Hirdetés

Hirdetés

Görögös(-e a) protokoll?

civishir.hu

2011.01.15. 09:20

Görögös(-e a) protokoll?
Tény: Vastag Csaba magasabb, mint Orbán Viktor. (Fotó: facebook.com)

Debrecen – Nem lehetne mostantól ordítva pocskondiázni azt, akinek nem tetszik a képe és önfeledten, bárhol, bármikor, mindig, minden körülmények között káromkodni, ahogy kifér?

Hirdetés

Hirdetés

Emlékszem egy fotóra: egyszer, régen, amikor a polgármesterhez valami magas rangú külföldi vendég érkezett, a városvezető feneke hamarabb ért a székhez, mint a vendégé. Az ott kattintgató fotós pedig épp azt a pillanatot kapta el (és hozta le a másnapi újságban), amikor a házigazda már majdnem teljesen leült, miközben a vendég még javában a zakóját gombolta ki. De egy olyan emlék is rémlik a múltból, amikor az egyik nagykövetet senki fontos ember nem várta a reptéren… Meg amikor Dávid Ibolya félrebillent fejét aposztrofálták… Mennyi protokolláris baki (azt le se merem írni, hogy bunkóság), de legalábbis viselkedési zavar.

Mindez most annak kapcsán jutott eszembe, hogy egyesek szerint mekkora tahóságot követett el az xfaktoros kappanhangú fiú, a légkondik reklámarca, illetve -feneke, amikor ülve beszélt Orbán Viktorhoz, miközben az állt.
De biztos, hogy neveletlen volt? Az utóbbi időkben nekem úgy tűnik, mintha a jelenlegi kurzus alapvetően változtatná meg a kommunikáció szokásait. Mivel nem voltam ott, nem tudom, a miniszterelnök a faktorgyőztes fiúval zajló diskurzus közben mikor állt fel, már ha leült egyáltalán. Annyi az interneten található fotókból is kiderül, hogy Vastag Csaba a lemezét dedikálja a kormányfőnek, márpedig dedikálni (illetve általában véve bármit is írni) ülve szokott az ember. Igaz, egy asztal köré invitált beszélgetésről is azt gondolnám, azért vannak ott a székek, hogy arra leüljünk. Ehelyett Orbán Viktor állt. Amiből az elvakult Orbán-fanok arra a következtetésre jutottak, hogy Vastag Csaba egy kőbunkó, akinek nem volt gyerekszobája, akinek gőze sincs a protokollról, és biztos eleve összezuttyant a rá szakadó megtiszteltetéstől. Amire persze a fanatikus Vastag-rajongók azzal válaszolnak, hogy (először is) a srác dedikált, ráadásul magasabb, mint az ország kormányfője, nyilván nem akarta Viktort kellemetlen helyzetbe hozni.

Talán Görög Ibolya tudná a választ. Őt kérdezik általában a miniszterelnöki hivatalban, a kormányzati munkában és kommunikációban tapasztalt bakikról, vagy tőle kérdezik, volt-e baki egyáltalán. Például Schmitt Pál újévi sétabeszédéről is azt mondta:a mozgással elterelték a nézők figyelmét a szövegről. (Tegyük hozzá: talán jobb is.) „A nézők egyfajta idegenvezetést láthattak a televízióban. Ha a dinamikát akarták volna kommunikálni, akkor sem sétáltatni kellett volna az államfőt, sétálva ugyanis az ember nem beszél egy másik emberhez, legfeljebb beszélget” – magyarázta Görög, a Miniszterelnöki Hivatal egykori protokollfőosztály-vezetője.

Szóval sétálva nem beszélünk a másikhoz, mint ahogy állva sem szoktunk beszélgetni másokkal. Igaz, ülve sem szokás diskurálni a nálunk idősebbel vagy rangban feljebb valóval, ha az áll. De állva írni sem szoktunk, még ha csak a nevünket biggyesztjük oda egy lemezre, se. És nem illik a vendégnél hamarabb leülni, mint ahogy nem ildomos más autóbalesetének nyomain gúnyolódni, pláne, ha nőről van szó. És nem kellene káromkodni vagy trágár, sértő szavakat használni, mint tette azt szintén a mi polgármesterünk, amikor lehomokosozta a homoszexuálisokat , s aminek kapcsán Görög Ibolya azt is kifejtette, hogy a politikusok a nyilvános káromkodásban is élen járnak már.

Mennyi protokolláris hülyeség! Nem lehetne ezektől elszakadni végre? Lerúgni a kötelmeket, eldobni a szabályokat, akkor állni fel és az előtt, aki előtt kedvünk tartja? Ordítva pocskondiázni azt, akinek nem tetszik a képe és önfeledten, bárhol bármikor, mindig minden körülmények között káromkodni, ahogy kifér?

Isten ments! Jó volna megmaradni egy viselkedési alapszinten, megőrizni a normális kommunikációt, s lehetőleg nem elbunkulni teljesen. Bár sajnos e téren – jó ideje – kifejezetten rossz irányba haladunk.

B. Gergely Krisztina

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés

.