Hirdetés

Médiamindenhatóság

civishir.hu

2010.12.04. 10:54

Médiamindenhatóság
A Szalai Annamáriáról készült fotó bejárta a világhálót

Debrecen – Szabadon azt írni, amit gondolunk, eddig sem lehetett. Legalábbis következmények nélkül nem…

Hirdetés

Hördül a sajtó, naná, hogy a baloldali! Ízlés- és gondolatrendőrséget, narancssárga szájkosarat emlegetnek, és üres vagy legfeljebb Szalai Annamária arcképével virító címlapokkal tiltakoznak az új médiatörvény ellen. Hördülnek, pedig a fideszes vélemények szerint felesleges a hőbörgés: aki megfelelően ír, az írhat. Aki nem, az nem. És azt is hozzáteszik, hogy ez még csak a tervezet, kár előre bekakálni.

Na de milyen tervezet? Hát legalábbis merész, de inkább viszolyogtató. Kerényi Imrének való. (Ő mondta ugyanis a hét legnagyobb hülyeségét, amikor kifejtette: olyan országban akar élni, ahol mindig mindenkit ellenőriznek. Talán kezdjék vele!) Szóval Szalai Annamária és a hatósága megfincoltatná az összes újságírót, szerkesztőt, véleményfogalmazót és hírbloggert, aki csak él. Változatos szankciótípusokat, egyénre szabott büntiket találtak ki, hogy ha valakiről a médiatanács úgy gondolja, megsértett valakit, valamit, akkor a neki megfelelő büntetéssel sújtson le rá.

Ilyen alapon persze eddig se írhatott az ember akármit. Például ha szavakba öntötte a véleményét egy általa szar, fos hányadéknak titulált tóksóról, akkor könnyen a bíróságon találhatta magát. Vagy ha kritikus véleményét osztotta meg a nagyközönséggel a helyi városvezetés munkájával kapcsolatban, esetleg firtatta a közpénzből működtetett társaságok zárt üléses gyakorlatát, máris megkapta, hogy "komenyista". Netán ha rákérdezett a polgármestertől az általa tett ígéretre, hogy csinált-e már valamit vagy sem, és ha nem, miért nem, és ennek hatására a téma a Parlamentbe jutott, akkor is borult a bili, meg volt sértődve mindenki, akit csak érintett az ügy.

Az, hogy egy kirúgott sajtómunkás munkaügyi perében a volt főnök Kósa Lajosról szóló cikkel (mint kifogásolandó írással) hozakodott elő , és azzal érvelt, hogy neki a fogadáson két lazacos szendvics-falat közt az akkori kommunikációs tanácsnok – aki ma kormányzati szinten kommunikál – kifejtette, mennyire nem tetsző számára az illető firkász stílusa, önmagáért beszél a „sajtószabadságról”. Szabadon azt írni, amit gondolunk, eddig sem lehetett. Legalábbis következmények nélkül nem…

A mostani, csakis fideszes delegáltakból álló médiatanácsos elképzelés viszont, amely szerint ez felügyeli a tévék, rádiók, nyomtatott újságok és hírportálok működését, s a döntése (amellyel 10-től 200 millióig büntethetik, vagy akár elhallgattathatják az adott médiumot) azonnal végrehajtható lesz – már mindenen túlmegy. Korlátlan hatalom, parttalan jogkör, ami gyakorlatilag bárkit bármiért utolérhet, és nemcsak a balos médiát!

Félelmetes, ha ezt valaki nem látja – be.

B. Gergely Krisztina

Szóljon hozzá!

Hirdetés