Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogy lehet rákattanni az amerikaifocira?

| 2013. 01. 31. | 18:44:42
Vasárnap Super Bowl, de mi fán terem? A debreceni fantasy liga idei győztese, a volt DVSC-labdarúgó elmondja. Cívishír-interjú
Hogy lehet rákattanni az amerikaifocira?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cívishír: Dombi Tibinél be vannak már hűtve az italok?
Benczik Zsolt: Tibi teljesen kifordult magából, miután kedvenc csapata, a New England Patriots kiesett, ezért nem tart házibulit  Super Bowl tiszteletére. A társaság így egy debreceni kártyaklubban jön össze, felvezetjük a nagy meccset egy kis pókerrel. Tudomásom szerint Debrecenben sok helyen szerveznek meccsnézést vasárnapra.

Cívishír: Mit lehet szeretni az amerikai fociban?
Benczik Zsolt: Tekintettel arra, hogy rendkívül összetett sportág, sok mindent. Van, aki a trükkös megoldásokat szereti, van, aki a hosszú indításokat, vagy a hosszú futásokat, más a brutális ütközéseket, a fanatikus rajongók egyszerűen mindent szeretnek. Én speciel nem az egyébként látványos ütközésekért kedveltem meg, hanem a szervezettségért.

Cívishír: Manapság minden sportág szervezett. Az NFL miben más?
Benczik Zsolt: Például abban, hogy míg egy európai futballcsapat szakmai stábjában van a vezetőedző, a másodedző és jobb helyeken még egy erőnléti edző, addig egy amerikai focicsapatnak a szakmai stábja szinte akkora, mint egy fél csapat. Minden sorért, falért, posztért felelős valaki. Az NFL-sztárok a legaprólékosabban kidolgozott játékot hajtják végre.

Cívishír: Semmi improvizáció?
Benczik Zsolt: Van, csak nem annyi, mint a futballban vagy mondjuk a kosárlabdában. A játék eleme, rendszere eleve nem is enged meg annyit. A támadó sornál a vezetőedző mondja be az akciót, az irányító két-három lehetőség, megoldás közül választ. Az a jó irányító, aki többnyire jól dönt.

Cívishír: Debrecenben vegyes a kép. Sokan rajonganak az amerikai fociért, de sokan a szabályait sem ismerik.
Benczik Zsolt: Pedig az alapvető szabályok sokkal egyszerűbbek, mint az európai fociban. Nem kell például lesszabállyal küzdenie egy kezdőnek.

Cívishír: Nőknek való!
Benczik Zsolt: Akartam is mondani, hogy a környezetemben azt vettem észre, a hölgyek, feleségek, barátnők, rokonok sokkal jobban szeretik az amerikai focit, mint az európait. Könnyebben megértik a szabályait, és több a holtidő, tehát nem szükséges hozzá maximálisan koncentrált figyelem.

Cívishír: Vasárnap Super Bowl, hogyan lehet rákattanni az amerikai focira?
Benczik Zsolt: Erre nincs konkrét válaszom, pedig sokan megkérdezték az utóbbi években. Először is a sportot általában szeretni kell. Aki egy sportot sem szeret, az az amerikai focit sem fogja megkedvelni. Másodszor meg kell tanulni a szabályait. Addig ugyanis egy sport sem élvezhető, amíg az ember nincs tisztában az alapvető szabályokkal. Ha ez megvan, akkor vagy jön a vonzalom, vagy nem.


Colin Kaepernick

Cívishír:  Térjünk rá a San Francisco-Baltimore csatára? Kire fogadsz?
Benczik Zsolt: Tízezer forintot teszek a Baltimore Ravens győzelmére.

Cívishír: A fogadóirodáknál a San Francisco jóval esélyesebb.
Benczik Zsolt: Igen, mert a 49-ers rendkívül masszív csapat. Az Atlanta Falcons ellen is esélyesebbnek tartották előzőleg, pedig Atlantában rendezték a meccset, tekintve, hogy a Falcons nyerte az alapszakaszt. Az irányítójuk, Colin Kaepernick a kulcsember, fantasztikus dolgokra képes a pályán. Jól passzol, jól fut, ha jól emlékszem, az Atlanta ellen majdnem 200 yardot futott irányító létére. Érdekesség, hogy a szezon elején csak második számú irányító volt, úgy került be a csapatba, hogy Alex Smith megsérült, de annyira jól játszott, hogy Smith felépülése után nem tudta visszavenni a helyét.

Cívishír: Akkor miért a Ravensre fogadsz?
Benczik Zsolt: Azért, mert a Ravensben és az NFL-ben az utolsó meccsét vívja Ray Lewis, az NFL egyik ikonja, és szerintem ez akkora érzelmi töltetet ad a csapatnak, hogy legyőzik az egyébként összességében jobb kvalitású riválist. Másrészt két és félszeres pénzt nyerek, amiből megveszem a Green Bay Packers kapucnis pulcsiját, ha már a srácok megfeledkeztek róla. A fantasy liga győzteseként ez lett volna a nyereményem, mint ahogyan tavaly Dombi Tibi megkapta tőlünk a Wes Welker-mezt.

Cívishír: Szerintem megértik az üzenetet!
Benczik Zsolt: Már csak azért is, mert a Cívishír is érintett a ligában. Körülbelül 80-90 dollár, tehát nem egy ökör ára.


Ray Lewis

Cívishír: Mit tud ez a Ray Lewis, hogy ekkora sztár?
Benczik Zsolt: Tizenhét évet húzott le a Ravensben, a liga legjobb linebackere.

Cívishír: Linabacker???
Benczik Zsolt: Ő a védősorban kap helyett, a nagydarab melákok mögött. A linebackerek vadásszák le a futókat, vagy éppen az irányítót, ha hozzáférnek.

Cívishír: Nem túl kreatív poszt. Egy romboló is lehet sztár?
Benczik Zsolt: Lehet bizony! Lewis ráadásul védő létére pályafutása során sok touchdownt is elért, miután labdát szerzett. Egy csupaszív játékos, igazi vezéregyéniség. Amikor a Baltimore Super Bowlt nyert, őt választották meg MVP-nek. Ez rendkívül ritka, mert általában irányítókat szoktak ezzel a címmel kitüntetni.

Cívishír: Akkor számítsunk arra, hogy Lewis levadássza a San Francisco zseni irányítóját?
Benczik Zsolt: Lewis 37 évesen nincs már csúcsformában, nem kell tőle csodákat várni, ezért is jelentette be a visszavonulását, de már a puszta jelenléte is feldobja a csapattársakat. Ha már az én csapatom, a Green Bay kiesett, akkor hajrá, Ravens! Vasárnap éjfél után, fél egykor kezdődik a show. Fél perc reklám 4 millió dollárba kerül! Amerikában megáll az élet, mindenki rátapad a képernyőre. Szerencsések vagyunk, hogy mi is élőben láthatjuk!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debreceni összefogás az ötéves Noémi gyógyulásáért
Debreceni összefogás az ötéves Noémi gyógyulásáért
Daganatos megbetegedés miatt gondozzák Debrecenben.
A Nagytemplom rejtett kincsei is előkerülnek
A Nagytemplom rejtett kincsei is előkerülnek
Jó programokra invitálják az érdeklődő debrecenieket.
Gazdaság
Nagy Márton: szükség van a kínai kapcsolatokra
Azt mondta, erősíteni kell a két ország közötti együttműködést.
Tervezhetik a debreceni óriás kamionparkolót
Az egyik cég négyszer annyit kért volna a munkáért, mint a nyertes.
A kormány is örül az üzemanyagár-csökkenésnek
Újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.