Hirdetés

Hirdetés

Debreceni költségmegosztó – ráfizetés a javából

civishir.hu

2012.11.28. 08:45

Debreceni költségmegosztó – ráfizetés a javából

Mivel Debrecenben élünk, ami a végtelen lehetőségek és a felelősségre nem vonható felelősök városa, én is tanultam már valamit a nagyoktól. Szabó-Kovács Patrícia jegyzete

Hirdetés

Hirdetés

Költségmegosztós fűtés. Megéri, debreceniek? Sokan erre biztosan azonnal rávágják: elment az eszük, amikor fölszereltették…
Néhány héttel ezelőtt elárasztották az internetet a Tigáz botrány részletei: becsapott fogyasztók, manipulált, mágnesezett, indokolatlanul leszerelt gázórák stb. Pedig az egyedi méréses lakásoknál (például a gáz-cirkó ilyen) azt szerethetik a tulajdonosok a relatív drágaság ellenére, hogy egyértelműen csak saját fogyasztást fizetnek. Aki bírja a hideget, kevesebbet fizet.

„Közös lónak túros a háta” a közmondás szerint, és ez majdnem mindig így is van. Egy Debrecen méretű nagyvárosban természetesen rengeteg a társasházi, lakótelepi lakás. Ezek nagy részében az egyedi fűtés nem megoldható, itt jön a képbe a sokak által gyűlölt távhő. Mert ez nemcsak gazdaságtalanul drága, hanem igazságtalan is. Sokan érzik úgy, azért fizetnek, hogy a szomszéd melegedhessen. A lakók egy része arra panaszkodik, hogy magas a számla, ennek ellenére fázik. Mások azt kifogásolják, minek fizetnek fölöslegesen, hiszen a lakásokban olyan meleg van, hogy télen, nyitott ablakok mellett sincs kevesebb 24 foknál.

Ezekre a panaszokra jelenthet(ett volna) megoldást a különféle márkájú rádiós költségmegosztók fölszerelése. Sok társasház kezdett a szebb jövő reményében korszerűsítésbe, azt gondolva a kissé túlzó ígéretek meghallgatása után, hogy a fűtésszámla felét megspórolhatják. Egyre-másra jelentek meg az állványok, gőzerővel szigetelték a házakat, szerelték a költségmegosztókat.

Most újra itt fűtési szezon, egy-két tél tapasztalatával a háta mögött a rengeteg debreceni, tömbházban élő ismerősöm pedig csak sóhajtozik: ha tudta volna, hogy ez lesz belőle, soha nem vállalta volna a kényelmetlenségeket, a – most úgy tűnik – soha meg nem térülő anyagi befektetést pedig pláne! És az igazi hideg még csak ezután jön!

Sok házban az ígért spórolás helyett ugyanis jó, ha stagnál a fogyasztás, de sokaknál emelkedett is. Az éves elszámoló számlákon a megtakarítás helyett befizetendő keletkezett. Ezt persze sok fogyasztó nem érti, mivel senki nem magyarázta el nekik előre a műszaki hátteret: mi fog történni. Azt sem említette előre a kutya sem, hogy a költségmegosztó nem mindenkinek lesz jó: elhitették velük, hogy mindenki spórolni fog. Érthető tehát, ha ezek a fogyasztók most csalódottak, nem keveseknek pedig azon kell törni a fejét, miből fogják kigazdálkodni a megemelkedett költségeket. Ez a rendszer ugyanis kizárólag akkor hatékony, ha minden lakó odafigyel a fogyasztására, de akinek nincs problémája, vagy kevés empátiával áldotta meg az ég, az úgysem fog.

De mivel Debrecenben élünk, ami a végtelen lehetőségek és a felelősségre nem vonható felelősök városa, én is tanultam már valamit a nagyoktól. Azt hiszem, a helyi politikusok valami hasonlóan cinikus választ adnának a reménytelen helyzetbe került távhővel fűtőknek:

A jó hír az, hogy rövid átképzés után lehet menni költségmegosztót fölszerelni némi plusz pénzért. Köszönjük, meggondoljuk.

Szabó-Kovács Patrícia

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.