Hirdetés

Dzsungelláz, dzsungellakókkal

civishir.hu

2009.08.10. 21:52

Dzsungelláz, dzsungellakókkal

Vagy a gepárdok között lehetne egy Loki-edzés, még a bolgár turizmus előtt, ezzel is növelve a csapat tagjainak gyorsaságát. Félő, hogy talán csak Dombi Tibi maradna meg. (Réti János jegyzete)

Hirdetés

Nem tudom, mit vétettek azok az állatok, amelyeket kihoztak a már eleve mesterséges élőhelyükről, a Nagyerdei Kultúrparkból, közismertebb nevén az állatkertből, hogy augusztus utolsó hetéig mutogassák őket a nagyérdemű vásárlóknak a Fórum nevű fogyasztói megaszentélyben. El nem tudom dönteni mint a 21. század marketing tobzódásának tanúja, hogy most a vásárlók ráadásként nézhetik meg a dzsungellakókat, vagy az őserdőcske látogatói költhetik jutalomból a pénzüket, ameddig van. 

Képzelem, hogy alakult a majom lelkivilága, amikor megtudta, hogy hetekig embereket kell nézni és jópofát vágni hozzájuk, mert különben felmond nekik az ügyvezető. Vagy mit sziszegett a kígyó annak tudatában, hogy körülötte se Ádám, se Éva, se alma! A tudás fájáról már nem is szólva; és csak akciós árukat hajszoló városlakó és turista tolong köröskörül. Valószínűleg azt sziszeghette, hogy Teremtőm, hát idáig jutottunk? – és éjszaka elcsúszott csörögni a Vásárlói Paradicsom nevű diszkóba, ahol a DJ személyesen Tarzan! Meg néha Maugli beugrik helyette. Egy indával a szikláról. Vagyis állati jó, és reméljük szórakoztató az ötlet a dzsungellakóknak, az emberek meg elbámészkodnak maguktól is. 

Most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy miért nem kedveskednek valamikor az álltoknak is az állatkertben? Például az oroszlánkifutóban tarthatnának néhány testületi ülést, legfeljebb a hozzászólóknak már nem lenne sem idejük, sem módjuk kitenni a pontot mondatuk végére. Vagy a gepárdok között lehetne egy Loki-edzés, még a bolgár turizmus előtt, ezzel is növelve a csapat tagjainak gyorsaságát. Félő, hogy talán csak Dombi Tibi maradna meg. De hogy örülnének az elefántok a színházi operatársulat próbájának, legalább beletrombitálnának egy kicsit az Aidába. Abban úgyis otthonosan mozognak. Zsigerileg. De szerkeszthetnének médiumot a krokodilok között, az újságírók legalább kitapasztalnák, hogyan és mivel lehet etetni a „közönséget”. Meg aztán celebek lubickolhatnának vízilovak társaságában. Bár tudvalévő, hogy mi, a közönség, ’”a vízilovakkal vagyunk.”! És milyen jól nézne ki egy tudományos ülés, netán konferencia pingvinek jelenlétében. Az állatok szépen fel lennének öltözve és őket legalább érdekelné a „részecskeelmélet dimenzionális visszatükröződése”. Mármint az előadón kívül. A részvevők úgyis szundikálnának az előző esti borkóstolás utóhatásaként. 

De itt még nem tartunk, csak fogunk. A múzeumok éjszakája is milyen szolidan kezdődött, és mára valóságos üzleti hiszti lett belőle. Még fejlődhet a Dzsungelparádé is! A jövő lehetőségei beláthatatlanok. Milyen jó lenne, ha emberek és állatok egyaránt valóban megszelídülnének ilyen ötletek hatására és beléjük idegződne, hogy éljünk békében egymással. Ember az állattal már képes rá, állat az állattal kijön. Hát, ember az emberrel? Még nem könnyen.

Réti János
reti.janos@civishir.hu

Szóljon hozzá!

Hirdetés