Hirdetés

Hirdetés

Zebracsíkos politikum Erdélyben

civishir.hu

2011.11.16. 09:01

Zebracsíkos politikum Erdélyben

Debrecen – A Székely Újság azt írja, hogy Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester azért utazott Afrikába, hogy tanulmányozza a zebrák csíkozását, amit alkalmazni akar a város útjainak felújításai során.

Hirdetés

Hirdetés

A nem mindennapi kajánkodást Bunta úgy verte vissza, hogy neki is jár egy hét szabadság, még ha külföldre utazik, akkor is. A szellemes viccet a Magyar Polgári Párt háza táján kell keresni, itt soha nem mulasztják el azt, hogy odadörgöljenek valamit az RMDSZ orra alá. Nos, Marosvásárhely leendő polgármestere személyét illetően is alaposan megoszlanak a vélemények. Míg az RMDSZ a nemrégiben bejegyzett Erdélyi Magyar Néppárttal együtt Vas Levente RMDSZ-es szenátor jelöltségét támogatják, Magyar Polgári Párt és a Székely Nemzeti Tanács Smaranda Enache, közismert politológusra adná a voksát. A vélemények szerint mindkét jelölt helyes lenne, de csak egy lehet polgármester.

Említésre méltó esemény történt Csíkszeredában is, a Hargita megyei közgyűlésen. Október vége felé Borboly Csaba elnök megelégelte a Magyar Polgári Párt egyik vezérszónokának beszólásait, és se szó, se beszéd, székestől kivitette a teremből az illetőt, a biztonsági őrök segedelmével. Ez természetesen olaj volt a tűzre és azóta is élénk vita tarkítja a két párt viszonyát. Köztudott, hogy a Magyar Polgári Párt teljes mellszélességgel támogatja a Székely Nemzeti Tanács autonómiáért vívott harcát, ezért a Székelyföldön ugyancsak népszerű. Két városban, Gyergyószentmiklóson és Tusnádfürdőn MPP-és polgármester irányítja a közügyeket és a vélemények szerint nem is rosszul. Az RMDSZ ész MPP közti vita alapja az az MPP-s vád, hogy az RMDSZ konciliáns, és lepaktál a román kormánnyal a zsíros fizetségekért. Némi joggal mondják ezt mindenfelé. Hiszen az RMDSZ teljes román hátszéllel valóban megfeledkezett hajdani autonómia fogadkozásairól és a vezető elit egy-két tagja manapság már valóban milliomos a kormány pozíciókban kiépített kapcsolatoknak köszönhetően.

Szász Jenőről, az MPP elég botrányosan újraválasztott elnökéről az a fáma, hogy jó barátja Orbán Viktornak, így Fidesz patronátust élvez, míg az RMDSZ-ről köztudott, hogy tolta a magyar szocik szekerét hajdanán. Nos, ilyen előzmények után nem csoda, hogy patthelyzet gátolja az erdélyi magyarság egységes fellépését, hiába is próbálja azt a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Néppárt. Persze, könnyen lehetséges, hogy a választások küszöbén mégiscsak meghátrál az MPP, hiszen a külön útnak, legalábbis Marosvásárhelyen, nem lesz sikere. És valóban szükség lesz az egységes magyar fellépésre ahhoz, hogy a székelyek fővárosában újra magyar polgármester legyen.

Jó hír otthonról, hogy a Gyulafehérvári Caritas mozgalom, jelentős európai uniós segedelemmel, advent küszöbén segélyakciókat szervezett a Székelyföldön, azokat a szegényeket és ezek jócskán vannak, segítették, akiknek keresete nem éri el a napi két eurót sem. Hangulatos gyertyagyújtással és szép műsorokkal tették ünnepélyessé az akciót. Erről jut eszembe, kissé szomorú nosztalgiával, hogy a szovátai Caritás nővérei a szüleimet, amíg otthon voltak betegállományban, hetente kétszer is fölkeresték és mindenben segítettek, amire az öregeknek szükségük volt. Az idő fájdalmasan telik. S akkor már eszembe jut drága jó komám is, D. Kiss János, aki immár 16 éve nyugszik a székely anyaföldben, de még most is fülemben cseng rólam írott bökverse:

„Ó, az idő, vén Bereczki komám
Olyan, mint a csodapók,
Mint öregedő ember orrán
A bibircsók!
S míg ritkul a bajusz, s nő a dioptria,
Szomorúan ballag már
Az emberfia!”

Bereczki Károly

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.