Hirdetés

A magyar átok

2009.08.19. 07:58

A magyar átok

Állandóan jönnek ezzel a magyar átokkal. Hogy hát mi, magyarok, azért nem nyerünk soha, azért törünk meg az orgazmus előtti másodpercben, mert nincs szerencsénk. (Tóth Csaba Zsolt jegyzete)

Hirdetés

Mert meg vagyunk átkozva, és mert Fortuna istenasszony tesz ránk: ez a szemérmetlen ribanc másoknak osztogatja szaftos kegyeit. Most is, Pars Krisztián esetében: az atlétikai világbajnokságra toronymagas esélyesként érkező kalapácsvetőnk borzalmasan rossz sorozattal csak negyedik lett, erre mindenhonnan azt hallani, hogy azért, mert mi, magyarok már csak ilyenek vagyunk. Nem bírjuk a terhet, meg nyomást, meg a tétet. A mindent az átokkal magyarázók úgy gondolják, hogy ez hun specifikum, ez csak ránk jellemző, olyannyira, hogy szerintük a világ összes népe bírja a nyomást, meg a terhet, meg a tétet, csak mi nem, egyszerűen azért, mert magyarok vagyunk és meg vagyunk átkozva. 

Hát szép. Az senkit nem zavar, hogy míg Pars küzdött a turáni átokkal, addig bizonyos Jelena Iszinbajeva (az öt esztendeje veretlen olimpiai és világbajnok orosz rúdugrónő) érvényes kísérlet nélkül (!) seggutolsó lett versenyszámában, és sírógörcsben fetrengve próbálta rendbe állítani vadul cikázó gondolatait. Vajon mire gondolhatott a világszép ugrózseni? Arra, hogy vazze, magyar lettem? És tényleg, akkor minden idők leggyorsabb amerikaija, Tyson Gay is a mi vérünk? Az lehet, hiszen a 100-as döntőben szó szerint lealázta egy Bolt nevű jamaicai, aki egyébként a 2001-es debreceni ifjúsági világbajnokságon, az Oláh Gábor utcai pályán még a fináléba se került be (200 méteren az előfutamban csak 5. lett). Az, hogy Bolt hogy úszta meg Debrecenben a magyarrá válást, egyelőre rejtély, de az biztos, hogy ez fontos mérföldkő volt az olimpiai bajnoki címig vezető úton. 

Szóval az van, hogy az „átkos” logika szerint minden, esélyesként vagy az utolsó pillanatban elbukó sportoló magyar kell, hogy legyen. Másképp, ugye, hogyan is tudna elbukni? Mert ugyebár csak mi vagyunk a lúzerek, csak mi nem tudunk nyerni, csak a magyar vérvonal olyan silány, hogy amikor forrni kell a testnedvnek, akkor megalvad. Éppen ezért szögezzük le: a Lokinak esélye se lesz a szerda esti, szófiai Bajnokok Ligája-derbin, hiszen túlnyomó részt magyar játékosok alkotják, akik – mint az közismert – el vannak átkozva. Amennyiben mégsem így történne, az azt jelenti, hogy a meccs előtt egy őrült nagyot szexeltünk Fortunával, és mindenben benne volt a kis ribanc. És átkozottul jó volt, neki is. 


Tóth Csaba Zsolt
toth.csaba@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés