénzzel elmenekültek. A számítógépet később R. József egyik rokonánál foglalta le a rendőrség.

A nyomozó hatóság egy tavaly áprilisi Libakert utcai rablással is meggyanúsította az elsőrendű vádlottat. Akkor egy 74 éves nőt ütött homlokon a tettes, majd elragadta a válltáskáját. Ezzel kapcsolatos vallomását B. László többször módosította, más bizonyíték pedig nem állt rendelkezésre, így ezen bűncselekmény vonatkozásában – bizonyítottság hiányában – felmentő ítélet született.

Többszörös visszaesők

Gulyás Csilla bíró az ítélet szóbeli indoklása során kiemelte, a vádlottaknak tudomásuk volt arról, hogy az otthonban idősek laknak és felkészültek az ellenállásuk erőszakos letörésére. Ezzel nem pusztán büntetőjogi, hanem „ősi erkölcsi szabályt is szegtek, hisz az idősek tisztelete minden kultúrában jelen van”. Mint mondta, a súlyos büntetés kiszabását a büntetési tétel, valamint az indokolta, hogy a vádlottak erőszakos, többszörös visszaesők, cselekményük módja pedig rendkívül durva és elítélendő.

Az elsőfokú bíróság határozata nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, míg az első- és másodrendű vádlott, továbbá védőik a büntetés enyhítéséért, valamint felmentésért fellebbeztek. Így a büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.
rablásDebrecenDebreceni Járásbíróság

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.