Lenyomtuk Ferdinándot

Lenyomtuk Ferdinándot

Cívishír

2010.03.14. 18:47

Lenyomtuk Ferdinándot

Debrecen – A Karácsony és a Béla nap mellett a március 15 volt gyerekkorom legszebb ünnepe. Az iskolában már napokkal előtte megkezdődött a ráhangolódós.

Hirdetés

Minden évben megfestettük 1848 legfőbb eseményeit. Én kiválóan tudtam Petőfi Sándort rajzolni. Akkor még azt hittem, hogy azon a bizonyos lépcsőn ismertette a 12 pontot. Rajzoltam még hozzá pesti radikális ifjakat, bajusszal meg lovat.

Ezek a képek kikerültek az iskola ablakjába amit aztán a környék lakói megcsodálhattak. A kokárdát is saját magunk készítettünk és nem a bevásárlóházak pénztárainál vettük.

Amit akkor sem szerettem, azok a kötelező ünnepségek voltak. Hosszú és unalmas beszédet mondott az iskola igazgató, és még annál is többet szónokolt a pártitkár meg a Kisz kábés.

Alig vártuk már a koszorúzást mert az már a végét jelentette a központi megemlékezésnek.

Az igazi ünnep az volt számunkra amikor immár saját örömünkre a Szamos parton eljátszottuk március 15-ét. Az akácfák voltak a Habsburgok az öreg diófa V.Ferdinánd mi meg jól lekardoztuk őket . Volt nevünk is. Petőfi, Kossuth, Deák, Klauzál...nekem többnyire Mészáros Lázár jutott, de nem szomorkodtam, hogy nem én lehettem Kossuth mert Szabó Józsi egy fejjel nagyobb volt, egyértelmű, hogy ő viseli a csatában a nevét.

Úgy tűnik a központi koreográfia elég keveset változott az elmúlt bő 20 évben. Párttitkárok helyett politikusok mondják ugyanazt az unalmas beszédet mint egykoron. Igaz ők már belevisznek némi

aktualizált március 15-i gyalázkodást, mert azt gondolják aki nem anyázza le egy másik pártot az már nem is ember. Szerintem Batthyány Lajos vagy Széchenyi István is csak röhögne rajtuk. 

FIGYELEM: EREDETI ELÜTÉSI ÉS HELYESIRÁSI HIBÁK.
Az FM90 Friss Rádió támogatásával

Szóljon hozzá!