Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A harmadik fél, avagy a jelöltünk az Ady Endre Gimnázium élére

| 2018. 08. 13. | 14:57:00
Megoldást kínálunk a debreceni botrányra.
A harmadik fél, avagy a jelöltünk az Ady Endre Gimnázium élére
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Örömmel tölt el bennünket, ha szerkesztőségünket olvasóink személyesen is felkeresik, vagy olyan dokumentumokat juttatnak el hozzánk, amelyek más fórumokon nem kerültek el a nyilvánosságig. Az alábbi levél, annak írójának engedélyével, változatlan formában, e hasábokon olvasható először.

Debreceni 2Rule Tankerület
Dr. Püspök Noémi úrhölgy részére

Kedves Tiszteletes asszony!

Alulírott özv. Roncsek Mátyásné, született Török Borbála azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok Önhöz, hogy a további sajtóbotrányok elkerülése végett, kérem, fogadja be az Ady Gimnázium igazgatói állására kiírt pályázatra átküldött anyagomat, mint arra leginkább megérdemelten igényt formáló aspiráns. Elnézését kérem a határidőn túli postázásért, de e pillanatban is Bugacon tartózkodom, ahol a hun-türk tudatú népek képviselői tartanak törzsi gyűlést, mondanom sem kell, hogy a (jelenleg) győztesnek kikiáltott pályázó még nyomokban sem található a környéken, pedig itt aztán tényleg több türk van, mint az Epreskertben összesen.

Utoljára akkor találkoztam Önnel, amikor Kósa miniszter urat ki  tetszett tüntetni a Nemzedékek Jövőjéért díjjal, amit ugyan pedagógusok számára alapítottak, de Kósa úr, mint a nemzet napszámosa, minden fanyalgás ellenére rászolgált az elismerésre, hiszen a csengeri uszoda helyett a debreceniben hozta létre a szabolcsi víg özvegy milliárdjait egyengető társaságot. Ahogyan Ön a laudációjában méltatta meghatott atyját a honnak, csak ámultam az ön szónoki képességein, szenvedéllyel, tüzes szavakkal üzent a jövőnek. Ugye emlékszik: a fogadást követően egymás mellett dalolva ültünk, s miként az Idő: úgy röpültünk.

Én már akkor éreztem, méltán néznek Önre úgy a demokratikus pedagógusok, mint egy Messiásra. Mert ön megváltó, az arra érdemteleneket meg leváltó személyiség, s tán éppen olyas, kilyenekben valaha hittünk. Ezért fordulok önhöz, mert tarthatatlan, ami itt az évtizedes almamáter lombjai alatt zajlik.

Szeretném megjegyezni, hogy néhai üknagynéném, született Héja Malvin a pesti Liget Szanatóriumban dolgozott, mint cselédkönyves ápoló; éppen ott, ahol a gyengélkedő Ady gyakran megfordult, s ismervén a költő csapongó, nagy természetét, Malvin néném is egyike lehetett a kis női csukáknak; talán nem véletlenül született ekkortájt a Héja-nász az avaron című erotikus poéma. Ilyeténképpen nálam autentikusabb ember nem is létezik a gimnázium élére, bennem szinte testet ölt a költőóriás, aki közvetve rám bízta elbocsátott légióját, harcoljatok azzal, aki harcot akar, mondotta volt.

Arról már nem is szólván, hogy nagyapám, Vitéz Rosenzweig Alfréd a kommunisták elől menekülve a Csokonai Színház egyik öltözőjében rejtőzött el, ahol későbbi nagymamám a kor ünnepelt primadonnája szokott vetkőzni; a művészbejárón át titokban távoztak, s miközben a teátrum jövőjéről beszélgettek, a családi legendárium szerint szép csendben anyám is megfogant a leendő Ady Parkban.

Apám, aki prádés kocsisból lett vasesztergályos; ebbéli minőségében vett részt 1956 után a Forradalmi Munkástanács Adyról elnevezett vitafórumán, s 1957 januárjában, a költő halálának 38. évfordulóján, a gyűjtőfogház kultúrterme messzire visszhangzott, mikoron elszavalta A halottak élén című költeményt, amivel titokban üzent a Nagy Imre-per vádlottjainak, hogy mire számíthatnak.

Én ekkor már a tiszaecsegi Gyümölcsoltó Boldogasszony szakiskola diákja voltam, s a karácsonyi szentmisék alkalmával vittem körbe a perselyt, miközben a Karácsonyi regét kántáltam. Férjem, Mátyás sokáig sportolt, jobbszélsőt játszott a lumpenfalvi Bögöly csapatában, jóllehet ballábas volt, ám meggyőződésétől idegen lett volna a baloldalra állni, bár később kényszerű, de nem elvtelen kompromisszumként balszélsőként is szerepelt az egyetemi futballcsapatban, de csak jobb lábbal ért a labdához. Személyes szabadságát kockáztatva, afféle muszáj Herkulesként, a kommunista rendszer központi május elsejei ünnepségén zászlójával kifelé, Záhony irányába mutatta az irányt a szovjet tankoknak.

Láthatja, kedves jó tiszteletes asszony, az én életem nyitott könyv, mint egy verses kötet, s családom életének minden porcikáját átjárta az adys jelenvalóság, s csak én lehetek majd ember az embertelenségben. Itt Bugacon már a kazahok is az ál-türkökről beszélnek, akik oszmánról próbáltak magyarítani, s valójában imaszőnyeget hurcolnak a hónuk alatt; a radikálisabb epreskerti szunniták pedig egyenesen kitiltották az Ady-összest a közkönyvtárakból s azokat Názim Hikmet gyűjteményekkel pótolták. Én föl-földobott kőként a tanáriba hullva okozok majd tényleg jó nagy meglepetést, s mikor rettenetes nagy dühvel özönölök, hová fut majd a sok óraelhagyó, ha majd csörömpöléssel lecsukom a kapukat?

Lesz itt olyan rend, hogy öt alkalom helyett huszonkettőt tartunk, és még éjszakára is kapnak feladatkiosztást. Ezért kérem a még ennél is magasabb vezetői megbízást, ennek az innovatív ál-türknek pedig miharabb küldjön egy dinamikus elbocsátó szép üzenetet, s tiporjon reá durván, gazul. Ha kezembe adja a kormányzás rúdját, meglátja: úgy állok, és úgy vigyázok a strázsán, mint a három szent királyok, kik Krisztustól jöttenek. Addig fegyvereimet Isten ójja, maradok nagy hódolója:

özvegy Roncsekné

[Beillesztett cikk: Döbbenten áll a debreceni tankerület vezetője a botrány előtt]

Szalmási Nimród

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Állami kitüntetést kapott a debreceni fizikus
Állami kitüntetést kapott a debreceni fizikus
Krasznahorkay Attila János világszínvonalú eredményeket ért el.
Eltűnt a debreceni Farkas Glória Viktória
Eltűnt a debreceni Farkas Glória Viktória
Január 24-én látták utoljára.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés